onsdag 13 maj 2009

Bloggen om dataintrånget!

Bloggen konstaterar att dataintrånget tilldrar sig ett oerhört stort intresse från allmänhet och media. Och det är naturligt, mot bakgrund av Bloggens granskande och upplysande verksamhet samt de krafter som är föremål för granskning. Dataintrånget är därför särskilt allvarligt, eftersom det också utgör ett angrepp mot demokratin.

Konspirationsteorierna avlöser just nu varandra, den ena mer fantastisk än den andra. För att undvika onödiga missförstånd, vill därför Bloggen klargöra några saker.

Dataintrånget är polisanmält och det blir polisens teknikers sak att utreda vem som står bakom dataintrånget.

Till Bloggens polisanmälan har bifogats en handling som visar att Bloggen raderades den 7/5 2009, kl 11.28.00. Handlingen visar också vilket IP-nr som raderade bloggen, vilket är knutet till orten Nossebro öster om Vänersborg. Bloggen konstaterar att ett av de granskade företagen i Björnhuset på olika sätt har starka kopplingar till just Nossebro.

Bloggen kan därför med hög grad av säkerhet säga att en kommundator inte var inblandad i själva dataintrånget som innefattade raderingen. Däremot kan inte Bloggen friskriva kommunen från inblandning i övrigt. Kommunchefen Jan Eriksson är en av flera som är föremål för Bloggens granskning p g a Björnhusaffären m m. Utan att spekulera i skuld och utan peka ut någon, konstaterar Bloggen att Jan Eriksson tidigare var VD för det kollapsade Telestugan och att flera av IT-teknikerna på Telestugan gick över till kommunen och startade upp kommunens IT-avdelning i samband med Telestugans avveckling – samma avdelning som nu alltså granskar dataintrånget.

En annan intressant aspekt, är att den av Bloggen granskade kommunen besitter specialkompetens, som gör det möjligt att manipulera datatrafik.