fredag 16 april 2010

Trolöshet i Björnhushärvan?

SR Väst rapporterar om Björnhusets resa från 30 till 90 miljoner.

Lyssna på SR Västs inslag (klicka på länken) från igår, där man bl a berättar om Björnhushaveriet som gått från 30 mkr till 90 mkr - utan underlag eller upphandling.

Vi förstår att företagen - och andra inblandade i härvan - gnuggar händerna, när politiker i ledande ställning är beredda att missbruka sin ställning till skada för kommunen. Huruvida agerandet är brottsligt får vi förhoppningsvis svar på från den förundersökning, som skall inledas i härvan. Om en sådan utredning leder fram till åtal, finns det goda chanser till att de ansvariga får sitt straff.

Vid en fällande dom, skulle vi få tillbaka alla de miljoner som vi förlorat på den olagliga hanteringen. Ja, i alla på papperet. Verkligheten är dock den att ingen av de KS-ledamöter som kan tänkas bli fällda, har råd att betala ett sådant skadestånd till kommunen. Däremot skulle de bli utblottade. Man kan fråga sig varför en del är beredda att ta sådana risker. Svaret är förmodligen att de i sin maktarrogans tror sig stå ovanför lagen och inbillar sig att deras handlingar inte träffas av brottsbalkens bestämmelser. Men där har de alltså fel.

Bloggredaktionen