onsdag 21 juli 2010

Ang Kenneth Carlssons (FP) människoförakt och okunskap

Den beklagansvärde visade sitt rätta jag i en insändare i fredagens Bohusläningen.

Om någon tidigare hyst det ringaste tvivel kring Den beklagansvärdes lämplighet som politiker, så försvann alla sådana tvivel i fredags. I en raljerande, överlägsen ton slår han ner på en kommuninvånare i Högsäter, som dristat sig till att ifrågasätta nuvarande ledarskap och den förda politiken. Eftersom Den beklagansvärde samtidigt avslöjar en avgrundsdjup okunskap, blir resultatet både bisarrt och verklighetsfrämmande.

Som en elefant i en porslinsaffär dundrar den av storhetsvansinne drabbade Carlsson fram och slår ner allt och alla. Inget har han sett och inget har han förstått. När han drar till med att kommunens centrum "i ett huj" kommer att förflyttas till den norra kommundelen när Dalslands Ring-projektet förverkligas, undrar man faktiskt om Den beklagansvärde har alla sina hästar hemma. Dalslands Ring, som i bästa fall kan börja realiseras om 10 år, kommer aldrig att medföra att kommunens centrum flyttas till en mosse strax söder om Bäckefors samhälle. Det ligger nära till hands att kalla Den beklagansvärde för "idiot", men eftersom vi inte vill förolämpa riktiga idioter avstår vi av hänsyn till dessa.

När man läser Den beklagansvärdes insändare, så förstår man också vad han menar med att "vi måste bli bättre på att lyssna på kommuninvånarna". I insändaren ger alltså Den beklagansvärde, och därmed FP, S och V, en lektion i den dialog de vill föra - och under den gångna mandatperioden har fört - med kommuninvånarna. Det handlar om total maktfullkomlighet och ogenerad arrogans. Därigenom bekräftar Den beklagansvärde Högsätersbons känsla, "att politikerförakt har fått en ny innebörd, att det är politikerna som föraktar väljarna och inte tvärtom".

Nedan publicerar vi de båda insändarna för jämförelse och börjar med Högsätersbon.
Bloggredaktionen
-----------------------------------------------------------------------------------
"Vem i hela världen kan man lita på"
Vem i hela världen kan man lita på? Så sjöng Hoola Bandoola Band för många år sedan, men frågan är mer aktuell än någonsin.
I höst är det val i Sverige, även i Färgelanda. Jag har röstat i många val, men frågan är om det funnits lika många frågetecken förr. Vem är bäst skickad att leda vår kommun de närmaste åren?
Den nuvarande kommunledningen har investerat 90 miljoner kronor i Björnhuset som jag har svårt att se någon framtid för. Även om det finns det, hade pengarna behövts i skola och omsorg.
Mobbningsärendet sköttes på ett sätt som satte vår kommun på kartan på ett mindre smickrande sätt. Det fick i alla fall mig att skämmas över att vara Färgelandabo.
Då jag har viss insyn i skolans värld vet jag att ärendet kunde ha skötts helt annorlunda. Det skulle inte fått gå så här långt.
Om en del av miljonerna kommit skolan till del hade det funnits större resurser till att bekämpa mobbning och istället ta hand om våra elever på ett bra vis. Sättet som det skötts på visar inte på ett bra ledarskap, som jag ser det.
Om man stannar vid skolorna kan jag se att skolor läggs ner och sedan kanske återuppstår som friskolor. En tveksam besparing eftersom skolpengen följer eleven till en eventuell friskola. Kanske hade det varit bättre att ha skolorna kvar? Bra ledarskap, nja, tycker inte det.
Kommunens centrum ligger i Färgelanda tätort och det har aldrig varit tydligare än nu. Högsäter, Järbo och Stigen dräneras och töms och inget nytt kommer i stället.
Tallbacken hade kunnat vara ett exempel på att man satsat i Högsäter, men i stället tycker man att det räcker med en ansiktslyftning av Solgården. Hela kommunen ska leva, bara den gör det i centrum. Demokratiskt ledarskap, nja, tycker inte det.
Det charmigaste utspelet är i alla fall i mina ögon att man vill erbjuda kommunens ungdomar ett busskort för att de ska kunna lämna kommunen för att få en meningsfull fritid. Hade det inte varit bättre att satsa dessa pengar på att ordna en verksamhet hemma? Det tycker jag, men inte vår politiska ledning.
Centrumhuset stängs på lördagar framöver. Ett underskott på 200 000 kronor anges som skäl. De pengarna hade funnits utan Björnhuset, man kan ju undra om det blir pannkaka eller förlorade ägg i det bygget?
Litar jag på den nuvarande kommunledningen frågar jag mig och svaret blir nej. Det känns som om politikerförakt har fått en ny innebörd, att det är politikerna som föraktar väljarna och inte tvärtom. Frågan för mig inför valet är vem jag kan lita på. Inte de som styr idag i alla fall.
Bekymrad väljare
Högsäter

-----------------------------------------------------------------------------------
Vi tror på en framtid för Färgelanda
Under signaturen Bekymrad väljare framförs synpunkter på Färgelanda kommuns göranden och låtanden. Tyvärr, när kritiska synpunkter framförs görs de i svepande, ofta raljerande, ordalag och i skydd av anonymitetens hägn.
Jag skall göra ett undantag och besvara Bekymrad väljare oaktat att personen ifråga inte vill ge sig tillkänna. (Hur skall man kunna lita på någon som vill vara anonym?).
Gammal skåpmat plockar den bekymrade väljaren fram och kokar soppa på de spikar som kommunen fått sig serverad alltsedan tre skolor lades ned i kommunen i april 2009.
Utrymmet medger inte att gå in i detalj på de sakframställningar som framförs i insändaren, men skribenten är bara ett telefonsamtal från att i en dialog få mer fakta i de ärenden som berörs.
När det gäller "... att ta hand om våra elever på ett bra vis", har oberoende undersökningar påvisat bra resultat vid våra skolor.
Vad gäller att vissa områden dräneras kan jag nämna projekt Dalslands Ring som när det förverkligas i ett huj förflyttar kommunens centra från Färgelanda samhälle upp till Järbo.
Vad beträffar Tallbacken kan sägas att i höst kommer där att öppna ett boende för ensamkommande flyktingbarn som vår kommun beslutat att ta ett solidariskt ansvar för.
Det charmigaste utspelet, vilket är liktydigt med Folkpartiets förslag om gratis resande för ungdomar med Västtrafik i Fyrbodal, är enligt min uppfattning genialt så till vida att i förslaget finns bara vinnare.
Miljön mår bra av att fler åker i en buss än alla i var sin bil.
Våra ungdomar lär sig att åka kollektivt även på andra tiden än under skoltid. Vi kan erbjuda hela Fyrbodals utbud av allehanda aktiviteter som annars kanske gått förlorat.
Kritiker hävdar att det är bättre att satsa dessa pengar, som busskorten kostar, på aktiviteter i kommunen i stället. Men vi kan inte erbjuda allt. Det finns bara ett Syd- och ett Nordkoster, ett Bohusläns museum, ett Innovatum och så vidare.
En annan viktig del i förslaget innebär också fördelar för föräldrar. Hur många mammor och pappor har inte suttit i kalla ishallar och "frusit i häcken av sig" i väntan på att telningens träning skall ta slut. Nu kan hon/han åka buss i stället och föräldern stanna hemma.
En röst på Folkpartiet innebär att vi till 100 procent står bakom "Vi tror på en bra framtid", för den enskilde och för kommunen.
I den andan har vi tagit fram ett starkt valmanifest. Det kan bekymrad väljare i Högsäter lita på!
Kenneth Carlsson (FP)
gruppledare kommunfullmäktige i Färgelanda