torsdag 25 februari 2010

Björnhuset - Bohusläningen skriver om skandalen

Bohusläningen följer idag upp Bloggens avslöjande häromdagen, om revisionsrapporten som dömer ut Björnhusprojektet, och vi saxar in ett utdrag ur Emma Wanges ledare nedan.

Vi anser att Wange sätter fingret på huvudproblemet, att Björnhuset redan från början var en felsatsning som idag ingen ledande tjänsteman eller politiker vill ta ansvar för.
Bloggredaktionen

"Men frågan är om Björnhuset och dess hyresgäster verkligen kommer att vara den grogrund för det starka lokala näringsliv och arbetsmarknad som kommunens företrädare drömmer om.

Visst är det bra att flera företag etablerar sig i Färgelanda så man inte längre står och faller med en enda stor arbetsgivare. Men flera små arbetsgivare i samma bransch ger dock upphov till en annan sorts sårbarhet. Nu äger kommunen specialanpassade lokaler som kanske inte kan användas av någon annan än de företag de är anpassade till. Men vad händer om de försvinner?

Frågan är också vad som hade hänt om kommunen hade satsat 72 miljoner kronor på olika allmänna åtgärder för att främja det lokala näringslivet och arbetsmarknaden i stället för att lägga alla resurser på ett fåtal företag. Eller om en del av dessa skattekronor hade använts för att försöka förbättra samhällsservicen för att locka fler att bosätta sig i kommunen, som ligger inom idealiskt pendlingsavstånd från flera städer. Då hade både skatteintäkterna och förutsättningarna för nya företagsetableringar blivit betydligt bättre då kundunderlaget ökat.

Frågorna kring Björnhuset blir bara fler och svaren från ansvariga politiker och tjänstemän är som vanligt få och ingen tar ansvaret för något."