söndag 28 juni 2009

Skammens dag i Färgelanda!

Nu går skam på torra land i Färgelanda – igen! Kommunen behandlar de gamla som boskap och planerar en boskapstransport från Lillågården till Håvesten. Hur lågt kan man sjunka som människa undrar Bloggen? Och den frågan riktar vi till ks:s ledamöter.

Ks:s ledamöter tycks sväva i ”lycklig” okunskap, om att hyresgästerna på Lillågården har hyreskontrakt som avser bostad och att de därmed har samma besittningsskydd som ”vanliga människor", t. ex. de som hyr av Valbohem.

Bloggen har tagit del av ett hyreskontrakt för en hyresgäst på Lillågården, vilket publiceras nedan. I kontraktet står bl. a. att uppsägningstiden är en månad. Enligt hyreslagen är dock förbehåll i ett hyreskontrakt som strider mot lagen ogiltiga. Att hyresgästen (jämte dödsbo) har en månads uppsägningstid är en sak, men att hyresvärden – d.v.s. kommunen i det här fallet – skulle ha samma rätt, står i direkt strid med hyreslagen och får därför inte tillämpas. En bostadshyresgäst har nämligen – som alla vet? – ett långtgående besittningsskydd och det skall mycket till för att bryta detta.

När det gäller Lillågården måste kommunen först säga upp hyreskontrakten med hyresgästerna. Hyresgästerna får dock inte skiljas från sina lägenheter innan hyresnämnden godkänt uppsägningarna. Bloggen uppmanar därför hyresgästerna att tillsammans med sina anhöriga slåss för sin rätt. De som är medlemmar i Hyresgästsföreningen kan få hjälp därifrån att driva saken. Bloggen vill påpeka att hyresgästerna under inga omständigheter kan tvingas lämna sina lägenheter innan hyresnämnden sagt sitt, vilket det beklagansvärda vikarierande kommunalrådet Kenneth Carlsson (fp) är inne på i lördagens Bohusläningen.

Tänk om! Tänk rätt! Kenneth Carlsson. Det är människor du ansvarar för. Med ditt agerande förlorar du allmänhetens respekt, både för dig själv och för kommunen.

Bloggredaktionen!


Bristande kompetens i kommunhuset

Bloggen noterar att kommunen blivit stämd efter att ha avskedat en vårdanställd.

Lite ironiskt skulle man kunna fråga sig, om det är ett led i kommunens desperata försök att göra sig av med anställda?

Om man ser det inträffade som en isolerad händelse, är det egentligen inte så mycket att orda om. Det kan uppkomma tvister i de bästa familjer. Den aktuella rättstvisten är dock bara en i raden av ”problem” av affärsmässig och juridisk art, som kommunen har en sällsynt förmåga att hamna i.

Bloggen konstaterar att problemen inte är en tillfällighet, utan bottnar i att det saknas kompetens i kommunhuset. Och det gäller såväl tjänstemän som politiker. Som exempel på tjänstemannasidan kan nämnas kommunchefen, vars främsta ”akademiska” merit är en två-årig el- och teleutbildning från början av 70-talet, och hans närmaste man, ”utvecklingsstrategen = 2 tjänster inom vården” Jan Stalfors, som enligt CV inte har någon utbildning alls. På politikersidan kan nämnas ”vikarierande” kommunalrådet Kenneth Carlsson (fp), vars främsta merit torde vara att han en gång i tiden förestod en sportaffär.

Bloggredaktionen!