tisdag 1 december 2009

Har Jan Eriksson ljugit och vilselett ks?

Har kommunchefen ljugit och vilselett politikerna i Björnhushärvan?

I kf i oktober påstod Jan Eriksson att gruppledarna hade ett möte med företagarna sommaren-08, där politikerna godkände att företagen skulle få ett hyrestak (hyran skulle som högst basera sig på en investering om 30 mkr). Jan Eriksson påstod vidare att detta var en förutsättning för att projektet skulle fortsätta, annars så skulle man ha avvecklat projektet där och då eftersom företagen hade gjort klart att de inte klarade av att betala en högre hyra.

Hugo Hultgren (m) tillbakavisade lite senare kommunchefens uppgifter och karaktäriserade sammankomsten som ett "fikamöte", som inte var protokollfört. Det fanns heller inga avtal på bordet och det gjordes inte ens några minnesanteckningar.

Ann-Marie Jacobsson (c) var också tydlig på den punkten och framhöll att hon hela tiden utgått från att kommununen skulle få tillbaka investeringen i form av hyra och hon hänvisade därvid till ramavtalet samt till tilläggsavtalet från maj 2009.

Fram till oktober-09 har alltså kommunchefen inte givit politikerna något annat besked, än att företagen skulle betala hyra på investeringsbeloppet. Men i oktober-09 påstår alltså kommunchefen, att politikerna redan sommaren-08 godkände att kommunen skulle få tillbaka som mest 30 mkr från företagen i form av hyra.

Stämmer det som kommunchefen påstår, så är det politikernas fel. Stämmer det inte, har kommunchefen ljugit för, och vilselett, politikerna, vilket i så fall dessutom medfört att kommunen lidit stor skada.

Om kommunchefen ljugit och vilselett, kan han omöjligen sitta kvar. Frågan är av sådan dignitet att den sannolikt är avgörande för valet nästa år. Om oppositionen inte tar ställning i frågan, innebär det ett godkännande av kommunchefens påståenden, vilket i sin tur innebär att oppositionen förlorar all trovärdighet som alternativ till de mygelpartier som idag vanstyr kommunen.

Bloggredaktionen