torsdag 28 april 2011

KF - en stillsam flyktingsoaré

Det bjöds upp till en stillsam och bitvis sömnig vals under onsdagens KF-bal, där en brokig samling politiker mött upp och där många dansade hellre än bra.

Huvudnumret för kvällen utgjordes av flyktingavtalet, som fick ett stort antal ledamöter på fötter.

Bloggen har tidigare skrivit om risken för att 35 fågelholkar reservationslöst skulle "nicka" igenom flyktingavtalet. Kommunalrådet Peter Johansson (KD) föreslog dock att flyktingavtalet skulle villkoras av att kommunen först tar fram en integrationsplattform och skriver avtal med Valbohem.

Bloggen får då medge att en del fågelholkar fyllts med liv och inte ekar tomma och innehållslösa.

Per Krokström (M) hivade sig upp i talarstolen och förklarade hur Alliansen (C, M och KD) har tänkt och bakgrunden till de tilläggsförslag som kommunalrådet lade fram. Och det gjorde han tydligen rätt bra. Det osannolika inträffade nämligen att först Håkan Gusteus (FP), och därefter Kenneth Carlsson (FP), dök upp i talarstolen och förklarade sig beredda att stödja Alliansens förslag.

Bill Östlund (KD) betonade i sin tur vikten av att de allvarliga organisatoriska och andra brister, som förvaltningen pekat på, rättas till i integrationsplattformen.

Men det var inte alla fågelholkar som vibrerade av liv och framtidstro.

Ulla Börjesson (S) underhöll oss med klokheter på känt manér. Bl.a. fick vi lära oss om Alliansens "förhalningstaktik" och att det "viktiga var att skriva på avtalet". Börjessson menade på att kommunen inte behöver följa avtalet - "det viktiga är att vi skriver på, så att vi får pengarna". Det är inte så noga att vi tar hit flyktingarna, menade Börjesson.

Eddi "Chavez" Varas (V) var fylld av missriktade vårkänslor och från talarstolen stämde han upp en gladlynt visa, som lät ungefär så här; "skriv på, skriv på, vi har rå, vi har rå. Skriv på, skriv på, hej och hå, hej och hå". Därefter svävade Eddi tillbaka till sin politiska kuvös i salens bakre del.

Eddis partikamrat R. Ingemar Eriksson kompletterade halvt sovandes Eddis tirad med att säga, att han "tyckte synd om flyktingbarnen, som skulle drabbas av fördröjningen om vi inte skrev på nu".

Sanningen är dock den, att kommunen redan har ett avtal för de ensamkommande flyktingbarnen, vilka alltså inte berörs av det flyktingavtal som KF debatterade igår. R. Ingemar visade med sitt inlägg att han är lika insatt i denna viktiga fråga som i Björnhuset, där han - utan att ha en susning om sakförhållandena - ständigt gick runt och nynnade på Eddis hitlåt "skriv på, skriv på...". Och sen gick det ju som det gick, som vi alla vet.

Det var även klar UFO-varning på Miljöpartiets Sven Hansson, som efter att först ha erkänt att han inte var insatt i det mångmiljonåtagande som flyktingavtalet innebär, genast därpå meddelade att han omedelbart ville skriva på avtalet. Starkt jobbat! Sven.

SD:s enda representant i talarstolen för kvällen - Patrik Rydström - stolpade upp och meddelade församlingen att SD är emot allt multikulturellt och stolpade sedan ner och satte sig igen. Han fick några frågor, om vad han menade, men valde (förmådde inte?) att inte gå upp och förklara sig. Patetiskt.

Det hade annars varit en enkel match att meddela församlingen, att det svenska experimentet med ett multikulturellt samhälle sannolikt är den överlägset största anledningen till att integrationen i Sverige misslyckats. Denna sanning är något som behöver sägas (många gånger), men också förklaras för att inte misstolkas som ett rasistiskt utspel. Detta klarade inte SD-ledamoten av och framstod därför som en - ja, just det - simpel rasist.

Sverige står idag tämligen ensamt bland Europas stater i frågan om ett multikulturellt samhälle. Detta är inte en särställning i positiv bemärkelse. Medan övriga Europa insett faktum och förkastat det multikulturella samhället, framhärdar Sverige med att köra huvudet i väggen.

Att många (de flesta) politiker inte vet vad de pratar om, belyses av KF-ledamoten Lisen Forssells (M) inlägg, som var ett svar på SD-ledamotens "nyanserade" utspel om multikultur.

Forsell pratade om pizza, sushi etc och frågade retoriskt, om "vi skall sluta med det?" Forssell visade då att hon - i likhet med de flesta andra multikultivurmare - inget förstått. Forssell avslutade sitt inlägg med att framföra några strofer ur en psalm.

"Kebab och sushi, det är livet på en pinne. Kebab och sushi, kan jag äta utan pinne", rappade den nyupptäckta sångfågeln innan hon åter gled ner till sin holk i salen.

Invandrare som kommer till Sverige måste - oavsett om de är flyktingar eller inte - anpassa sig till Sverige - inte tvärtom. Om Sverige - och övriga europeiska länder - skall lyckas behålla sin nationella identitet och sin västerländska demokrati, kan vi inte tillåta parallella samhällssystem och rättsordningar. Att vi anammar positiva inslag från främmande kulturer, som t.ex. mat, musik, litteratur, film etc, innebär alltså inte att vi inte samtidigt kan - och bör - förkasta det multikulturella samhället.

Vi noterar avslutningsvis att Ingemar Jansson (M) valdes in som ny ledamot i Budget- och bokslutsberedningen, efter Peter Fredriksson (M) som avsagt sig p.g.a. hälsoskäl. Ingemar är make till den mer kända Linda Jansson (M), som bl.a. är ordförande för den lokala partiföreningen samt KS- och KF-ledamot. Vi antar att det känns tryggast att hålla viktiga saker inom familjen.

Bloggredaktionen

KF igår - skandal under Allmänhetens frågestund

Under Allmänhetens frågestund ställdes en fråga om Björnhuset, som inte föll ordföranden i KF - Thor-Björn Jakobsson (C) - på läppen.

Jakobsson vägrade helt sonika frågeställaren att ställa sin fråga, som handlade om uppgifter att Björnerud kringgår omsättningsklausulen i hyreskontraktet i syfte att slippa betala högre hyra.

Rykten gör nämligen gällande att närstående intressen till Björnerud äger ett seperat våffelföretag, som bedriver verksamhet i Björneruds lokaler. Våffelföretagets eventuella verksamhet skulle innebära att det skett en andrahandsupplåtelse från Björneruds sida, något som i sin tur kräver ett godkännande från kommunen.

Syftet med denna konstruktion kan endast vara ett - att slippa betala den högre hyra Björnerud annars skulle få betala, om våffelförsäljningen fakturerades i Björnerud.

Frågan som ställdes rör kommunen, är av mycket stort allmänintresse och rör inget sekretesskyddat affärsintresse. Jakobsson hade alltså inte rätt att vägra frågeställaren att ställa sin fråga. Det plötsliga frågeförbudet ter sig än mer obegripligt mot bakgrund av att allmänheten tidigare tillåtits ställa frågor om både Björnhusföretagen och andra företag.

Att frågan inte tilläts ställas är alltså en skandal - varken mer eller mindre. Under förra mandatperioden klagade allmänheten på den korrupta S-ledda majoriteten och på den dåvarande socialdemokratiske KF-ordföranden, som gjorde sitt bästa för att hindra allmänheten från att ställa frågor.

Frågan många förmodligen ställer sig idag, är om Jakobssons oacceptabla agerande handlar om ett oöverlagt felsteg eller om ett medvetet missbruk av sin ställning som KF:s ordförande?

Bloggredaktionen