måndag 31 augusti 2009

Färgelanda kommun stäms av Skolinspektionen!

Ännu en skammens dag för Färgelandaborna

Det står nu klart att Färgelanda kommun stäms av Skolinspektionen för det uppmärksammade mobbningsfallet. Kommunens fortfarande anställde kommunchef Jan Eriksson har som bekant drivit mobbningsärendet på ett fullständigt vansinnigt sätt, som medfört både onödigt lidande för den mobbade pojken och hans familj, onödiga och betydande merkostnader för skattebetalarna i form av dyra advokaträkningar m m och en fantastiskt dålig PR för Färgelanda kommun. Eriksson var inte intresserad av att tala med Radio Väst, när man sökte honom. ”No comment”.

En av Erikssons fans, UFO:t Kenneth Carlsson (fp), som tyvärr tillåts vikariera som kommunalråd, har enligt obekräftade uppgifter rest hem till Mars och kunde därför inte nås när Radio Väst sökte honom för en kommentar. Och det kanske var lika bra med tanke på hur Carlsson skämde ut sig själv, och därigenom kommunens invånare, förra gången han blev intervjuad av Radio Väst.

Hör Skolinspektionen i Sveriges radio här!
Intervju med mamman i Sveriges radio!

Bloggredaktionen

Dramatik att vänta i Färgelanda!

Revisorerna ställer ett indirekt misstroendevotum mot kommunchef Jan Eriksson.

En dramatisk politisk höst är att vänta i Färgelanda. Bloggen erfar att allt fler politiker börjar få nog av Jan Erikssons maktfullkomliga och fullständigt okontrollerade ledarstil.

Det som tveklöst kommer att elda på utvecklingen är dock revisorernas frågor till kommunstyrelsen, som publiceras nedan. Dessa frågor är sin tur resultatet av att Bloggens Bill Östlund tillskrivit den externa revisorn Tomas Andersson och påpekat flera brister i Anderssons revisionsrapport. Östlunds initativ föranledde Andersson att på nytt tillskriva kommunrevisorerna ang de mycket allvarliga brister i kommunens handläggning av Björnhusentreprenaden, som Östlund nu lyft fram.

Det handlar dels om att kommunen inte har något avtal med bulvanföretaget Mathuset AB – vilket felaktigt påståtts – och att kommunen därmed betalat ut ca 60 mkr till ett bolag som är okänt för kommunen. Dels handlar det om att någon/några tjänstemän i förtroendeställning olovligen betalat ut ca 60 mkr. Utbetalningarna har skett trots att kommunen enligt ramavtalet inte får betala ut några pengar till företagen innan de flyttat in. Företagen har som bekant fortfarande inte flyttat in (se revisorernas brev till ks nedan).

I normalfallet begår den person, som missbrukar sin förtroendeställning till skada för sin huvudman, ett brott som kallas trolöshet mot huvudman. P g a beloppens storlek handlar det i det här fallet dessutom om grov trolöshet mot huvudman. Med skada (d v s ekonomisk skada) likställs beaktansvärd risk för skada och skaderekvisitet är enligt förarbetena uppfyllt även om skadan inte inträffar redan vid gärningen utan först en tid därefter.

Bloggen vill inte ta ställning till vem som ansvarar för de olovliga utbetalningarna. Med anledning av revisorernas frågor nedan, kan vi dock konstatera att vägen ligger öppen för en anmälan, om revisorerna genom kommunstyrelsen lyckas identifiera den/de ansvariga. Som alla förstår borde inte detta vara särskilt svårt. Är kommunstyrelsen riktigt snäll, kan man nöja sig med avsked på grått papper.

Bloggredaktionen
--------------------------------------------------------------------------------

Färgelanda kommun 2009-08-20
Revisionen


Kommunstyrelsen

Komplettering av tidigare inskickad rapport
I den av oss tidigare inskickade rapport avseende granskning av Björnhuset har avsaknad av en uppgift uppmärksammats. Vi vill därför med denna skrivelse korrigera och komplettera rapporten enligt nedan.

Under rubriken
1.2 Vad har hänt? (i kronologisk ordning)

2007-12-20 Första punkten har följande lydelse i rapporten:

· Företagens upparbetade investeringskostnader i fastigheten kan överlåtas till fastighetsägaren

Punkten skall istället ha följande lydelse: (förändringen markeras med kursiv stil och understruket)

2007-12-20 Ramavtal tecknas mellan kommunen och intressenterna (AB Väst-Farm, Lillesjö Seafood AB och Björnerud Gård AB).

Av avtalet framgår bland annat att:

· Företagens upparbetade investeringskostnader i fastigheten kan överlåtas till fastighetsägaren tidigast vid inflyttningsdagen
· Total investering i fastigheten får inte överstiga 30 miljoner kronor.
· Hyreskostnad för gjorda investeringar som överlåts till fastighetsägaren läggs till grundhyran enligt en avskrivningsplan om 20 år.

Den 6 augusti, 22 oktober, 3 december, 18 december 2008 samt den 22 april 2009 skedde utbetalningar från kommunen till Björnhuset AB (Mathuset i Färgelanda AB). Någon inflyttning hade inte skett vid dessa tillfällen.

Vi vill också förtydliga vår kommentar kring 29 april 2009. Ett avtal om ändring och tillägg till ramavtal har tecknats med de inblandade företagen, inte med Mathuset i Färgelanda AB. Av tillägget framgår dock att företagen samordnar via det gemensamma företaget Mathuset i Färgelanda AB. Vad samordning innebär och innefattar framgår dock inte.

Detta föranleder oss att ställa följande frågor.

1. Varför har utbetalning skett trots att ramavtalet säger tidigast vid inflyttningsdagen?
2. Vem gav klartecken till utbetalningarna?

Vi önskar få kommunstyrelsens svar och kommentarer på dessa frågor.

För revisorerna i Färgelanda kommun

Lars Alexandersson Thomas Andersson
Ordf. kommunrevisionen Deloitte AB
--------------------------------------------------------------------------------