tisdag 16 november 2010

Färgelanda på dekis 5

Cultural Planning Färgelanda style

Vandaler slår - för vilken gång i ordningen? - sönder fönster på Valboskolan för 60 000 kronor. Vandaler känner vi ju från historien och vi måste kanske lära oss att uppskatta dessa moderna vandaler och deras kreativa destruktivitet lite bättre innan vi dömer dem. Vem vet, de kanske t.o.m. utgör en dold tillgång?

Bloggen föreslår minst fem Flum-Flum-möten med samtliga politiker, tjänstemän och särskilt utvalda "culture vultures", där man kan stöta och blöta det kulturella värdet av vandalernas kunskap och den verksamhet de bedriver.

Ovärderlig kulturell kunskap om vandalernas liv torde komma fram vid dessa möten och vi kommer därför sannolikt även att få reda på "vad vi ska satsa på i framtiden". En "once in a lifetime chance", för att uttrycka det på ren "Cultural Planning"-svenska.

Vakter glider numera runt i kulturens högborg Centrumhuset. Därmed vågar personalen åter gå till sin arbetsplats och allmänheten vågar åter besöka medborgarkontoret och biblioteket.

Säkerhetsvakter är för övrigt ett relativt modernt fenomen och vi måste kanske lära oss att uppskatta dem bättre, men också sätta in dem i ett kulturellt "contemporary" sammanhang. Det finns - icke att förglömma - kultur i allt!

En självklar plats för nästa Flum-Flum-möte är därför Centrumhuset, särskilt som ett besök inte längre är förenat med livsfara. Bakom Centrumhusets vadderade väggar kommer Flum-Flum-gänget att ha gott om tid att drömma sig bort ett slag, samtidigt som de kan studera batongens mycket påtagliga kulturella inverkan på samhällslivet i Färgelanda - en "smash hit" skulle man kunna säga.
Bloggredaktionen