torsdag 14 maj 2009

Retoriker?

ks- och kf-ledamoten tillika oppositionsrådetUlla Börjesson (s), är en av de politiker som står bakom instruktionen till kommunens advokat i det uppmärksammade mobbningsfallet, att pojken inte blivit mobbad. Hon kan därför sägas ha gjort gemensam sak med de ursprungliga mobbarna, när nu pojken mobbas på nytt - denna gång av vuxna.

Börjesson, som aldrig utmärkt sig för att vara en retoriker, fortsatte igår från bänken att ge prov på samlade tankerader. Börjesson börjar väldigt många meningar med antingen, ”det är ju” eller ”alltså” och sticker in hjälpordet "va" i meningarna så ofta hon kan. Bloggen tänkte ge allmänheten ett smakprov på hur det brukar låta.

”Dä ä ju….va…. va……va…..va……va”

”Assssså…..va….. va……va.….va….va…..va…..”

Några sammanhängande ord dock kunde dock uppfattas igår. ”Jag blir stum”, sade Börjesson vid ett tillfälle… det blir vi också.
./. Bloggen

Mer från fullmäktige...

Angående den olagliga miljonrullningen till Björnhuset

Ekonomichefen Johan Karlsson meddelade i kf igår att han var övertygad om att en verkställd utbetalning om tre miljoner skattekronor gått till de tre Björnhusföretagens bulvanföretag Mathuset AB - och inte till någon annan. Detta baserade han på ett besked som just Mathuset ordnat fram åt honom. Ekonomichefen kunde dock inte svara ja eller nej på frågan om han säkert visste att det vara Mathusets konto, utan hänvisade till banksekretessen.

Kontot – som förresten märkligt nog avslutats – börjar dessutom med ett nummer som klart pekar på att innehavaren är en privatperson och inte ett företag. Företag brukar också ha bg eller pg och i sådana fall dyker mottagarnamnet upp automatiskt vid betalningen, så att avsändaren vet att det är rätt mottagare som får pengarna.

Bloggen föreslår att ekonomichefen besvärar sig med att från Mathuset inhämta den öppningshandling, som alla kunder måste skriva på i samband med att de öppnar ett konto i en bank. Bloggen finner det synnerligen märkligt, dels att Mathuset inte överlämnat en kopia av öppningshandlingen, när kommunen till slut (efter en kommuninvånares begäran) begärde uppgifter om kontoinnehavaren, dels att kommunen inte begärt in öppningshandlingen. Bloggen frågar sig om ekonomichefen verkligen är kompetent för sitt jobb, eller om han känner till sanningen men inte vill ha den dokumenterad och därmed redovisad för allmänheten?

Bloggen rapporterar från fullmäktige!

Angående Erikssons "muntliga tilläggsavtal"



Avgående kommunalrådet Ann-Marie Jacobsson (c) var igår lika anings- och menlös som vanligt. Hon slog förmodligen något slags rekord i att uppsöka talarstolen för att deklarera att hon inte vet någonting. Betr det s. k. tilläggsavtalet, som Eriksson undanhållit kommunstyrelsen och som möjliggjorde utbetalningarna till Mathuset AB, visste Ann-Marie berätta att hon vid något tillfälle ”pratat” med Eriksson. I övrigt kunde hon inte redogöra för avtalets innehåll, hur det kommit till, när det kommit till, vem som var närvarande vid avtalstillfället etc etc.
En fråga som uppkommer, när man hör Ann-Marie deklarera sin okunskap, är om Eriksson överhuvudtaget haft uppdraget att sluta avtal med Mathuset. Om inte så är fallet har Erikssons påstådda muntliga avtal - som möjliggjorde de hemliga mångmiljonbetalningarna -slutits utan bemyndigande från kommunstyrelsen.


Bloggen har svårt att förstå hur Ann-Marie tänker. Hon har i vart fall under ett par månaders tid känt till att kommunen betalat ut 10-tals miljoner till Mathuset p g a Erikssons ”muntliga tilläggsavtal”. Bloggen frågar sig varför inte Ann-Marie under de här månaderna lyckats finna tid att räta ut frågetecknen genom ett personligt samtal med Eriksson. Även om Eriksson har ”semester” just nu, så har väl inte denna ledighet varat i två månader? Bloggen drar slutsatsen att Ann-Marie inte vill veta sanningen, eller att hon vet den men inte vill redovisa den för allmänheten.
Angående dataintrånget
Vid ett tillfälle var dock Ann-Marie relativt klar och tydlig och det var när hon gick upp och redogjorde för det misstänkta dataintrånget. Möjligen berodde detta på att hon läste innantill ur ett dokument som färdigställts åt henne av andra – it-avdelningen i samverkan med informationschefen. I sin redogörelse nämnde Jacobsson att it-avdelningen har kontakt med Blogg Esse AB och får löpande information om bloggtrafiken på Bloggen.

Bloggen finner det högst anmärkningsvärt att Blogg Esse AB lämnar ut uppgifter till kommunen, som ett på ett eller annat sätt kan misstänkas vara inblandad i dataintrånget. Uppgifterna skulle istället ha lämnats till polisen. Beroende på vilka uppgifter som Blogg Esse AB lämnat ut till kommunen, kan faktiskt Blogg Esse AB ha gjort sig skyldig till brott. Bloggen kommer att undersökan saken närmare.

Bloggen finner också Ann-Maries redogörelse högst märklig. Eftersom kommunen fått uppgifter från Blogg Esse AB, så vet kommunen – och därmed Ann-Marie – att Bloggen raderades den 7/5 kl 11.28.00 från en dator i Nossebro. Ändå står Ann-Marie i talarstolen och insinuerar att det är Bloggen själv som står bakom dataintrånget och raderat sin egen blogg. Starkt jobbat Ann-Marie! Säger vi från Bloggredaktionen. Vems ärenden går du egentligen?
Angående skolnedläggningarna
Ann-Marie gjorde även ett sista misslyckat försök att rädda skolorna i Järbo och Stigen undan nedläggning - visserligen lovvärt, men kommunalrådet hade glömt att förslaget fordrade beredning. Efter sedvanlig stor förvirring konstaterade till slut de folkvalda att kf inte kunde ta ställning till kommunalrådets förslag eftersom det stred mot kommunallagen. Bloggen vill inte lägga sten på börda och avstår därför från vidare kommentar.