onsdag 12 januari 2011

Förskolan - Platsbrist p.g.a. bristande vilja?

Bohusläningen skriver idag om föräldrar som - trots (alltför) lång väntan - inte får någon förskoleplats (klicka på länken).

Petter Gusteus är en av de föräldrar som drabbas och som "talar ut" i dagens tidning. Petter, som säger sig vara förbannad, är ju som bekant en återkommande gäst hos Jenny Borg. Men om vi bortser från det pikanta faktum att Petter är son till den mindre lyckade FP-politikern Håkan Gusteus, så har Petter inte fel i sak. Han har rätt att vara förbannad.

Däremot är det tråkigt att Petter inte kan hålla sig borta från den "låtsaspolitik", som hans pappa ägnar sig åt. Petter påstår att Stigen ligger åt fel håll p.g.a. att han jobbar i Munkedal och hans sambo i Uddevalla. Petter bor dock mellan Färgelanda och Ödeborg, vilket innebär att han "tvingas" köra sitt barn några kilometer åt "fel håll" - d.v.s. i riktning Färgelanda/Stigen - även om han får en plats på Håvestens förskola i Färgelanda.

Förskolechefen - S-märkta Harriet Carlsson - skyller på politikernas dåliga planering och på Alliansens "sena" beslut att bygga ut i Stigen och Järbo. Istället för att ta sitt eget ansvar skjuter alltså S-märkta Harriet på Alliansen.

Vad Bloggen förstår, handlar det om ett fåtal platser som behöver lösas akut. Om viljan och kompetensen funnits, så hade Harriet fixat en temporär lösning. Eftersom det handlar om ett fåtal barn, kan situationen t.ex. lösas provisoriskt med extra personal och utökade barngrupper på befintliga avdelningar.

Om viljan och kompetensen funnits hos skolchefen Henrik Lind, så hade han sett till att S-märkta Harriet gjort sitt jobb istället för att rulla tummarna och sedan skylla allt på Alliansen.

En naturlig fråga som infinner sig, är därför om Harriet och Henrik har för svåra jobb?

Men inte heller Alliansen är utan skuld. Visserligen har man ärvt problemet från den gamla majoriteten (S, FP och V), som hade obefintlig styrning och uppföljning. Alliansens företrädare borde därför redan i ett tidigt skede ha försäkrat sig om att Henrik och Harriet hade vidtagit erforderliga åtgärder. Detta har Alliansen inte gjort och det är naturligtvis alltför slappt.

Bloggredaktionen