torsdag 21 maj 2009

Bloggen rapporterar

... om Färgelanda kommuns arbete i ”demokratins tjänst”

Bloggen erfar att kommunens ”informationschef” Andreas Gleisner nuförtiden ägnar en stor del av sin arbetstid åt frågor som rör Bloggen och dess verksamhet. Vem som givit ordern är oklart, men strävandena tycks vara ägnade att på olika sätt misskreditera Bloggen, bl. a. skall media ha utsatts för påtryckningar att publicera falska uppgifter om att dataintrånget inte polisanmälts.

T. o. m. kommunfullmäktige har utnyttjats i kampanjen, när ett aningslöst kommunalråd vid det senaste sammanträdet läste upp ett meddelande, vari insinuerades att Bloggen själv stod bakom dataintrånget och hade raderat sin egen blogg, trots att kommunen kände till att Bloggen raderats från ett dator i Nossebro.

Av meddelandet som lästes upp i kf framgick dessutom att det nu efterforskas livligt vem som kan ha lämnat uppgifter till Bloggen. Det ligger därför nära till hands att kommunen även gör sig skyldig till brott mot Tryckfrihetsförordningen, vilket naturligtvis vore oerhört allvarligt. Meddelarfriheten innebär nämligen att offentligt anställda får ge hemliga uppgifter till de personer som skall publicera informationen utan att behöva riskera att arbetsgivaren, i det här fallet Färgelanda kommun, får undersöka vem eller vilka av de anställda som har givit informationen. Det tycks dock inte hindra Färgelanda kommun.

Vid det senaste kf-mötet inträffade för övrigt ytterligare en präktig skandal – serverad av kf:s ordf P-O Magnusson (s). Utan att blinka och – nästan – utan att darra på manschetten läste Magnusson helt fräckt upp ett meddelande under allmänhetens frågestund, som var ägnat att inskränka yttrandefriheten. Magnusson var uppenbarligen medveten om att det inte handlade om någon fråga som skulle besvaras i fullmäktige. Han struntade nämligen i att fråga någon av närvarande politiker eller tjänstemän, om de kunde svara på ”frågan” och lade istället genast ”inlägget i yttrandefrihetsfrågan” till handlingarna. Det var flera åhörare i kf-salen som undrade över de friheter som Magnusson tog sig.

Det inträffade är så mycket mer skandalöst, eftersom den person som påstås ha skrivit inlägget, ”Andreas Johansson” inte ens skrivit under med sitt namn och inte heller lämnat någon adress eller telefonnummer. Det har därmed inte varit möjligt att kontakta ”frågeställaren” för att kontrollera, vare sig om han existerar, om han bor i kommunen eller om det är han som skickat handlingen till kommunen.

Magnusson har alltså läst upp ett meddelande i kf ägnat att inskränka yttrandefriheten, från en person som med största sannolikhet är uppdiktad. Det är svårt att ha förtroende för en kf-ordförande som inte respekterar grundläggande demokratiska principer och Bloggen anser att Magnusson nu bör ta sig en allvarlig funderare på, om han verkligen är rätt person för att leda kommunens viktigaste demokratiska institution.

Nedan publicerar Bloggen meddelandet i sin helhet, eftersom det handlar om en uppenbart fiktiv person som inte går att spåra. Därigenom ges också kommuninvånarna en tydligare bild av det ”demokratiska arbetet” i Färgelanda kommun.




./. Bloggredaktionen
Bloggredaktionen!