tisdag 12 januari 2010

Valbohem vs Kommunen

Valbohems VD Bengt Sundholm angriper kommunledningen - "lurar skattebetalarna"

Det är inte bara i Björnhushärvan som kommunledningens bristande matematiska kunskaper kommer fram i ljuset. Nu visar det sig att kommunledningen även ägnar sig åt glädjekalkyler när kommunen skall bygga nytt demensboende. Skälet lär vara att kommunledningen vill göra "Björnhuset 2", vilket är en uppföljare till det misslyckade projektet "Björnhuset 1". Och för att kunna genomföra Björnhuset 2 - naturligtvis utan upphandling även denna gång - har kommunledningen tagit fram en kalkyl som strider mot all vedertagen branschpraxis. Men vad gör det? Det är ju ändå ingen politiker i kommunhuset som fattar något.

Men en som fattar galoppen är Valbohems VD Bengt Sundholm. Bloggen erfar att Bengt kände sig lite ifrågasatt och tillknycklad, efter att ha presterat en egen kalkyl på demensbygget, vars kostnader låg drygt 2 miljoner kronor per år högre än kommunledningens glädjekalkyl. Det var nog många ögonbryn som höjdes när de läste att Valbohem var så ofattbart mycket dyrare än Riksbyggen. Läsarna fick ju faktiskt intrycket att Valbohem inte var konkurrenskraftigt och att Bengt inte riktigt klarade av sitt jobb, samtidigt som kommunledningen framstod som duktiga killar som "sparar miljoner åt kommunen".

Allt detta gick av förståeliga skäl Bengts ära förnär och för några dagar sedan gick han därför ut i Bohusläningen, för att tala om hur saker och ting fungerar i den verkliga världen - alltså den värld som Bengt och vi andra lever i.

Bengt - som jobbat i byggbranschen i hela sitt liv - uppgav att "kalkylen för Riksbyggen i det här fallet vilar på helt felaktiga grunder". Han hänvisade till Björnhusskandalen och framhöll att kommunledningens kalkyl inte är seriös, eftersom den överskattar hyresintäkter och bostadsbidrag och därmed lurar skattebetalarna. Dessutom skrivs demensboendet av på 100 år i kommunledningens glädjekalkyl, medan vedertagen avskrivning är 50 år. Bengt framhöll också det självklara att entreprenaden skall ut på anbud och handlas upp, något som kommunledningen - på samma sätt som i Björnhuset - tänkt strunta i.

Bloggen förstår att Sossar och Folkpartister stoppade Bengt Sundholm, när han ville hjälpa sorgebarnet Jan Eriksson att förhandla upp hyrorna med klusterföretagen i Björnhuset - korruption är ju deras ton!

En del politiker börjar dock vakna och inse att något är fundamentalt fel med kommunledningens "Björnhuset 2 - projekt" och i gårdagens Bohusläningen uppgav Hugo Hultgren (m) att Moderaterna kräver att det planerade demensboendet handlas upp.

Bloggen hoppas att det denna gång är möjligt att stoppa projektet innan det är för sent.

Bloggredaktionen