lördag 7 november 2009

Astrid lämnar Furåsen i protest

Bloggen erfar att Astrid Olsson - känd företagare som också profilerat sig återkommande i "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors ständigt återkommande "nyhetsbrev" - har fått nog och kastar in i handduken.

Och vi förstår henne. Det kan inte kännas särskilt uppmuntrande för Astrid att plötsligt få en hyresvärd som börjar kräva lite prestationer - som t ex hyra - av sin hyresgäst. Nä, bättre var det förr, när Furåsen ägdes av kommmunen och det fanns en motpart som inte var företagarfientlig och istället uppmuntrade företagande. När Jannarna styrde och ställde gick det minsann bra, men sen Valbohem övertog fastigheten har allt gått åt fanders. Sundholm har börjat dilla om hyresförhållande på affärsmässig grund och liknande otrevliga saker. Har inte Sundholm förstått att Astrid och hennes gäng ingår i kommunens gräddfil, som inte skall förnedras med sådana petitesser som affärsmässiga villkor.

Astrid är med rätta upprörd över den företagarfientliga behandling, som hon fått utstå från Valbohem och dess VD Bengt Sundholm. Vem inbillar sig egentligen Bengt Sundholm att han är? Vem tror han skulle komma på den enfaldiga tanken att bedriva affärsverksamhet i Färgelanda, utan att bli kraftigt subventionerad av skattebetalarna? Har inte Bengt Sundholm förstått att Astrid är ett oumbärlig del av "det nya näringslivet" i Färgelanda, som subventioneras av skattebetalarna?

"Kalla fakta" i sammanhanget är att företagen Björnerud, Lillesjö och Västfarm fått drygt 70 miljoner kronor av Färgelandas "företagarvänliga" politiker. Varför kan då inte Sundholm vara lika företagarvänlig och ge några miljoner till Astrid han också?! - Valbohem ingår ju ändå i koncernen! Visst kan man mot denna bakgrund förstå Astrids besvikelse, när hon plötsligt av den nye ägaren möts av en kallsinnig inställning till sina behov. Visserligen kan man tycka att en nollhyra är bättre än inget, men inte om man jämför med grannarna längre ner på gatan. Och Bloggen kan bara hålla med Astrid - dels är det fråga om diskriminering, dels fråga om en oacceptabelt företagarfientlig inställning från Valbohem, som nu gör sig gällande och som riskerar att sabotera kommunens satsningar på den nya tillväxtmotorn livsmedel. Väldigt illojalt agerande således, av Valbohem och dess VD Bengt Sundholm.

Bloggen vill gärna citera den gamle hedersknyffeln Zaid Långström (s), när han kommenterade biogassatsningen i fullmäktige tidigare i år: "det är ett litet problem med det här... och det är att det inte är helt lagligt, men det skall nog gå bra ändå". Och just det faktum att det är "lite olagligt", är ju som bekant inget som hindrat kommunen tidigare. Zaids lärjunge - den beklagansvärde - har inte bara lärt sig den politiska konstarten att mygla och ljuga obehindrat, han saknar dessutom uppenbarligen förstånd att bedöma sina egna handlingar.

Ett sätt att råda bot på det rådande missförhållandet - och därigenom rädda kvar Astrid - kan vara att den beklagansvärde initierar frågan om Sundholms ställning i ks och föreslår ett VD-byte. Ett solklart förstaval på VD-posten - för att fullfölja kommunens stolta traditioner - vore därvid Jan Stalfors, som utan tvekan är mest lämpad för uppgiften.

Bloggredaktionen