tisdag 26 april 2011

KF i morgon

I morgon håller KF möte i Allhem Färgelanda kl 19.00.

Bland ärendena märks ett nytt flyktingavtal med länsstyrelsen (klicka på länken).

För ett par veckor sedan tog KS det obegripliga beslutet att teckna nytt avtal med länsstyrelsen - obegripligt eftersom förvaltningen påtalat att kommunen saknar både beredskap att ta emot fler flyktingar och en fungerande organisation att integrera de flyktingar som kommer hit.

KS hade två förslag från förvaltningen att ta ställning till, antingen teckna nytt avtal eller bygga upp en fungerande organisation, för att därefter teckna avtal.

Valbohem har i remissvar krävt ett avtal med kommunen, innan kommunen skriver på ett avtal med länsstyrelsen. Dessutom har Valbohem brist på lägenheter och hänvisar även till ny lagstiftning.

Både SFI och skolchefen Lindh har signalerat att de behöver ha mer resurser för att klara de utökade behov som fler flyktingar innebär.

Till detta skall läggas att de sociala och ekonomiska konsekvenserna vare sig utretts eller beaktats och att kommunen alltså saknar en fungerande organisation för mottagande och integration av flyktingar.

Förvaltningen hade som beslutsunderlag i KS skrivit ett två sidor långt yttrande, där man på punkt efter punkt slår fast att kommunen i dagsläget inte klarar av att ta emot fler flyktingar. Vad gör då KS? Jo, man fattar beslut om att ta emot 20 nya flyktingar per år...

Antingen måste samtliga 13 ledamöter i KS ha drabbats av en spontan intellektuell kollaps, eller så... ja, vi har ingen annan förklaring.

Kommunalrådet Peter Johansson (KD) uppgav för Bohusläningen att beslutet inte innebär att vi skall ta emot fler flyktingar. Detta är ett helt oacceptabelt uttalande - varken mer eller mindre.

Ett avtal innebär nämligen ömsesidiga åtaganden. I det här fallet får kommunen bl.a. en engångsersättning från länsstyrelsen om 500 tkr, för att man tecknar avtalet. Vem inbillar sig att länsstyrelsen betalar kommunen 500 tkr, utan att det skulle finnas ett krav på motprestation från länsstyrelsens sida? Kommunalrådet gör tydligen det.

I § 1 anges att kommunen reservationslöst åtar sig att årligen ta emot 20 flyktingar.

I § 2 anges att länsstyrelsen betalar kommunen pengar som motprestation.


Man undrar lite försiktigt vilket avtal som kommunalrådet och övriga KS-ledamöter hade tillgång till när de fattade beslutet. Har de överhuvudtaget läst förvaltningens yttrande och remissvaren?

Får vi se 35 fågelholkar i KF i morgon? Ja, risken är uppenbar. Fullmäktiges ledamöter är nämligen notoriska för att fatta beslut i ärenden som de saknar kunskap om.

Bloggredaktionen
(Klicka på bilden för att göra den större)

Påsknöje - Vandalisering

I Bohusläningen läser vi om ett alternativt helgnöje, som någon ägnat sig åt under påsken (klicka på länken).

Det är badplatsen vid Östersjön i Ellenö som drabbats av vandalisering.

Vårkänslor är tydligen något som tar sig skiftande uttryck hos människor.

Bloggredaktionen