söndag 6 februari 2011

Det började så bra...

En del frågetecken börjar nu resas kring den politiska majoritetens (C, M och KD) förmåga att leda kommunen.

Efter att ha fattat ett par nödvändiga beslut rörande kommun- och ekonomichef verkar inte mycket ha hänt. Delar av förvaltningen går i otakt med majoriteten och driver en agenda som går stick i stäv med majoritetens politik.

Istället för att rätta till dessa missförhållanden, sitter företrädarna för majoriteten (kommunalrådet Peter Johansson (KD), Krokström (M) och Jacobsson (C)) och rullar tummarna - svagt och förtroendemässigt undergrävande.

Majoriteten har obegripligt nog inte heller vidtagit någon åtgärd mot övriga tjänstemän som pekas ut i den mycket allvarliga kritiken som anges i Ernst & Youngs granskningsrapport - slappt och oansvarigt!

Den gamla politiska majoriteten (S, FP och V) utmärkte sig ju för "ingen ledning, styrning och kontroll". Tyvärr pekar mycket på att den nya majoriteten är på väg att köra ner i samma kvicksand - trots allt fagert tal i valprogram och andra sammanhang.

På måndag är det extra KF i Valboskolans matsal (klicka på länken). Enligt dagordningen handlar det om låneramen för 2011.

Jaha, tänker kanske en del, det är väl inget med det. Tittar man lite närmare på frågan, så inser man dock snabbt att den rymmer en del bakomliggande dramatik - kommunen har slut på pengar och mötet imorgon är en akutåtgärd för att undvika ställa in betalningarna - skämmigt!

Om man tittar på föredragningslistan till panik-ks-sammanträdet 2011-02-02, så framgår också tydligare vad KF-panikmötet imorgon egentligen handlar om - "utökning av kommunens checkkredit" (klicka på länken).

Hur kunde det gå så här undrar vi och förmodligen många med oss? Just nu verkar det inte vara mycket som fungerar i kommunhuset. Störst ansvar för detta har kommunalrådet Peter Johansson och det är hög tid att Johansson tar det politiska ledningsansvar man har rätt att förvänta sig av ett kommunalråd.

Det var ett riktigt beslut, att anställa Joakim Eriksson som t.f. kommunchef, men Erikssons chanser att få något uträttat kommer att vara tämligen begränsade, så länge det saknas politisk "ledning, styrning och kontroll".

Bloggredaktionen

Länsstyrelsen motarbetar utveckling

Det är bråda tider för plan- och byggchefen Jan Myrén just nu.

I fredags handlade det om vindkraft, som av tidningen Bohusläningen förutskickas bli en vinstlott. Myrén ägnar sig dock inte åt sådana spekulationer, utan redogör istället på ett lättfattligt sätt för bakgrunden och regelverket.

När det finns möjlighet att kasta skit mot alliansen, är som bekant inte Bohusläningens notoriska lokalreporter Jenny Borg sen att använda kastarmen. Jenny B har tydligen blivit informerad om - källan är sannolikt centralt placerad i S - att kommunstyrelsens förste vice ordförande Per Krokström (M) äger mark i Vinnsäter där vindkraftverk kan komma att placeras.

"-Vilken skandal!" tänkte förmodligen Jenny B. Men tyvärr för Jenny B så kunde Krokström svara för sig. Krokström hade inte varit delaktig i tidigare beslut och planering. Lika lite som man kan välja sina föräldrar, kan man alltså inte "lasta" Krokström för att han råkar äga mark där en del av vindkraften planeras.

I gårdagens Bohusläningen fick Myrén förklara varför kommunen fått bakläxa på strävandena att utveckla flera av de attraktiva sjönära områden som finns i
kommunen
(klicka på länken).

Bloggen är, som Myrén, överraskad över länsstyrelsens bakåtsträvande inställning och delar Myréns uppfattning att länsstyrelsens beslut går i stick i stäv med lagstiftarens ambitioner och avsikter.

Vi utgår från att kommunen inte släpper frågan, utan fullföljer den linje man slagit in på. Det handlar om en av relativt få realistiska framkomstmöjligheter för att utveckla kommunen - en sådan fråga är värd att slåss för!

Bloggredaktionen