fredag 25 september 2009

Välkommen till framtidskommunen Färgelanda?

I Färgelanda väljer en inkompetent och ansvarslös kommunchef att spendera mer än 500 000 kr, för att komma undan ett skadestånd om ca 135 000 kr till en mobbad elev. Kommunchefen Jan Erikssons genomtänkta taktik för att komma undan skadeståndet, är att förneka den mobbning som han redan erkänt och bett om ursäkt för offentligt. Hål i huvet? Javisst haverist.

I Uddevalla väljer man en annan väg. Där tar man sitt mänskliga och moraliska ansvar för det lidande en elev utsatts för, efter att blivit mobbad, och betalar ut skadeståndet om 207 000 kronor utan prut. Skolchefen Sarah Isberg säger: ”bättre att lägga resurserna på att se till att detta inte kan upprepas”. Så underbart välgörande att höra sådana ord. Vi har gjort fel. Vi tar vårt ansvar och betalar därför skadeståndet. Sedan lägger vi vårt krut på att förhindra att det upprepas. Om vi ändå hade fått höra dessa ord i Färgelanda.

Isbergs uttalande visar att det trots allt finns hopp även för en kommun som Färgelanda, som körts i botten både moraliskt och ekonomiskt. Går det att rekrytera Isberg och andra, som delar Isbergs ansvarsfulla människosyn, till Färgelanda? Säkerligen. Men då krävs ett förnyat politiskt ledarskap och byte på centrala positioner i kommunledningen.

Bloggredaktionen