tisdag 25 maj 2010

Dick Jonefelt (KD) tipsar om nyheter

Läs Den beklagansvärdes (FP) och Fru Börjessons (S) "svar" på revisorernas kritik nedan. Nivån är så låg, att man undrar om det är fråga om taskspeleri. De båda myglarna hoppas att deras "svar" skall antas av KSAU vid morgondagens sammanträde. Och vem vet - med benägen hjälp av den "körkortslösa" hjälpredan Ann-Marie Jacobsson (C), kanske det går vägen.

För att underlätta läsarnas bedömning av kvalitén på myglarnas "svar", har vi lagt in kommunrevisorernas kritik efter "svaret".

"Yttrande Diarienr:
2010-05-24 2010/124

Förslag till

Yttrande över kritik riktad mot kommunstyrelsen i revisionsberättelsen för 2009

I revisionsberättelsen för 2009 med bilaga riktar revisorerna i Färgelanda kritik mot kommunstyrelsen för dess hantering av Näringslivsprojektet Björnhuset.

Enligt 5 Kap 31 § Kommunallagen skall kommunfullmäktige inhämta förklaring över anmärkning som framställts i revisionsberättelsen.

Kommunstyrelsens presidies förslag

Kommunstyrelsen beslutar att avge nedanstående yttrande/förklaring med anledning av revisionens anmärkning i revisionsberättelsen.

Då revisionen inte har haft någon kommunikation med kommunstyrelsen eller dess arbetsutskott eller presidiet innan berättelse avlämnades har vi inte kunnat påtala att viss del av kritiken inte längre har någon aktualitet då nya hyresavtal upprättats och i samband härmed kalkylen som ligger till underlag för hyrorna.

Kritiken inleds med att det varit stora brister i vad det gäller styrning, ledning och kontroll av projektet. Denna kritik är svår att ha några avvikande synpunkter på då kommunstyrelsen i sitt beslut den 27 januari 2010 (KS § 30) beslutat att göra en extern utredning av kommunens handläggning av omvandlingen av Björnhuset till ett industrihotell för livsmedelsbranschen, med särskilt fokus på ekonomi (styrning, ledning, kontroll) och handläggning (beslut, dokumentation, information).

Beträffande kritiken gällande att kommunen inte efterlever god redovisningssed avseende den ekonomiska redovisning av de investeringsutgifter som gäller Björnhuset är detta nu inte längre aktuellt då nya hyreskontrakt och kalkyler upprättats.

Påståendet att ovan nämnda skulle innebära att det är osäkert om årsredovisningen är upprättad i enlighet med lagen om kommunal redovisning ställer vi oss starkt frågande till då detta inte torde påverka årsredovisningen 2009. Kommunstyrelsen anser att man kan fastställa kommunens årsredovisning.

Kenneth Carlsson Ulla Börjesson
Kommunstyrelsens 1:e vice ordf Kommunstyrelsens 2:e vice ordf"


Bloggredaktionen

(klicka på sidorna för att göra dem större och läsbara)





Så arbetar en myglare

Vid kommunstyrelsens sammanträde i maj skulle ks:s ledamöter informeras om att personalchefen fått sparken. Så var det i alla fall tänkt. Men vid mötets öppnande meddelade Den beklagansvärde (FP) att personalärendet strukits från dagordningen. Som avslutande ärende på dagordningen fanns Bill Östlunds (KD) överklagande av KF:s beslut, att skänka företagen i Björnhuset ytterligare 16,5 mkr. Östlund anmälde jäv och deltog inte i ks:s behandling av överklagandet.

Eftersom ärendelistan därmed var slut, gick Östlund hem i tron att mötet var över. Men det skulle han inte ha gjort. Så fort Östlund hade gått informerade nämligen Den beklagansvärde kvarvarande ks-ledamöter, om att personalchefen skulle sparkas.

När Östlund vid ett efterföljande KSAU-möte konfronterade Den beklagansvärdes kumpan, Fru Börjesson (S), med det inträffade, uppgav hon att Den beklagansvärde hade handlat i god tro. Enligt Fru Börjesson förhöll det sig nämligen på det sättet att på morgonen, när ärendet ströks, hade inte kommunchefen Jan Eriksson förhandlat klart med personalchefen. När Den beklagansvärde tog upp ärendet, hade dock kommunchefen förhandlat klart med personalchefen och det var därför som informationen lämnades.

Tidsglappet mellan Östlunds jävsärende och informationen om personalärendet är bara några minuter. För att Fru Börjessons påstående skall vara sant, krävs alltså att kommunchefen - under dessa få minuter - gått ut ur sessionsalen, satt sig ner och förhandlat klart med personalchefen och därefter återvänt till sessionsalen med den "glada nyheten" - att han lyckats förhandla fram ett skadestånd om två miljoner skattekronor till personalchefen.

En sådan uppenbart osann historia förtjänar naturligtvis inte avseende. Det är dock ur ett större perspektiv både allvarligt och bekymmersamt, att en av kommunens ledande politiker tillåter sig att ljuga så ogenerat och så oförskämt. I Den beklagansvärdes fall handlar det om, att han så ogenerat myglar och kränker grundläggande demokratiska värden.

Bloggredaktionen