torsdag 17 mars 2011

Vill S och FP börja ta anvar?

Kerstin Fredriksson (S) hade till gårdagens möte skrivit en interpellation om "varumärket" Färgelanda.

En del blev nog lite förvirrade, eftersom det i interpellationstexten hänvisades till "politikers privata bloggar och hemsidor". Kerstin Fredriksson kunde inte heller redogöra för vad hon menade och tyvärr var det ingen i KF-församlingen som avkrävde henne svar.

Efter att Kerstin Fredriksson utgjutit ett par krokodiltårar över att ha blivit utnämnd till "Stigens paria" på en icke namngiven blogg, gick hon snabbt över till att prata om att "förbättra samarbetsklimatet" mellan majoritet och opposition, vilket hon kopplade till varumärket Färgelanda.

Efter sitt "tal" fick Kerstin Fredriksson applåder från "åhörarna". Det var KF-ersättarna för FP och S som applåderade och som i skydd av den riktiga allmänheten på åhörarplats tog sig denna frihet. Sannolikt ingick detta i oppositionens manus.

KF:s ordförande påminde då "allmänheten" om att det inte var tillåtet att applådera. Tyvärr lär det väl ändå stå i morgondagens tidning att Kerstin Fredriksson fick applåder av allmänheten, istället för att en del KF-ersättare misskötte sig från åhörarplats.

Taktiken från oppositionens sida blev väldigt tydlig när oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) äntrade talarstolen. Hon började genast tala om att gräva ner stridsyxorna, "dom behöver vi inte ha", och att "vi skulle ta varann i hand redan efter detta möte", för att "samarbeta bättre".

Kenneth Carlsson (FP) gjorde sedan bilden komplett, när han från talarstolen fyllde i de delar som de båda S-damerna missat. Lite illavarslande var dock att han återigen blandade in Gud i debatten. Oppositionen och Sanningen har ju tyvärr visat sig vara två storheter som inte fungerar särskilt bra ihop.

Bortsett från det uppenbara taktiska upplägget, har till slut oppositionen förstått att deras agerande är skadligt för kommunen. Färgelanda blir inte en bättre kommun av att hela tiden råskälla och kritisera. Negativa skriverier leder bara till att kommunen skadas och att arbetsklimatet försämras - både politiker och tjänstemän påverkas.

Det har dock varit alltför många påhopp i media, alltför många osanningar från oppositionen, för att majoriteten skall kunna tro att oppositionen har ärliga avsikter. Oppositionen har således en lång väg att vandra, innan de har visat att de tar sitt ansvar för Färgelanda kommun. Framtiden får utvisa hur det blir.

Svaret från majoriteten på oppositionens invit var återhållsamt positiv - visa av erfarenheten. Mest nykter var Ann-Marie Jacobsson (C), som varit med förr och som också passade på att ge en känga åt Bohusläningen, för dess negativa och vinklade rapportering på senare tid.

Bloggredaktionen

KF igår kväll - Allmänhetens frågestund

Intresset var stort att ställa frågor vid gårdagens Allmänhetens frågestund.

Först vill vi ge en eloge till KF:s ordförande Thor-Björn Jakobsson (C). När det visade sig att den stipulerade tiden - 30 minuter - inte skulle räcka till p.g.a. de många frågorna, förlängde Thor-Björn Jakobsson utan krusiduller tiden till en timme.

Det är detta som kallas respekt för demokratin och förmåga att lyssna på kommuninvånarna. Den förra majoriteten gjorde som bekant tvärtom - den försökte på olika sätt begränsa för allmänheten att ställa frågor och få svar. Här ser vi då en konkret förändring till det bättre med det nya styret - en större öppenhet i praktiken!

Framför allt var det frågor om planerade vindkraftsetableringar som tog tid, där flera ur allmänheten - fastighetsägare som påverkas av vindkraftsetablering - ställde kritiska frågor. Här kunde svaren varit tydligare, men eftersom inga skriftliga frågor ställts i förväg blev man nog tagen på sängen lite grand av det plötsliga intresset.

Allmänheten har inte heller tidigare under remisstiden, informationsmöten etc, indikerat något större motstånd mot vindkraftsplanerna. Det bestämdes att man i fortsättningen skall försöka besvara frågor skrifligt, i den mån det inte går att besvara muntliga frågor vid mötet.

Besked lämnades att allmänheten i fortsättningen kommer att ges möjlighet att sitta bakom KF-ledamöterna i salen - rättvända. Därmed kommer allmänheten återigen kunna se sina folkvalda i ögonen - precis som det skall vara. Denna förändring är ytterligare ett bevis på den nya öppenheten, där politikerna visar allmänheten respekt och uppskattning för sitt demokratiska deltagande. Den gamla majoriteten gjorde ju som bekant tvärtom.

I sedvanlig ordning ställdes några frågor om Björnhuset. Men på den fronten var det som vanligt inget nytt. Inga nya företag i sikte och ingen förbättring att rapportera. Kommunalrådet Peter Johansson (KD) rapporterade om en mindre förlust för 2010, men då var inte underhållskostnader eller avskrivning inräknade.

Förhoppningsvis slipper vi i fortsättningen den tidigare kommunchefens oseriösa och återkommande besked, om "företag står på kö", "det finns flera företag som intresserade att flytta in" etc etc. kommunchefen gömde sig sedan bakom sekretessen, för att slippa namnge de företag som bara existerade i hans egna drömmar.

Bloggredaktionen