söndag 17 maj 2009

Var är björnarna?

Storslagen invigning?

Björnhuset hade "invigning" i lördags och Bloggen var naturligtvis på plats. Även kommunchefen hade vågat sig dit och det fanns gott om politiker som stod honom nära. Bloggen hade dock i likhet med flertalet andra lite svårt att förstå vitsen med visningen, eftersom det inte fanns något att se.

Var fanns all utrustning och alla maskiner som kommunen köpt åt företagen, undrade vi och och många med oss? Man skulle nästan kunna tro att kommunen medvetet valt att inte visa dem. Det fanns ju en risk att den bredare allmänheten då hade förstått, att kommunen köper maskiner och utrustning åt företagen för skattebetalarnas pengar. Och det vill naturligtvis inte kommunen visa upp, än mindre ha dokumenterat på bild.



Politiker pantsätter kommunens framtid!

Kommunen går nu på offensiv för att tysta kritiken mot Björnhuset. Genom ”information” på den egna hemsidan, annonser m m vilseleds allmänheten (underst i denna artikel hittar du en länk till kommunens ”frågor och svar”). Igår lördag visades även mångmiljonspekulationen upp för allmänheten och flera av de ansvariga politikerna hade vågat sig dit för att pliktskyldigast visa sitt stöd. De ber förmodligen varje kväll en stilla bön att projektet inte skall krascha – i vart fall inte före nästa val. Bloggen är inte lika optimistisk!

Lögn och konsekvens
Bloggen konstaterar att kommunen ljugit både om att alla 62 miljoner skattekronor går direkt in i fastigheten och att kommunen har hyresavtal med de tre ”klusterföretagen”. Många av de fakturor som kommunen betalat, visar klart på motsatsen.

Kommunen påstående, att de 62 miljonerna inte tas från någon annan verksamhet, är också en lögn. Varifrån tas de då, undrar bloggen? Genom ett bokföringstekniskt förfarande delas förlusten upp på 20 år, vilket innebär att kostnaden per år ”bara” blir några miljoner. Kommunen använder dessutom alla sina likvida medel – ca 40 mkr – till Björnhuset. Men det räcker inte med det. Kommunen måste därutöver låna minst 20 mkr för att betala de tre företagens räkningar! Som alla förstår innebär det att ”satsningen” i själva verket blir en oerhört tung kvarnsten för invånarna att bära. Nödvändiga framtida satsningar på skolor och äldreboenden blir i princip omöjliga. Politikerna har helt enkelt pantsatt kommunens framtid!

Skadeverkningarna har redan visat sig och nedläggningen av Stigen och Järbo skolor är en direkt följd av miljonrullningen till Björnhuset. Men det är bara början. Nedskärningarna i verksamheterna kommer att fortsätta och många kommunanställda kommer tyvärr att förlora sina jobb. En skattehöjning är nästan oundviklig. Mot detta skall då ställas löftena om ”nya jobb” i Björnhuset. Bloggen konstaterar dock att inga nya jobb skapas i Björnhuset, utan det är gamla jobb som flyttas dit. Dessutom erfar Bloggen att flera av företagen utnyttjar den fria rörligheten inom EU för att täcka sitt behov av arbetskraft. Bloggen tror därför inte heller att eventuellt nya jobb i första hand skulle komma Färgelandaborna till del. Det enda vi med säkerhet vet, är att Färgelanda förlorar arbetstillfällen och får en försämrad kommunal service.

Här en länk till kommunens hemsida som tar upp frågor/svar ang. Björnhuset


Här en länk till Bohusläningen som handlar om Färgelanda kommuns ekonomi.


Länk till Bohusläningens ledare angående det juridiska och moraliska haveriet i kommunen.




Beror agerandet hos politikerna på mjölksyra i förvaltningen?








./. Bloggredaktionen