måndag 18 maj 2009

Bloggen noterar

… Anders Bennerstens insändare i måndagens Bohusläningen. I insändaren kallar sig den tidigare aktive folkpartisten Bennersten för ”kommuninvånare” och häcklar ogenerat avgående kommunalrådet Ann-Marie Jacobsson (c) för hennes mindre lyckade insats i kf senast. De politiska u-båtarna i insändarspalterna verkar för övrigt ha blivit en trend på senare tid. Partiernas taktik synes vara att låta infanteriet fyra av de politiska salvorna, samtidigt som generalerna ägnar sig åt att undvika media och istället slickar sina sår efter alla skandaler.

Bloggen håller visserligen med Bennersten om att det är fel att bryta mot kommunallagen. Men Ann-Marie och övriga politiker har ju brutit mot kommunallagen så många gånger förut (t. ex. Björnhusaffären), så Ann-Marie tänkte väl att ingen i fullmäktigeförsamlingen skulle reagera den här gången heller.

Bloggen noterar att Bennersten också är en mycket aktiv kommuninvånare i övrigt. I samband med skolnedläggningarna av Stigen och Järbo tog Bennersten – denna gång i egenskap av förälder – ett lovvärt initiativ för att rädda Höjdenskolan. I samma veva svek dock plötsligt fp tidigare löften och förvandlades raskt till ett politiskt gangstergäng som idkade politisk utpressning mot resten av allianspartierna. Fp:s ultimatum till alliansbröderna löd: ”Gå med i Leader-projektet annars släcker vi Stigen och Järbo!”. Bennerstens försök att läxa upp Ann-Marie för hennes bristande demokratiska kunskaper, framstår därför som både komiskt och tragiskt.

Höjdenskolan är för övrigt ett gammalt fp-fäste och anställda vid Höjden har tidigare bidragit med representanter till fp:s fullmäktigegrupp samt även i övrigt haft starka kopplingar till fp. Det finns därför starka psykologiska låsningar och lojalitetskonflikter hos fp i skolfrågan, vilket tyvärr medfört att en del fp-politiker satt sina egna intressen framför kommunens. Att det slutgiltiga beskedet från fp innebar nedläggning av Stigen och Järbo, kom därför trots allt inte som någon större överraskning för dem med insyn i det politiska spelet. Vad vi bevittnat i skolfrågan är samtidigt ett moraliskt haveri från fp:s sida. För att kunna locka några väljare i nästa val, kommer det att fordras en remarkabel uppryckning. Bloggen tvivlar dock på både viljan och kraften hos nuvarande besättning.

Bloggens förslag i skolfrågan – vilket vi tror de flesta invånare kunnat ställa upp på – hade varit att bevara samtliga skolor i nuvarande form fram till nästa val. Kostnaden är i sammanhanget marginell och Bloggen anser att det borde ankomma på en ny majoritet, att forma framtidens skola i Färgelanda – nu när den gamla alliansen misslyckats.