tisdag 6 oktober 2009

Angående hyresavtal - årskostnader!

Det sägs så mycket av Jan Eriksson. Jag går på vad som är dokumenterat och står i avtalen. De tre avtalen ger en sammanlagd förhyrd yta på 153 + 1873 + 153 + 2008 + 997(Västfarm) = 5184 m2. Dessutom kan vi se i avtalen att Björnerud och Lillesjö skall enligt bilaga 1a (ej upprättad ännu enligt skriftligt svar) ha del i gemensamma utrymmen. Hur stora är dessa??? Björnhuset är på 10 000 m2 (enligt tidigare uppgifter). Alltså fattas ca 4800 m2 som inte finns beskriva i kontrakt.

Thord Karlsson säger i Bohusläningen den 6/10 2009 ca 1350 m2??? Så där håller det på. Nu påstås det att det sitter mätare för el, värme och vatten i Lillesjö respektive Björneruds lokaler samt att det är avläsningar av dessa som skall gälla vid debitering. Varför står då detta inte på kontraktet? Det gör det för elen i Västfarms kontrakt. Det är det som står i kontrakten som gäller – ingenting annat! Vi känner igen luddigheterna från det ej ännu avslutade investeringsskedet. Vi vet hur det gick! Nu går vi in i förvaltningsskedet. Vi lär även där se ”hur det gick”.

Konstaterar dock att Jan Eriksson i Bohusläningen idag, den 6 oktober 2009, ej bemöter den del av kalkylen som ger en förlust på 177 miljoner kronor. Den kalkylen är enkel, rak och rätt! Dessutom är det denna typ av kalkyl som skall användas då ”rätt” kostnad skall redovisas i bokföringen. (Se f.ö. revisionsrapporten)
Används istället Jan Erikssons 1.5 miljoner för den årliga kostnaden för drift – och underhåll (dock overkligt) så tillför det ändå endast kalkylen ca 35 miljoner kronor. Då återstår 177-35=142 milj.kr.

Ja, det är en sorglig samling argument som vi nu bevittnar. Jan Eriksson dillar (har jag hört) om restvärde när det i verkligheten är en restskuld. Samtidigt är det nu, i allt det allvarliga, inte så lite parodiskt. Lika lite som man (enligt kommunallagen) har rätt att ta in skatt genom att höja vattentaxan, och överföra vinsten till skattekollektivet, lika lite har man rätt att ta in kommunalskatt för att gynna enskilda näringsidkare.

Har ej velat svärta ned kommunen men ett godkännande av avtalen i detta skick, samt utan avstämning mot ramavtalet, gör ju att anmälningar blir oundvikliga. Vi kan ju inte tillåta att Eriksson lika huvudlöst drar igång nästa och nästa projekt, eller hur?

Med vänlig hälsning
Bill Östlund

Hyresavtalen - KS-avgörande på onsdag

I morgon onsdag avgörs om Jan Erikssons huvudlösa hyresavtal, som innebär förluster på minst 177 000 000, kommer att godkännas av ks.

I dagens Bohusläningen läser vi att kommunchefen har gjort "egna kalkyler med hjälp av expertis från Fastighetsägarna som visar att vi får igen pengarna". Problemet är bara att den kalkyl som Jan Eriksson presenterat för politikerna visar på kraftiga förluster och detta trots att Jan arbetat med fiktiva hyror och medvetet underskattat kostnaderna.

Det är garanterat inte någon expert från Fastighetsägarna som hjälpt Jan att fantisera ihop dessa siffror, utan de har "experten" Jan hittat på och lagt in i kalkylen helt på egen hand. Bloggen kan också avslöja att politikerna som tagit del av Jans "kalkyl" inte förstår hur Jan räknar.

Bloggen tycker också det är olyckligt att Tord Karlsson uttalar sig i tidningen på det sätt han gör. Möjligen har han blivit beordrad, men faktum kvarstår att hyresavtalen anger att Lillesjö och Björnerud endast skall betala 32% resp 30 % av sina kostnader för el, värme etc. Om företagen skulle utnyttja denna oklarhet i avtalen, innebär det att slutnotan kan hamna på minus 300 000 000 kronor eller mer.

Bohusläningen tar i dagens artikel upp en annan oklarhet - den om kostnaderna som avser gemensamma lokaler (flera tusen kvadratmeter) och utrustning, som kan förväntas uppgå till mycket stora belopp. Dessa kostnader saknar helt reglering i hyresavtalen. Ks skall ju enligt mygelpartiernas (s, v och fp), plan inte ens ta ställning till ett hyresavtal för Västfarm, vilket omöjliggör en rättvis och säker fördelning av kostnaderna.

För en utomstående betraktare måste det framstå som helt obegripligt att ärendet kommer upp till beslut under dessa omständigheter. Det är den beklagansvärde myglaren Kenneth Carlsson (fp), e o ordf i ks, som ansvarar för dagordningen.

(S) kommmer vid ks-mötet förmodligen att företrädas av den tragiska Ulla Börjesson, (fp) av den beklagansvärde och (v) av den diffuse och världsfrånvände R. Ingemar Eriksson.

Bloggredaktionen
Klicka på pilen i bilden nedan för att lyssna och se presentationen.