lördag 10 oktober 2009

Ang den beklagansvärde Carlsson (fp)

Bohusläningen hade igår en ”intervju” med den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp). För tillfället vikarierar den beklagansvärde som kommunalråd och det har väl knappast undgått någon vilken skada han orsakar kommunen och dess invånare.

Den beklagansvärde uppgav för Bohusläningen att han är övertygad om att Björnhusaffären, som innebär förluster för kommunen på mellan 180 och 300 mkr, är en bra affär för kommunen. Hål i huvet? Ja, om man är artig kan man säga det. Carlsson förestod i sin glans dagar en sportaffär, där han lärde sig att öva upp munvädret. Och som politiker kan det visserligen vara en fördel om man har lätt för att prata, men det är inte bra om politikerna inte har något vettigt att säga och säljer sina varor med falsk marknadsföring. Tidningens reporter frågade anmärkningsvärt nog inte hur Carlsson kan tycka att en affär som ger skattebetalarna mångmiljonförluster är bra.

Det politiska UFO:t Carlsson traskade sedan vidare i sin lilla fantasivärld och berättade att Björnhuset kommer att ge ”många nya arbetstillfällen” och att Björnhuset ”blir en tillväxtmotor för kommunens näringsliv”. Några bevis till styrkande av denna tes anfördes emellertid inte och tidningens reporter ställde naturligtvis inte heller några frågor. Kanske var avståndet mellan lokalredaktionen och Carlssons hemplanet Pluto för långt? Verkligheten visar dock på en helt annan utveckling – inga jobb i Björnhuset och de stora förlusterna i Björnhuset har redan lett till att kommunen tvingats avskeda folk i verksamheterna.

Därefter snurrade det till rejält för den beklagansvärde, som – trots sina översvallande hyllningar till projektet – ville utreda vad som gått fel. Egentligen obegripligt eftersom han strax innan höjt projektet till skyarna. Dessutom glömde den beklagansvärde, att han så sent som för några veckor sedan röstade ner ett förslag från Hugo Hultgren (m) att utreda Björnhushärvan. Men det är klart, den korrumperade Carlsson vill naturligtvis inte ha en opartisk utredning, utan en utredning som han och hans korrumperade medlöpare i Socialdemokratin kan kontrollera och diktera villkoren för. Annars risker ju den beklagansvärde att själv bli utpekad som syndabock. Och det vill han inte veta av. Inga syndabockar säger Carlsson till tidningen.

Färgelanda har fått sin egen politiske Svarte Petter – återstår att se hur länge vi skattebetalare skall tvingas sörja för hans uppehälle via skattsedeln. I värsta fall kan det dröja tills nästa val.

Bloggredaktionen

Björnhuset - investeringsskedet

Kan vi summera vad som hänt med projektet i investeringsskedet? Svaret är nej! Det kommer att fortsätta tills slutredovisning, överklagande och anmälningar är färdigbehandlade.Har tidigare deklarerat att jag aldrig i mitt liv tidigare offentligt har klagat över hur demokratin sköts. Det som hänt här är dock så förfärligt att det sätter alla ens värderingar på sin spets. Jag vill leva i en kommun där lagar och förordningar respekteras av de folkvalda. Inte att de förbigås med hjälp av den demokratiskt valda makten. Tänk efter! Vart är vi då på väg om ingen skulle opponera sig och kraftfullt säga ifrån? Ja, som jag har sagt flera gånger: Det är allas skyldighet att försvara en sund demokrati.

Låt oss slå fast att det inte handlar om eventuella arbetstillfällen eller politik. Det finns väl inget parti som har på sitt valprogram att betala ut enorma summor i strid mot ett ramavtal, hela avtalsmekanismen omintetgjordes därmed,som är diarefört som kommunstyrelsens kontrakt. Inte heller att det är OK att kommunchefen står och ljuger i kommunfullmäktige (bandat i mars) om att det finns hyresavtal med företagen. Ja, listan kan göras lång. I grunden handlar det inte heller om kalkyler eller om huruvida den mänskliga faktorn skulle ha gjort att man glömt att diareföra en handling. Det handlar inte heller om att vilja "sätta dit någon". Det handlar egentigen om att vi (i vart fall jag) vill känna tillit till att våra folkvalda gör så gott de kan och respekterar lagar och förordningar samt visar hög moral och etik.

Måste erkänna att jag stundtals stämmer av med mig själv om hur mycket tid jag bör "sätta av" för att opponera mig. Jag känner dock att jag allteftersom har fått en del i ansvaret för att komma fram till en ordning som vi kan leva vidare med. En punkt där optimistiska visioner och utvecklingsplaner utvecklas och genomförs på ett realistiskt och professionellt sätt. Det är vårat fina Färgelanda värt!

Mvh Bill Östlund