måndag 21 september 2009

Björnhusfiaskot fullbordas

Är det Jan Erikssons dödsruna som kommunchef vi nu ser?

Som ni kanske läst i kommentarerna är hyresavtalen på gång. Men bara för Lillesjö och Björnerud. Västfarm undantas av outgrundlig anledning. Västfarm skall tydligen inte ens behöva skriva ett nytt hyresavtal med kommunen, utan det har tydligen bestämts (av Eriksson? Inte av ks i alla fall) att ks inte skall ta ställning till något nytt hyreskontrakt för Jimmy, utan han skall även i fortsättningen komma undan med en årshyra på några hundra tusen. Enligt ramavtalet skall dock Västfarm – i likhet med Björnerud och Lillesjö – betala hyra baserad på investeringskostnad. Ks är därför skyldig att se till att även Västfarm tecknar hyresavtal enligt ramavtalet.

Hyresavtalen skickades ut till ks:s ledamöter per post i fredags. Bloggen undrar om ks:s ledamöter fick med en kopia av ramavtalet? Det kanske inte bara är Kenneth Carlsson (fp) som behöver läsa det avtal som skall ligga till grund för hyran. Ks skall besluta om hyresavtalen vid ett extrainsatt ks-möte på onsdag 23/9, kl 18.00. Antingen godkänner ks Erikssons hyresavtal, eller så blir det bakläxa. Bloggen kan redan nu avslöja att de hyresavtal som Eriksson snickrat ihop, innebär en så löjligt låg hyra för företagen, att kommunen kommer att förlora 10-tals miljoner kronor, vilket är samma sak som att skattebetalarna skänker 10-tals miljoner till företagen. Redan första året kommer kommunen att förlora nästan 10 mkr!! Kommunen kommer alltså aldrig att få tillbaka ens en bråkdel av investeringskostnaden.

Det många inte förstår – särskilt inte ks-ledamöterna – är att kommunen just nu sitter i en bra förhandlingssituation. Både Västfarm och Björnerud har för tillfället gott om pengar och kan betala en hyra som baserar sig på investeringen. Båda är också bundna av ramavtalet att betala en marknadsmässig hyra enligt ramavtalet. Björnerud har dessutom inget val, eftersom de inte kan gå tillbaka till Björneruds Gård. Lillesjö är ett konkursmässigt bolag som vi inte har anledning att hålla under armarna. Bättre att låta Lillesjö gå i graven på egen hand, än att låta skattebetalarna fortsätta ge dem konstgjord andning, vilket kommer att bli följden om de flyttar in i Björnhuset - någon marknadsmässig hyra har de nämligen inte råd att betala. Det är bättre att ha två företag som kan göra rätt för sig, än tre företag som suger ut skattebetalarna. Sök istället efter nya - ekonomiskt sunda - företag, som kan ta Lillesjös plats i Björnhuset.

Dessutom skall ks behandla frågan om tilläggsanslag på 10-12 mkr på onsdag. Det inte många ks-ledamöter vet, är att dessa pengar redan är förbrukade. Redan fakturerade arbeten om ca 60 mkr avser nämligen arbeten per 31/7. Därefter har arbetena fortsatt med oförminskad kraft under augusti och september, men fakturan till kommunen kommer först i oktober. Kommunen får enligt ramavtalet inte betala ut några pengar till företagen innan hyresavtalen är klara, något som revisor Tomas Andersson anmärkt på och han har även begärt svar från ks vem som bär ansvaret för utbetalningarna. Det är därför ett utmärkt läge för kommunen att villkora utbetalning av de 10-12 mkr som tilläggsanslaget avser, genom att kräva marknadsmässiga hyresavtal. Inga marknadsmässiga hyresavtal – inga pengar! I själva verket är ks skyldig att ställa det kravet på företagen efter revisor Anderssons anmärkning. Vi får se hur ks:s ledamöter agerar på onsdag.

Bloggen tror dock att mygelpartierna med (s) och (fp) i spetsen kommer att försöka driva igenom de olagliga hyresavtalen, som alltså innebär ett solklart fall av gynnande av enskild. Mer intressant blir om (c) sällar sig till de korruptiva krafterna i kommunen och säger ja till hyresavtalen, eller om (c) väljer att ta sitt ansvar för kommunen, verksamheterna och personalen?

Bloggredaktionen

Allmänt/Bloggen

När bloggen släcktes ner från ett ip-nummer i Nossebro och det spreds rykten om att nedsläckningen skedde från en skoldator åtog jag mig att bli talesman för bloggen. Detta eftersom en polisanmälan blev nödvändig. Kommunen själv bidrog till den illvilliga ryktesspridningen. Nu ligger bollen hos polisen.

Jag vill klargöra en gång för alla att jag inte är någon sorts chefredaktör för bloggen. Därmed har jag inte sagt att bloggen gör ett dåligt jobb. Tvärtom, ett bra och nödvändigt jobb. Kom ihåg en sak. Bloggen är en granskande och ifrågasättande blogg! Där mycket arbete läggs ned. för att skaffa fram faktadokumentation. Alltså en faktagranskande blogg. Inte en blogg som t.ex. drar sig för att använda ordet ljuga när det är ljug det är frågan om. När kommunchefen offentligt ljuger inför fullmäktige om att det finns hyresavtal med företagen i Björnhuset (finns inspelat från marsmötet) så skriver bloggen om detta oavsett om det är bad will för Färgelanda. En så allvarlig sak som är så lättverifierad skulle rimligtvis ha orsakat en fet rubrik från den närvarande pressen. Detta utan att det hade varit kvällstidningsjournalistik. När det medvetet ljugs i fullmäktige om en sådan allvarlig sak då är demokratin verkligen i fara om det inte kraftigt påtalas att detta är fullständigt oaccepabelt.

Till dig som tycker bloggen ska ta upp trevliga saker som sker i våran älskade kommun vill jag säga att det tycker jag Bohusläningen gör på ett bra sätt. Trevliga saker för en faktagranskande blogg är om makthavarnaa visar att de tar sitt ansvar och ej t.ex. sviker sina vallöften för egna personliga syften. Vi måste alltså förstå skillnaden mellan en faktagranskande blogg och dagspressen. Bloggen har dessutom inte pressens resurser till sitt förfogande varför ett visst fokuserande måste ske. Kommunen har dessutom heltidsanställd personal och övriga resurser för att vilseleda och bekämpa bloggen. Därför är bloggen givetvis beroende av t.ex. Bohusläningen för att försvara demokratin. Jag har personligen i insändare i Bohusläningen tidigare berömt Bohusläningen för dess bevakning av Björnhusaffären. Vet dock att kommuninvånare har tillskrivit Bohusläningen och klagat på bevakningen. Av naturliga skäl skriver naturligtvis inte Bohusläningen om detta. Detta klandrar jag inte tidningen för utan tycker det är naturligt. Om de sedan tar åt sig av kritiken är Bohusläningens eget avgörande.

Vad jag vill säga är att låt oss vara sansade när vi klandrar varandra. I alla fall vi som har till uppgift att försvara demokratin tror inte att det är slut på skandalerna i Färgelanda. Detta är tråktigt och i det närmaste katastrofalt för Färgelanda. Detta är dock inte bloggens fel eller mitt fel utan makthavarnas fel.

På samma sätt är det inte den mobbades eller föräldrar till den mobbades fel att skolverket klandrar Färgelanda kommun för brister i hanteringen. (Det verkar som om Henrik Lind tycker att det är den mobbade och föräldrarns fel att skolverket kritiserar dem). Det är inte heller Skolverkets fel. Orsaken till att felen i hanteringarna (Björnhuset och mobbning m.m.) kvarstår och förvärras är för varje tänkande person enkel och otvetydig. Nämligen total förnekelse av att det förekommer brister. Tänk efter: Kan man åtgärda ett fel om man ej har förmågan att se felet? Om en myndighet, som vid Telestugeaffären, säger att hanteringen är olaglig så är den naturligtvis olaglig. Färgelanda politiker (Det gamla garnityret med Zaid i spetsen) fick rätta sig efter domen, men de förnekar fortfarande att hanteringen var fel. Alltså var den olaglig men rätt? När det gäller detta sätt att se på saker och ting så är naturligtvis Eriksson en ooooerhört stor förstärkning för kommunen. Nu får vi väl, vi som är optimisktiska, tro att detta unkna sätt att styra kommunen på får en friskare inriktning efter valet. Förnekarna måste dock befrias från sina maktpositioner. Detta uppnår man naturligtvis inte genom att vara "trevlig mot dem". Jag har naturligtvis försökt det också! Jag skrev till dem på ett tidigt stadium och tipsade dem om att ta hjälp av kommunförbundet för att få fakta så att de kunde bemöta den "orättvisa"!? kritiken. (När det gäller Björnhusaffären. Man skulle ju kunna tycka att det låg i deras eget intresse liksom, men oj vad naiv jag var!!!

Kanske de drog erfarenhet av det när de beställde en konsultutredning om vilka brister de eventuellt kunde ha haft i den uppmärksammade mobbningsfallet. Den utredningen kostade drygt 400 000 kronor och slog fast att bristerna var så allvarliga att de skrev att kommunen borde be de mobbade om ursäkt. Sådant är ju inte roligt att få på pränt. Nrä det gäller Björnhusaffären så tycks ett rättsligt efterspel bli oundvikligt. Då man ju inte vill att kommunförbundet skall ha sagt några obekväma sanningar. Jag personligen kommer aldrig att pruta på det ansvar som måste utkrävas. Just nu håller vi ett vakande öga på moderaterna. Kommer de att bli tydliga? Jag har hört att det finns ett visst hopp. Det skulle i så fall passa in i vad vi menar med en glad nyhet för Färgelanda. Det skulle vara en typisk bloggnyhet!

Reflektion från kf:s frågestund

Björnhuset/Demokrati

Kände mig illa berörd efter frågestunden i kf den 16/9! Varför? Jo, jag har i min enfald trott att våra politiker inte är riktigt så ansvarslösa och slappa som de utmålats här på bloggen. Kunde t.ex. inte i min vildaste fantasi tro att Kenneth C (fp) efter nära 2 år inte ens bemödat sig om att ens ögna igenom det futtiga ramavtalet som skulle reglera entreprenaden. Om inte ens han har gjort detta undrar man ju om någon av politikerna gjort det. Med Eriksson vid rodret kan det i så fall annars bara sluta på ett sätt. Kände mig kluven över att ha ställt frågor som så tydligt avslöjade mörkläggningen och ansvarslösheten. Jag älskar ju Färgelanda! Just nu känns det dock som vi är utsatta för en "otrohetsaffär". Vilka psykosociala mekanismer är det som gör att det blir så här? Zaid L (s) måste ju förstå att detta är ohållbart i längden. Tiden när han kunde manöverera bakom stängda dörrar är ju historia.

Skall man då i fullmäktige inte ställa avgörande frågor? Har man inte rätt att bli arg när ordförande ej ens inför att enklare noteringar kan göras från frågestunden? Detta trots påpekande från revisionen. Har man rätt att bli arg när man inte får svar på frågor om projektet. Frågor som man tycker skulle vara enkla att svara på? Ja, frågelistan skulle kunna göras lång. Jag personligen tycker att man skall ställa frågorna. Även om "stämningen" förstörs. Gör jag inte det så blir jag som de som jag kritiserar: Nämligen en grå mus som väjer för allt som gör att jag kan stöta mig med någon.

Har jag då infunnit mig på kf möterna och bara varit allmänt högljudd? Nej, jag har lagt ner flera hundra timmar på att fånga upp fakta. Fakta som de inblandade lägger ned sin själ på att gömma. När man då upptäcker att ni politiker ej ens orkat läsa det enkla ramavtalet så blir i alla fall jag heligt förbannad! Varför vill många med mig att det skall vara öppet för allmänheten när ks tar beslut om tilläggsanslaget på 10 miljoner kronor eller när hyresavtalen skall presenteras. Varför? Varför? Är det för att vi vill förstöra stämningen på ks? Naturligtvis inte! Det är för att det EJ finns (otroligt nog) något skriftligt beslutsunderlag som vi annars skulle kunna nöjt oss med. Desstuom har det visat sig att tidigare beslut har havererat (från 15 miljoner till 72 miljoner). Alla har vi ett ansvar för det som pågår (ekonomisk härva) samt att försvara yttrandefriheten och demokratin. Då kan man inte väja för att ta reda på fakta eller att allmänt tyst gå rund och tycka och tro samt vara "rädd för att förstöra stämningen". I så fall kan man gå till fullmäktige och nöja sig med när det beslutas om det som i praktiken redan är beslutat.

Tack till alla som stöttar oss! Vi gör så gott vi kan.

Er tillgivne
Bill Östlund