fredag 29 oktober 2010

Snaran dras åt kring kommunchefen

Kommunchefens ställning försvagas nu snabbt och måste i nuläget betraktas som ohållbar.

Före detta kommunalrådet Ann-Marie Jacobsson (C) säger att hon vare sig känt till eller godkänt kommunchefens brev till Swedbank, vilket möjliggjorde att ramavtalet sattes ur spel och att kommunkassan kunde tömmas på 10-tals miljoner kronor(klicka på länken).

I tidningsartikeln erkänner dessutom kommunchefen att han inte hade befogenhet att skriva brevet och att beslutet istället skulle ha fattats av kommunstyrelsen. Detta är alltså samma brev som kommunchefen hemlighöll från politiker och allmänhet i sin skrivbordslåda.

För att ingen "utomstående" skulle upptäcka brevets existens, "glömde" dessutom kommunchefen för säkerhets skull bort att diarieföra det. När skandalen till slut avslöjades, skyllde alltså kommunchefen på att han glömt bort att diarieföra brevet. Efter kommunchefens erkännande, att han inte haft befogenhet att skriva brevet, ter sig denna förklaring som fullständigt horribel.

Frågan är vilka åtgärder som den kommande kommunstyrelsen kommer att vidta mot kommunchfen? Nöjer man sig med att avveckla honom, eller kommer man att begära att frågan även utreds straffrättsligt? Dessa frågeställningar är högintressanta mot bakgrund av de besked, som Ann-Marie Jacobsson nu lämnat till Bohusläningen.

Bloggredaktionen

Färgelanda på dekis 4

1. Högsäter
Vi konstaterar att avvecklingen av Högsäter fortsätter i oförminskad takt - trots kommunchefens, "utvecklingsstrategens" och (o)ansvariga politikers försäkringar om motsatsen.

När nu Folktandvården stänger i Högsäter, får folk i den norra kommundelen åka till Folktandvården i Färgelanda, för att laga sina tänder. För att klara "anstormningen" från norr, tvingas Folktandvården i Färgelanda bygga ett extra behandlingsrum! Den vansinniga centraliserings- och utarmningspolitiken fortsätter alltså. Hela underdelen i den gula tegelbyggnaden i Högsäters centrum - affärsdelen som tidigare även inrymde biblioteket - står nu tom! Det hela är förskräckligt, varken mer eller mindre.

Högsäter liknar mer och mer en spökstad, där "affärslivet" reducerats till ett par matställen, ett urmakeri och en blomsterhandel samt en Konumbutik.

Även BVC-verksamheten i Högsäter stänger och flyttar 1/11 till vårdcentralen i Färgelanda. En månad senare flyttar distriktssköterskemottagningen till Färgelanda. Flytten av distriktssköterskemottagningen motiveras av säkerhetsskäl:"- Vi kan inte ha en ensamarbetande distriktssköterska i Högsäter på grund av säkerheten, säger Monica Radeberg, verksamhetschef för vårdcentralen i Färgelanda".

Sedan när blev Högsäter ett gangsternäste, undrar Bloggen? Var finns den politiska styrningen? Den här typen av beslut kan ju definitivt påverkas politiskt. Patetiska soffliggare förefaller tyvärr vara det mest utmärkande draget för våra "kära" folkvalda. När något går åt fanders - vilket är regel - ägnar man sig åt att skylla på andra.

2. Dyr avfallshantering
Färgelanda har nästan dyrast avfallsavgift i Sverige. På senare år har som bekant kommunen undvikit att höja skatten genom att istället höja de kommunala avgifterna. Hänger ni med? Bloggen tror också att folk i allmänhet hänger med, eftersom allt fler flyttar härifrån. Peo Johansson är servicechef och därmed ansvarig för kommunens taxor och avgifter. Med tanke på hur saker och ting "fungerar" i kommunen, är det därför inte så konstigt att chefen Peo inte kände till att vi har så höga avgifter. "Ojdå!" sa Peo - "Är vi så dyra"?

Som förklaring till de höga avgifterna, spekulerar Peo om att "- det kan bero dels på att vi är en liten kommun med få invånare, dels på att vi har en mycket miljövänlig hantering av vårt avfall". För säkerhets skull - för att så att säga helgardera sig - skyller Peo också på politikerna och säger att det sannolikt är deras fel.

Starkt jobbat som vanligt Peo! Eftersom du tydligen har svårt att förstå varför Färgelanda har de 5:e högsta avfallsavgifterna i landet, skall Bloggen hjälpa dig med svaret. Färgelanda har de 5:e högsta avfallsavgifterna i landet p.g.a. att Färgelanda har beslutat att ha de 5:e högsta avfallsavgifterna i landet. Svårare än så är det inte.

Bloggredaktionen