onsdag 2 september 2009

Demokratisk kollaps i ks

Tyvärr blev det återigen en präktig demokratisk skandal i ks. Två centrala ärenden, det om tilläggsanslag till Björnhuset och det om hyresavtalen ströks helt sonika av ks vice ordf Kenneth Carlsson (fp)strax efter mötets öppnande.

Carlsson har som "fungerande" ordf ansvaret för dagordningen. Både politiker, allmänhet och media måste kunna lita på att den demokratiska processen fungerar. Bloggen vet inte vad som ligger bakom misslyckandet och vill därför inte i nuläget hänga Carlsson. Men antingen har Carlsson fantiserat om hyresavtalen och "trott" att de skulle vara klara till mötet, eller så har kommunchef Jan Eriksson lovat att hyresavtalen skulle vara klara till mötet. I det första fallet är det Carlsson som visat att han är inkompetent och i det andra har Eriksson helt enkelt fört Carlsson bakom ljuset. Vi vet inte vad som är sant i nuläget.

I en annan central fråga, nämligen den om ks:s svar på revisorernas frågor föranledda av nya allvarliga brister i Björnhushärvan, gavs inga svar. Här hänvisade Carlsson till att ksau inte behandlat ärendet och att ks därmed inte kunde lämna något svar - det blir istället nästa ks-sammanträde som får ta ställning till den ansvarsfråga som revisorerna ställt. Bloggen vill inte heller i detta fall hänga Carlsson. Det kan nämligen - för en gångs skull och sent omsider - ligga en tanke bakom Carlssons agerande. Vi avvaktar och återkommer när bilden klarnar.

Eftersom ks-mötet blev så pass urvattnat, kommer Bloggen endast att återutsända valda delar via ljudlänk. Vi återkommer med detta.

Bloggredaktionen