onsdag 25 augusti 2010

Björnhuset - Ett enda stort svart hål

Bohusläningen skriver idag om att Björnerud försöker rädda sig undan konkurs , vilket skall ske genom att Färgelanda kommun och andra fordringsägare skriver av sina fordringar på Björnerud med 75%.

Om förslaget går igenom förlorar de oprioriterade fordringsägarna 12-13 mkr, däribland Färgelandas skattebetalare som enligt uppgifter i tidningen har ca en halv miljon kronor i fordringar på uteblivna betalningar från Björnerud, vilka avser rena driftskostnader i form av el, vatten, värme etc. Sug på den karamellen lite.

Enligt Björneruds preliminära balansräkning har bolaget dessutom skulder på drygt 40 mkr och förlorade ca 8 mkr bara under de första sex månaderna 2010! I våras gav samma "ekonomichef", som nu uttalar sig i tidningen, grönt ljus för Björneruds ekonomi, efter att ha kontrollerat bolagets och övriga klusterföretags ekonomi. Sug på den karamellen lite.

Ofattbart är ett allt för milt uttryck. Att huvuden behöver rulla på Färgelanda kommuns kommunkontor är ingen överdrift. I dag finns dock ingen politisk ansvarig som kan fatta nödvändiga beslut. Den beklagansvärde (FP) lever i sin egen lilla värld och Fru Börjesson (S) ägnar all sin politiska tid till att mygla och skydda sig själv samt de ledande tjänstemän som havererat.

När kommunchefen Jan Eriksson - den som är huvudansvarig för Björnhusprojektet - drog igång projektet, hette det att det handlade om tre stabila expansiva företag inom livsmedelsbranschen som skulle skapa nya jobb för de boende i Färgelanda. Kommunchefen hade t o m kollat upp företagens ekonomi hette det. I efterhand har det visat sig att den kontrollen inskränkte sig till en UC-upplysning.

Kommunchefen har även vid flera tillfällen offentligt talat om att det valda "förfarandet" i Björnhuset, där hyresgästerna själva bekostar utförandet av sina egna lokaler för att därefter överlåta kostnaden på kommunen och sedan betalar hyra på kostnaden, är ett vanligt förfarande i Sverige. Kommunchefen uppgav även att han kontrollerat förfarandet med kommunens jurister och revisorer och att de givit klartecken till att projektet inte behövde upphandlas.

Sanningen är dock den att kommunchefens uppgifter är rena påhitt. Det fanns inget godkännande från några jurister eller revisorer. När verkligheten hann ikapp den korrupte kommunchefen slog istället revisorerna fast att projektet skulle ha upphandlats. Dessförinnan hade Den beklagansvärde hunnit med att missbruka sin ställning som vikarierande kommunalråd genom att kapa kommunens hemsida, där han felaktigt uppgav att kommunen gjort rätt som inte upphandlat. Så arbetar en korrumperad och ansvarslös politiker.

Sanningen är vidare den att två av företagen (Björnerud och Lillesjö) var konkursmässiga redan när projektet startade och sannolikt såg Björnhuset som den sista utvägen för att undvika KK. Som ett led i de desperata försöken att undvika KK har de båda företagen tvingats avskeda ett stort antal anställda och personalstyrkan är nu bara ca hälften mot vad den var för några år sedan. Det blev alltså inga nya arbetstillfällen.

Däremot försvann det 25 befintliga jobb från Björnhuset, när Samhall tvingades flytta p g a att klusterföretagen skulle in. Därtill skall läggas ett 100-tal kommunanställda som fått sparken. Men efter att ha sugit ut 90 mkr från Färgelandas skattebetalare, har kranen från kommunen nu stängts. Beskedet om Björneruds kollaps kom därför inte överraskande, nu när kommunen inte längre kan mjölkas på direkta överföringar.

Efter att ha lagt 90 000 000 skattekronor på KK-mässiga företag i Björnhuset, är vi nu alltså framme i ett läge där vi skall efterskänka våra fordringar på ett av dessa företag. Inte nog med att vi inte får in någon hyra på de 90 mkr som vi "satsat" i Björnhuskatastrofen, vi bidrar dessutom till driften av Björnerud! Lika ofattbart som motbjudande. Begreppet Ebberöds Bank har härigenom fått en ny och djupare innebörd.

Idag är det 25 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen

I inslaget nedan får väljarna svaret på frågan varför det gick som det gick med kommunens ekonomi, när Den beklagansvärde (FP) började vikariera som kommunalråd.