fredag 4 september 2009

Sagan om Björnligan

Bloggen publicerar nedan en kommentar från sign "NYGRAN", som ger en insiktsfull bild av spelet kring kommuninvånarnas 70 + miljoner skattekronor i Björnhushärvan.
-----------------------------------------------------------------------------
Hur livsmedelsföretagen lyckades övertala Jan Eriksson att det var bäst att inte använda LOU vet jag inte. Han kanske gick på deras utsaga att det var så svårt att veta hur det skulle bli, och nu drar vi igång!

Jan kunde ju inte veta att det var upplagt för fina jobb till släkt och vänner. Inte ville företagen ha upphandling, inte.

Jimmy Högberg kände ju Sven Arne Torstensson sedan tidigare, och kanske han levererade ägg till Västfarm då. Sambandet dem emellan var klart. De bestämde att Sven Arne skulle kunna vara projektledare. Han hade så många kontakter med byggföretag i Munkedal. Han fick bli den som drev bygget via sitt företag Långöns Produktion Smedgard. Den driftige Henrik Johansson kände Sven Arne sedan tidigare och är också kompanjon med honom.

Henrik kom med på tåget. Han blev något av en konsult i ett rätt tidigt skede genom sitt bolag Henriks Foodware & Consulting. Henrik är även delägare i Lillesjö. En släkting till Henrik drev ett byggbolag, K J Byggnads i Håby. Det företaget kunde man ju anlita som byggföretag.

Björnerud blev ett lämpligt företag att ha med i klustret. De behövde expandera. Närheten till ägg och spannmål fanns hos Västfarm, Torstensson och Johansson.

Idén var klar. Jan Erikson var med på noterna. Varför upphandla? Varför förstöra ett läckert koncept. Sätt igång!

Man sätter igång. Man låter företagen själva beställa och köpa in arbete och material. De tar själva emot fakturorna och attesterar dem åt varandra, för att sedan skicka dem till kommunen för utbetalning. Kommunen har ingen representant på bygget. Ingen kontroll och upplagt för fusk och mygel alltså.

Björnerud och Lillesjö kan förresten ha haft ytterligare en anledning att gå med i klustret. Den senaste tidens bokslut har inte varit någon munter läsning. Skulle de kunna överleva? Kanske med Färgelandas hjälp. Logistema-rapporten säger att det finns fördelar för företagen att flytta om de kan få finansiellt stöd. Några synergifördelar fanns däremot inte. Och eftersom Eriksson och en del politiker gillar att stötta företag med skattepengar, så innebar Logistemas slutsatser grönt ljus för Björnhusaffären.

Hur har det då gått?

Kostnaderna (vissa kallar det investering) för kommunen har blivit enorma - 15 MSEK växte till 70, med önskemål om mer - alltså mer än 10 000:- per invånare.

I Färgelanda bygger Rör och Värme en ny biobränsleeldad fjärrvärmeanläggning i närheten av Björnhuset. Påpassligt nog har Sven Arne och Henrik J bildat ett bolag, Farmflis i Bohuslän AB. Ska de leverera flis till anläggningen?

Henrik J tycks numera vara ”överallt” och är även djupt insyltad i Björnerud, där han bl.a. sitter i styrelsen.

K J Byggnads har det gått bra för. Deras nettoomsättning ökade från 22MSEK till 39MSEK mellan boksluten 2007-08 och 2008-08 och resultatet efter finansnetto ökade från 538 000 till 3 284 000, en ökning med drygt 600% på ett år!!! Fick Jan Eriksson en liten julklapp, månne?

Att de inblandade inte ville upphandla är förståeligt, men jag förstår inte varför kommunstyrelsen, som har ansvaret för skattebetalarnas pengar, inte ville upphandla. Men de kanske inte förstod bättre? Avbön/förklaring på nästa fullmäktige?
--------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen