lördag 1 augusti 2009

Allmänhetens demokratiska viljeyttring

Bloggen erfar att allmänheten börjat utfordra svinen i kommunhuset. Visserligen är kanske inte fodret det rätta, eftersom svin normalt föredrar det avfall som samvetsgranna källsorterare slänger i den gröna soppåsen.

Vi tror dock inte att de svin som är föremål för allmänhetens handfasta budskap tar någon större skada av den valda kosten – naturligt hö. Vem vet, efter utfordring kan vi kanske börja mjölka svinen på de pengar som de lurat av oss i Björnhuset?!

Bloggen vill i sammanhanget poängtera att vi anser att de "vanliga" tjänstemännen i kommunhuset gör ett mycket bra jobb. Vi hoppas att de inte känner sig träffade av allmänhetens ilska, som helt klart är riktad mot ansvariga tjänstemän och politiker som är placerade högst upp i hierarkin.

Fotona nedan är tagna den 1/8 2009 och visar den höbal som allmänheten lagt ut på kommunhusets trappa – smaklig måltid!


Vart tog miljonerna vägen?

Som bekant fick ju igår företagen fritt tillträde till Bohusläningen och möjlighet att oemotsagda berätta sin egen historia. En aningslös reporter lät dem t.o.m. framföra sina förhandlingskrav offentligt, vilket naturligtvis gjordes i syfte att sätta extra press på politikerna i ks. Tyvärr är det inte första gången tidningen utnyttjas på detta sätt.

Möjligen slår taktiken tillbaka – vi får se.

Vi noterar Åke Modigs påstående – som för övrigt lyckades bli huvudrubrik på förstasidan – att det inte är någon lyx i Björnhuset. Nej, just det, men vart har då alla miljonerna tagit vägen? Vi återkommer snart till svaret på denna fråga.

Bloggredaktionen

Bloggen kräver kf-beslut om 8 nya mkr till Björnhuset!

Eftersom de minst 8 mkr, som nu begärts av företagen (genom kommunchefen), inte finns avsatta i budgeten för 2009, kräver Bloggen att frågan om ev tilläggsanslag om minst 8 mkr till Björnhusprojektet skall gå till fullmäktige för beslut, innan några ytterligare pengar betalas ut.

Revisorn Tomas Andersson har i sin revisionsrapport kritiserat ks, för att ks redan tidigare fattat beslut över huvudet på kf om tilläggsanslag till Björnhuset.

Bloggen utgår ifrån att ks denna gång följer lagen!

Bloggredaktionen!

Björnhuset – En pågående tragedi!

Bilden av kommunens avgrundssituation i Björnhushärvan klarnar nu alltmer.

Kommunchefen Jan Eriksson har inte innan projektet startades kontrollerat fastighetens skick i förhållande till den verksamhet som skulle bedrivas och hade därför ingen aning om vad kostnaderna skulle bli – det är tyvärr den bistra sanningen. Eriksson har struntat i upphandlingslagen, vilket inneburit dels att kommunen brutit mot lagen, dels att kf inte haft ett adekvat beslutsunderlag att ta ställning till, dels att kommuninvånarna inte varit tillförsäkrade ett tak för investeringen.

Erikssons betyg från sin tvååriga gymnasieutbildning visar att han haft stora problem i ämnena matematik och företagsekonomi. Om ämnet ”sunt förnuft” ingått i utbildningen, hade nog inte heller detta betyg varit särskilt högt. Och det är något som företagen kunnat utnyttja när de lurat skjortan av kommunen och stegvis kunnat smyghöja investeringstaket från 15, till 30 och sedan till 62 mkr. Tack vare kommunchefen har således företagen kunnat köpa in varor och tjänster helt utan kontroll.

Kommunchefen har godkänt att företagen placerat sin egen man – Sven-Arne Torstensson – som projektledare, vars enda synbara merit för den här typen av projekt tycks vara sitt kompanjonskap med Björnhusprojektets starke man Henrik Johansson. Det är svårt att befria sig från känslan av att kommunchefen Jan Erikssons roll i sammanhanget varit företagens egen lilla springpojke, som företagen vid behov skickat till ks. Kommunchefen har sedan berättat amsagor som ks tyvärr trott på. I flera fall har kommunchefen undanhållit sanningen, men då detta uppdagats i efterhand har ks olyckligtvis haft överseende med kommunchefen.

I skrivande stund försöker företagen pressa fram ytterligare minst 8 mkr från skattebetalarna i Färgelanda kommun och därmed höja taket till minst 70 mkr, pengar som inte finns och därför måste lånas upp av skattebetalarna. Pengar som inte skattebetalarna kommer att få tillbaka, eftersom företagen vare sig vill eller har förmåga att betala tillbaka. Metoden är den samma som tidigare. Först gör företagen med hjälp av Sven-Arne Torstensson slut på alla pengarna och sedan skickar de springpojken Eriksson till politikerna i ks och hämtar mer - det har ju gått bra hittills. Samtidigt frågar sig Bloggen, om är det möjligt att Eriksson kan vara så dum, så aningslös, så ointresserad av sitt eget projekt, att han inte hållit sig informerad om utvecklingen och därmed inte känt till det rätta förhållandet? Vi tror inte det.

Med stöd av framför allt Ulla Börjesson (s) och Kenneth Carlsson (fp) har kommunchefen tillåtits fortsätta den skamliga hanteringen – alltmedan skadeverkningarna för de kommunala verksamheterna blir allt tydligare med avskedanden, nedläggningar m m som följd. Genom sitt fortsatt uttalade stöd för kommunchefen, framstår Socialdemokraterna och Folkpartiet alltmer som de två partier som bär huvudansvaret för den pågående tragedin i Björnhuset.

Bloggredaktionen