söndag 11 april 2010

Arena Vänersborg vs Björnhuset

Turerna runt Arena Vänersborg är skrämmande lika Björnhushärvan

Ledande politiker i både Vänersborg och Färgelanda går ut offentligt och försvarar sina idiotiska beslut och säger att det är bra att förlora 50 eller 100 miljoner kronor.

Liksom i Vänersborg förlorar skattebetalarna i Färgelanda 10-tals miljoner på att det saknas projektering, upphandling och kontroll.

I Färgelanda är det främst Ulla Börjesson (S) och Den beklagansvärde (FP) som utmärkt sig. De har tidigare haft hjälp av den världsfrånvände R. Ingemar Eriksson (V), men denne har på senare tid blivit avlöst av det misslyckade före detta kommunalrådet Ann-Marie Jacobsson (C), som själv är hårt belastad av att ha godkänt igångsättandet av Björnhusprojektet utan erforderliga underlag eller upphandling. Nu har hon - av skäl som hon kanske känner bäst själv - gjort ännu en helomvändning för C:s räkning och vill pumpa in ytterligare minst 14 miljoner skattekronor i de konkursmässiga företagen. Som Bloggen tidigare rapporterat om, skall det finnas starka personliga kopplingar mellan Center-toppen och affärsintressen i Björnhuset.

Vänersborg har liksom Färgelanda brutit mot lagen om offentlig upphandling. I Vänersborg säger den ansvarige nämndordföranden (en sosse) att han inte gjort något fel. I Färgelanda säger Fru Börjesson samma sak.

Kostnaderna i Arenabygget har liksom i Färgelanda skenat bortom fantasins yttersta gränser (förmodligen är t.o.m. vår pysselstrateg Jan Stalfors imponerad över projektets magnifika kostnader).

I Vänersborg liksom i Färgelanda skyller ansvariga politiker ifrån sig och säger sig vilja lära för framtiden. I världen utanför politikernas bubbla brukar inkompetenta personer få söka sig till jobb som de klarar av. Politiker däremot tillhör ett annat släkte. De vill ogärna ta något ansvar för sina misslyckanden och vill istället fortsätta som om ingenting hade hänt. Därför kommer de här lymlarna snart ut på våra gator och torg, för att be om din röst. Glöm då inte att läsa lusen av lössen.

I Vänersborg säger revisorerna att ledamöterna i den ansvariga nämnden inte skall beviljas ansvarsfrihet. I Färgelanda kan man hoppas att revisorerna uttalar samma misstroende mot KS, eller delar av KS. Men är det troligt att så sker? Nej. Färgelanda är helt enkelt så liten och så söndermyglad, att den inte mäktar med att utkräva ansvar. Och detta gäller både politiker och högre tjänstemän. Därför fortsätter livet som förut, oavsett vilka katastrofer som inträffar.

Och skulle mot förmodan revisiorerna uttala misstroende mot KS, så är chansen noll att partikompisarna i KF röstar mot ansvarsfrihet för sina egna partiledare. Tänk bara på vad som skulle hända om de styrande myglarna skulle tvingas lämna sina poster och avstå valet? Ta en titt på "kvalitén" på C:s, S:s och FP:s valsedlar, så förstår ni vad vi menar. Med nuvarande namn i toppen skulle man rösta på Björnligan och Spökplumpen. Om dessa namn försvinner, kvarstår på valsedlarna Kalle Anka och Kajsa - i många kopior.

Åklagare har beslutat inleda en förundersökning i både Arena- och Björnhushärvan. Handlingar som Bloggen tagit del visar att grova brott sannolikt har begåtts i Björnhuset.

Bloggredaktionen