onsdag 12 maj 2010

"Mobbningsärendet är orsaken till att näringslivsklimatet är sämst i Sverige"

Bohusläningen har intervjuat "företagens stöttepelare", den person som är ansvarig för näringlivsklimatet i kommunen. Det handlar om kommunchefen Jan Erikssons gamle kompis Jan Stalfors, som i skydd av sin dunkla vindsvåning i Centrumhuset bl.a. ägnar sig åt att klippa ihop ett och annat nyhetsbrev samt planera för ett och annat frukostmöte.

När Stalfors får frågan hur det kunnat gå så illa, att Färgelandas näringslivsklimat nästan är sämst i Sverige, så har Stalfors uppenbara problem att säga sanningen. Han tar naturligtvis inte heller på sig något ansvar, utan skyller på andra.

Det är mobbningens fel, säger Stalfors, att kommunens näringslivsklimat är så dåligt. Dessutom är det enligt Stalfors kritiken mot det senaste i raden av Stalfors misslyckade projekt Björnhuset - alltså inte det faktum att Björnhusprojektet är misslyckat - som lett till det katastrofala resultatet.

Att varken mobbningsärendet eller Björnhuset kan förklara varför kommunen stadigt rasat i näringslivsranking sedan 2007 (från plats 167 till dagens 283) tycks inte bekymra den stackars pysselstrategen. Inte heller tycks det faktum att Stalfors under denna tid varit ansvarig för näringslivsfrågorna, ge honom något tips om vem som bär huvudansvaret för förtroendekollapsen.

I brist på bättre argument och för att så att säga sluta den logiska cirkeln till sin "förklaring", så hänvisar Stalfors till Ed som tappat några placeringar på rankingen, "trots att man anställt en person för att sköta näringslivsfrågorna".

Stalfors skarpsinniga analys av nuläget leder fram till den oundvikliga slutsatsen, att Färgelandas näringslivsklimat kommer att förbättras kraftigt, om Stalfors tjänst avskaffas. Bloggen kan bara hålla med Stalfors om detta. Ju förr kommunen avskaffar den påhittade tjänsten som "utvecklingsstrateg" - desto bättre.

Bloggredaktionen