fredag 17 december 2010

Ekonomichefen - Näste man till rakning?

Bohusläningen skrev igår om att ekonomichefen Johan Karlsson är på väg ut.

I artikeln refereras till Ernst & Young-rapporten, där ekonomichefen pekas ut för grova överträdelser och befogenhetsöverskridande handlingar (se utdrag ur rapporten nedan).

Enligt uppgifter i tidningen hade kommunalrådet Peter Johansson (KD) häromdagen ett möte med ekonomichefen, där man gick igenom rapporten från Ernst & Young.

Det är oklart vad som framkom vid mötet, men såväl Johansson som ekonomichefen bekräftar att mötet ägt rum. Johansson uppger dessutom för tidningen att någon form av åtgärd är att vänta från kommunens sida p.g.a. de "brister" som anges i rapporten.

Mot bakgrund av händelseförloppet berörande kommunchefen, ligger det nära till hands att Johan Karlssons dagar som ekonomichef är räknade. Tills vidare avvaktar vi dock klara besked i frågan.

Bortsett från själva sakfrågan är det ett bekymmersamt faktum att ännu ett för kommunen känsligt personalärende diskuteras i media. Kommunen har ju klart deklarerat att den inte diskuterar personalärenden i media - detta för att skydda både kommunen och den enskilde. Liksom var fallet med f.d. kommunchefen Jan Eriksson, tycks det därför vara ekonomichefen som valt att gå ut i media.

Visserligen hänvisar den notoriska Jenny Borg till "anonyma källor", men eftersom kommunen inte pratar med media om personalärenden, måste det alltså vara ekonomichefen själv - eller en honom närstående person - som är de "anonyma källorna".

Taktiken bakom ekonomichefens utspel är oklar. Kommunchefens anställing avslutades genom avsked. Det är möjligt att det blivit avsked ändå, men ärendets handläggning underlättades definitivt inte av Jan Erikssons utspel i media. Det är därför svårt att förstå hur vare sig kommunen eller ekonomichefen har något att vinna på att ärendet stöts och blöts i offentlighetens ljus.

Att tjänstemän springer till media och läcker information, som på olika sätt berör den kommunala verksamheten, är naturligtvis bekymmersamt av flera skäl. Det visar i grund och botten på bristande omdöme och ett illojalt förhållningssätt gentemot ens arbetsgivare och det är heller ingen tvekan om att ett sådant agerande kan vara mycket skadligt för kommunen.

Bloggredaktionen