söndag 1 augusti 2010

Håkan Gusteus (FP) visar sitt anlete

Den beklagansvärde (FP) uttrycker på sin blogg lättnad över lämnad nödhjälp från sin partibroder, den bisarre Håkan Gusteus.

Den beklagansvärde skriver att "det känns skönt att vi är flera i Folkpartiet som drar sitt strå till stacken". Och visst kan det kännas jobbigt att ensam bära den tunga moraliska bördan av att vara oärlig och svekfull, när fler är inblandade.

Gusteus nödhjälp lämnas i en insändare i Bohusläningen, där han visar prov på samma skamlösa ljugande som Den beklagansvärde. Den ljusskygge Gusteus anlete lyser alltså inte över någon, när han från sitt moraliska mörker uttalar sig i skolfrågan:

"När sedan skolfrågan till slut kom till avgörande fullföljde Folkpartiet sin linje och då hade våra samarbetspartners glömt att i denna fråga har vi varit konsekventa under hela mandatperioden".

En kontroll med facit visar dock att detta är lögn. Strax innan KF-beslutet röstade nämligen alliansen i KS - alltså även FP - FÖR att behålla Järbo och Stigen skolor, vilket innebär att Folkpartiet höll alliansens linje fram till KF-beslutet. I KF fullföljde M, KD och C linjen i skolfrågan, medan alltså FP övergav den.

Försvårande för FP är att man inför beslutet i KF dessutom utövade simpel utpressning mot övriga allianspartier. M, KD och C fick helt sonika ett ultimatum av den bisarre Gusteus och FP, som innebar att FP skulle rösta för att behålla Järbo och Stigen skolor under förutsättning att M, KD och C gick med på att stödja FP i frågan om Leader-projektet. M, KD och C avvisade hedersamt utpressningsförsöket, men FP-gänget fullföljde alltså sitt hot och röstade med S och V att lägga ner Järbo och Stigen. Därigenom slapp också FP att lägga ner Höjdenskolan redan till hösten 2009, vilket Gusteus redan tidigare lovat att han aldrig skulle rösta för.

Uppenbarligen har ingen lärt Gusteus och Den beklagansvärde att det är fult att ljuga. Ljuger man tillräckligt ofta och länge blir det dessutom lätt en dålig vana. Den här typen av människor får efterhand svårt att skilja lögnen från sanningen. Till slut upphör de också att bekymra sig om vad som är rätt och fel - lögn och sanning används som likvärdiga redskap för att nå de egna målen. I slutänden handlar det om inflytande och personlig makt.

"Ett löfte från oss är att lita på", avslutar Gusteus sin insändare. Han kunde lika gärna ha skrivit "med vänner som oss behöver du inga fiender".

Idag är det 49 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen