fredag 26 november 2010

IAC - Platschefens "hårda nypor"

Det var (den fackliga) anarkin som fick Bengtsforsfabriken på fall och tvingade 100-tals människor ut i arbetslöshet. Oansvariga lokala fackrepresentanter sa nej, nej, och åter nej till nödvändiga förändringar och svarade t.o.m. med olika typer av sabotage, när företagsledningen ändå försökte genomdriva förändringarna. Till slut var man tvungen att stänga fabriken och flytta den till Göteborg.

Det var lokala chefers oförmåga att komma tillrätta med ständiga kvalitetsproblem, som fick Högsätersfabriken på fall - kvalitetsproblem som främst berodde på felaktiga arbetsrutiner, att delar av personalen inte höll måttet och att det lokala facket hela tiden agerade bromskloss. Jämför med läget idag, där framgångsrika JABA Group - med samma maskiner och produkter - producerar med hög kvalitet och hög lönsamhet - allt p.g.a. ändrade arbetsformer och högre kompetens!

IAC i Färgelanda har i princip aldrig varit lönsamt, oavsett produktionstakt eller antalet anställda. Som ägare kan man inte acceptera ett sådant förhållande i all evighet.

Platschefen i Färgelanda - Lars-Ove Bryngelsson - har som ambition att ändra på saker som inte fungerar, effektivisera och kvalitetshöja produktionen. Arbetet görs med den vällovliga avsikten att göra IAC i Färgelanda lönsamt, att utveckla fabriken och därmed trygga jobben (klicka på länken).

Om detta arbete fordrar hårda nypor, så får det bli hårda nypor!

Verksamheten vid IAC i Färgelanda har i alla tider påverkats negativt av informella maktstrukturer, där småpåvar kunnat glida runt i en skyddad verkstad. Flera av de "sårade oskulder" som nu hörs skrika högst, återfinns i det lokala facket.

Som var fallet i Bengtsfors och Högsäter, så agerar även facket i Färgelanda oansvarigt och ser hellre till sina egna personliga intressen, än till företagets bästa. Det lokala facket på IAC är inte - och har aldrig varit - de anställdas bästa vän. Det är ett faktum.

För att IAC i Färgelanda skall överleva på sikt, krävs nog ett helt annat och öppnare sinnelag från anställda och framför allt från trilskande och saboterande lokala fackrepresentanter. Det krävs alltså att man börjar tänka längre än näsan räcker. Om man inte skärper till sig kan resultatet bli som i Bengtsfors, något som sannolikt ingen önskar.

Bloggredaktionen

Jenny Borgs korståg mot alliansen fortsätter

Jenny Borg fortsätter sina oseriösa angrepp mot alliansens barnomsorgspolitik.

I dagens Bohusläningen skriker sålunda Jenny Borg ut att "Facket kritiserar barnomsorgsbeslut" (klicka på länken). I artikeln skriver Jenny Borg vidare, att facket anser förslaget att öppna nya avdelningar i Järbo och Stigen är "förkastligt" p.g.a. arbetsmiljöskäl och ekonomi.

Jenny Borg uppskattar uppenbarligen inte att alliansen ordnar fler barnomsorgsplatser med en rättvisare fördelning, till nytta för alla i kommunen. Men hon kunde i vart fall försöka vara lite ärligare i sin rapportering.

Eftersom Jenny Borg satt i KF-salen, så kan det inte ha undgått henne att facket - sina synpunkter till trots - faktiskt inte har några erinringar mot förslaget.

I debatten framfölls vid ett flertal tillfällen det faktum, att facket inte har några erinringar mot förslaget och varvid hänvisades till MBL-protokollet. I MBL-protokollet - som också Jenny Borg har tillgång till - står det svart på vitt, att facket inte har några erinringar mot alliansens förslag. Men av någon anledning "glömde" Jenny Borg att redovisa detta i sin artikel.

Dessutom kan man ifrågsätta värdet av de fackliga synpunkterna, som saknar saklig underbyggnad och istället präglas av personligt tyckande och politiska ställningstaganden - inte så konstigt kanske mot bakgrund av att facket är så nära sammanbundet med det socialdemokratiska partiet.

Några sakskäl för att barnen är dyrare i Järbo eller Stigen jämfört med Färgelanda framförs alltså inte i MBL-dokumentet. Inte heller kunde facket förklara varför personalen skulle fara illa av att jobba i Stigen och Järbo.

Grundlös och politiserad kritik av det här slaget, bör naturligtivs avfärdas på stående fot. Att det just är fråga om oseriös och politiskt färgad kritik, framgår dessutom av fackets officiella mening i MBL-dokumentet, där facket förklarar att man inte har några erinringar mot förslaget!

Att sedan Bohusläningen använder vissa ord - tagna ur sitt sammanhang - som slagträ i debatten mot alliansen, är bara att beklaga. Att Bohusläningen dessutom utelämnar fakta är beklämmande - varken mer eller mindre.

Bloggredaktionen

Ackord i Björnhuset?

"Hoppet" för det konkurshotade Björnerud Gård AB står nu till att de oprioriterade fordringsägarna godkänner ett 25%-igt ackord, som innebär att dessa fordringsägare förlorar 15 mkr.

Ackordet innebär i realiteten att ägarna blir av med 15 mkr i skulder och kan behålla företaget. Är detta seriöst? Fråga leverantörerna och övriga fordringsägare, som nu får betala sina löner och skatter ur egna fickor eller genom lån, eftersom Björnerud ställt in betalningarna. De tycker förmodligen att det är åt h-e.

Ja, förutom Färgelanda kommun förstås! Där drabbas ju ingen enskild - inte direkt i alla fall. Det är ju bara att fortsätta pungslå kommuninvånarna genom att höja skatten!

Färgelanda kommun har en oprioriterad fordran på Björnerud om ca 800 tkr och kommunen kommer att förlora knappt 600 tkr på ett ackord. Under 2010 kommer Björnerud att betala lika mycket - knappt 600 tkr - i hyra. Går ackordet igenom har alltså Björnerud kunnat bedriva sin verksamhet helt gratis under 2010. Säga vad man vill om Färgelandas politiker, men några vidare bra affärsmän är de inte - åtminstone har de inte varit det hittills.

Den något oförklarlige servicechefen Peo Johansson säger till Bohusläningen (klicka på länken), att "- Det är inte mycket man kan säga om det. Det är antingen de pengarna eller inget alls".

När Peo Johansson inte är upptagen med att bedöma affärsmässigheten i Björnhuset, ägnar han sig som bekant åt att attestera underlagslösa fakturor från Björnerud och övriga "klusternissar" samt skriva sagobrev till Konkurrensverket rörande den underlåtna upphandlingen av Björnhusprojektet.

Nästa år skall Björnerud betala 1,2 mkr i hyra. År 2012 skall de betala 1,6 mkr. Hur Björnerud skall klara detta är för många en gåta. Eftersom Färgelanda kommun inte är känd för att lära sig av sina misstag, talar mycket för att historien upprepar sig och att vi får ett golfbanescenario.

På samma sätt som företrädare för den numera konkursade golfklubben varje år företog den traditionella pilgrimsfärden till kommunhuset - där de presenterade den ena osannolika kalkylen efter den andra och som belöning fick mer skattepengar av politikerna - kommer klusterkillarna att hälsa på med mössan i hand och fortsätta mjölka oss på pengar så länge det bara går.

Den största skillnaden är att insatserna i Björnhuset är så mycket större. Vem vet, kanske slutar det hela med konkurs för både Färgelanda och klusterföretagen?

Bloggredaktionen