onsdag 5 maj 2010

Tillväxtmotorn Björnhuset - 10 till får sparken!

Vi börjar nu skönja resultatet av vad 90 mkr - eller i vart fall en del av 90 mkr - kan åstadkomma.

Bohusläningen rapporterade igår att ytterligare 10 personer får sparken från Björnerud. Tack var rationaliseringar i maskinpark och anläggning, som kommuninvånarna finansierat, är nu arbetsstyrkan nere i 20.

Så sent som 2008 hade Björnerud nästan 40 anställda, vilket framgår av deras årsredovisning. På ett år har alltså kommunens skattepengar lett till att 20 människor förlorat sina jobb i tillväxtmotorn Björnhuset. Till detta skall läggas alla de som fått sparken från kommunen och alla jobb kommunen förlorade när Samhall flyttade från Björnhuset.

Grattis säger vi i första hand till kommunchefen Jan Eriksson, hans parhäst pysselstrategen, Fru Börjesson (S), Den beklagansvärde (FP) och stackars Ann-Marie Jacobsson (C). Även R. Ingemar Eriksson (V) förtjänar ett "hedersomnämnande", för att ha missbrukat sin ställning som förtroendevald.

Bloggredaktionen

Bedrägerier och trolöshetsbrott i Björnhushärvan?

Saltade räkningar, kommunala betalningar för arbete och material som inte utförts - misstankar om bedrägerier och trolöshetsbrott.

Strålkastarljuset vänds nu mot Björnhuset och Färgelanda kommun.

Se Västnytts inslag med statsåklagaren (klicka på länken)

SR Väst (klicka på länken) rapporterar idag att polisen redan hört flera personer.

The smoking gun

Bloggen har tidigare konstaterat att kommunen ofattbart nog inte har egen personal på plats för att kontrollera mängd och kvalitet i Björnhuset och vet därför inte heller om alla skattemiljoner går in i fastigheten eller hamnar någon annanstans.

Rör & Värme AB har varit en av Björnhusprojektets större leverantörer och köper även in material m m från underleverantörer. Rör & Värme är också det företag som äger det nya fjärrvärmeverket, som eldas med flis och bl.a. levererar värme till Björnhuset.

I januari 2009 köpte VD:n för ett av klusterföretagen (Västfarm AB), Jimmy Högberg, rördelar hos Ahlsell (se faktura 1 nedan). Och det var inte lite rör heller – det var rör för 35 000:- exkl moms. Samtidigt såg Högberg till att Ahlsell skickade fakturan till Rör & Värme – alltså inte till sitt eget bolag Västfarm. Därefter skickade Rör & Värme en samlingsfaktura om totalt 481 000:- exkl moms till Mathuset AB (det företag som alla fakturor rörande investeringen i Björnhuset går genom till kommunen), som innefattade rördelarna för 35 000:-, och som sedan gick vidare till kommunen för betalning (se faktura 2 nedan).

När kommunen tog emot fakturan reagerade man för ovanlighetens skull. Som underlag till fakturan fanns nämligen Ahlsell-fakturan och "olyckligtvis" hade Ahlsell angivit Jimmy Högberg som Rör & Värmes referens (se faktura 1 nedan). Och det var detta som handläggaren på kommunen fann lite märkligt – att direktören Jimmy Högberg själv hämtat rördelar hos Ahlsell. När handläggaren påtalade det hela erkände Högberg på stående fot att ett "misstag" begåtts och att rören rätteligen avsåg honom själv. Kommunen skrev därefter ut en kreditfaktura på beloppet – 35 000:- (se faktura 3 nedan), men vidtog ingen annan åtgärd.

Men hur kunde då detta hända? Jo, först hämtar alltså Högberg rördelar för 35 000:- hos Ahlsell, som han skall använda för egen del, men som Ahlsell alltså fakturerar Rör & Värme.

Kontrollpunkt 1 är Rör & Värme, som man dessutom kan anta är väl insatt i planerna, eftersom det primärt är Rör & Värme som betalar Ahlsells faktura. Möjligen har Högberg glömt att säga till Rör & Värme, att rören avser Västfarm och att rören därför inte skall faktureras Mathuset. Men då återstår frågan hur Rör & Värme själva kunnat komma på tanken att fakturera Mathuset, om ingen instruerat dem att göra så? Den andra - mer sannolika - möjligheten är därför att Högberg uttryckligen instruerat Rör & Värme att fakturera rördelarna för 35 000:- på Mathuset. Några enkla förhör med de inblandade skulle fastställa hur det egentligen ligger till.

Kontrollpunkt 2 är Mathuset, som Högberg deläger genom Västfarm. När Mathuset får fakturan från Rör & Värme medföljer underfakturan från Ahlsell med Högbergs namn på (en tjock bunt specar på Högbergs alla rördelar). Vem är det som godkänner och attesterar fakturan hos Mathuset? Jo, det är Högberg (se faktura 2 med Högbergs attest nedan). Det är alltså Högberg själv som granskar och godkänner fakturan från Rör & Värme, innan den skickas vidare till kommunen för betalning. När Högberg gör detta vet han alltså att fakturan innefattar hans egna rördelar för 35 000:-. Ändå skickar han fakturan vidare till kommunen för betalning.

Om någon överlämnar underlaget som vi nu redovisat till statsåklagaren (eller annan åklagare), så utgör det tveklöst tillräckliga skäl för att gå vidare och inleda en förundersökning. Sannolikt är det bara toppen på ett isberg.

Bloggredaktionen
(Klicka på bilderna härunder för att göra dem större)