lördag 6 juni 2009

Bloggen om kaoset i äldreomsorgen

Bloggen noterar att kommunen plötsligt kommit på att det råder platsbrist inom äldreomsorgen. Antalet dementa ökar och läget är akut säger nu förvaltningen. Som Bloggen tidigare rapporterat, existerar ju inte någon politisk styrning eller planering värd namnet i kommunen, så det är egentligen bara logiskt att kommunen nu "drabbats" av den plötsliga insikten.

Bristen på platser innebär också att kommunen tvingas ”lägga” våra äldre utanför kommunen, vilket kostar tusentals kronor per dag. Med noll koll följer som vi vet dålig ekonomi och det är därför följdriktigt att den kommunala ekonomin nu kraschar. Samtidigt är kommunen fullt upptagen med att förbruka alla sina pengar – och mer därtill – i Björnhuset genom kommunchefens försorg.

Förra året stängdes som bekant Tallbackens äldreboende i Högsäter ”på obestämd tid”, efter att det upptäckts att några träskyddsbehandlade golvreglar innehöll ämnet ”pentakloranisol”. Ämnet är visserligen klassat som ”miljöfarligt”, men det saknas samtidigt studier på hur det påverkar människor.

Det hade varit ett både enkelt och billigt företag att ersätta de ”miljöfarliga” golvreglarna och därefter fortsätta verksamheten. Men istället valde alltså kommunen att stänga Tallbacken – för gott som det verkar och förlorade därmed ett stort antal platser. Det hade annars varit ett utmärkt tillfälle att passa på och renovera de två återstående avd (A+B), för att tillsammans med de sedan tidigare renoverade avd C+D skapa ett modernt och rationellt äldreboende. Härigenom hade man också tryggat kommunens behov av äldreomsorgsplatser för överskådlig framtid.

När man nu hör planer från förvaltningen om att bygga nytt, dyrt och stort i Färgelanda centrum, undrar man därför först om man hört rätt. Att Ulla Börjesson (s) sitter i ks och nickar och ler åt de vansinniga planerna, är symptomatiskt för hur inskränkta merparten av ”politikerna” är och hur extremt centralistiskt ”tänket” är – näsan når något längre än förståndet d.v.s. knappt utanför Färgelanda centrums gränser.

I den här frågan har Centern och Moderaterna ett särskilt ansvar. De gick ju till val på att renovera Tallbacken, men har hittills svikit sina väljare och resten av kommuninvånarna fullständigt. De här två partierna har under sin tid i alliansen inte lagt två strån i kors, för att uppfylla sina vallöften. De teg när Tallbacken stängdes och godkände istället 62-miljonersspekulation i Björnhuset. Här har nu Centern och Moderaterna – och förhoppningsvis fler partier – chansen att rehabilitera sig och samtidigt visa att de menar allvar med devisen att ”hela kommunen skall leva”.

Tänk om säger Bloggen! Öppna Tallbacken igen och renovera avd A+B. Det blir oerhört mycket billigare än att bygga nytt i centrum. Äldreomsorgen tryggas för framtiden och den kommunala servicen blir bredare förankrad.

Bloggredaktionen!

Dagens citat!

hämtar Bloggen från torsdagens Bohusläningen, där kommunchefen tryckte på vikten av att kommunicera och informera medborgarna i Björnhusaffären.

Kommunchefen menade att "det kan vara en fördel för kommunstyrelsen att känna till läget”

Kommunchefen meddelade att det fanns fler företag som ville flytta till Björnhuset, men när de ansvariga politikerna i ks frågade om vilka de var, vägrade kommunchefen att uppge det. Då teg ks-ledamöterna – och det gör vi med. Kommentarer överflödiga!

Bloggredaktionen!