torsdag 25 mars 2010

SR Väst - Jan Eriksson "svarar"

Kommunchefen Jan Eriksson beslås med ytterligare en lögn - denna gång av SR Väst.

Klicka på denna länk och lyssna på det - vilket även den kräsna bloggredationen faktiskt måste tillstå - utmärkta inslaget från SR Väst, som på två röda minuter avslöjar kommunchefen som både oseriös, okunnig och inkompetent.

Det som inte kommmer fram i inslaget är att det var Jan Eriksson själv som skrev det svar på revisionsrapporten, vilket omnämns i inslaget och som nu alltså SR Väst visat är osant. Ännu ett skäl att avskeda Jan Eriksson således.

Bloggredaktionen

SR Väst - kommunen bryter mot lagen

"Alla politiker och tjänstemän på kommunkontoret kan inte rädda sina skinn".

Micha Velasco, jurist på Den nya välfärden, konstaterar i en längre intervju med SR Väst i programmet Puls, att kommunen i Björnhushärvan gjort sig skyldig till flera lagbrott och har bl a brutit mot upphandlingslagen (LOU).

Att kommunen bryter mot LOU nämndes redan i Thomas Anderssons första revisionsrapport, där Andersson konstaterade att Björnhusentreprenaden befann sig i en gråzon och sannolikt skulle ha upphandlats. Hade Andersson varit tydligare än så, hade han fått kritik för att han - som revisor - påtagit sig rollen som domare. Andersson gick alltså så långt han kunde gå i sin revisionsrapport.

Anderssons uttalanden vantolkades som bekant medvetet av den politiske myglaren Kenneth Carlsson (FP), som dels gick ut i en insändare och felaktigt hävdade att revisionsrapporten gav stöd för att kommunen inte brutit mot LOU, dels lade ut de oriktiga uppgifterna på kommunens hemsida.

Mot slutet av intervjun uppmanar Velasco kommunen att lägga korten på bordet i Björnhushärvan och konstaterar också att sannolikt kan inte alla politiker och tjänstemän på kommunkontoret rädda sina skinn.

Frågan är dock om politiker och ansvariga tjänstemän, som under så lång tid använt lögnen som den normala umgängesformen med media, anställda och allmänhet, plötsligt kan börja agera ärligt och rakryggat?

Klicka på denna länk för att lyssna på hela intervjun med Micha Velasco, som börjar ca 13.30 minuter in och sedan fortsätter ca 10 minuter.

Bloggredaktionen

SR Väst - Jan Eriksson vägrar bandad intervju

Kommunchefen Jan Eriksson uppgav igår för SR Väst att han skall svara på kritiken "på sitt sätt"

Idag svarar Eriksson "på sitt sätt". Han gör det genom ombud - den feges sätt att svara när han förlorat ansiktet - genom att låta SR Väst meddela undersåtarna i Färgelanda, att Eriksson ogillar kritiken från Bill Östlund (KD), som Eriksson menar skulle ha framförts till honom personligen så att ingen annan hört den.

Eriksson påstår dessutom ofattbart nog att "ombyggnaden av Björnhuset inte kunnat hanteras på ett annat sätt". Detta är den okunniges sätt att svara, när han inget vet eller förstår.

Eriksson säger också att "ingen kan veta" om ytterligare 11 mkr till företagen räcker, men han vill alltså ändå att kommunen ger pengarna till företagen. Detta är den oansvariges sätt att svara, när han inte bryr sig om konsekvenserna för kommunens verksamheter och anställda.

I övrigt låter Eriksson genom SR Väst hälsa att han för dagen icke vet något att berätta, men att han kommer berätta "allt" den dagen han vet "allt". Detta är myglarens sätt att svara, när han har mycket att berätta men inte vill göra det.

Visst är det både tragiskt och beklämmande att höra Erikssons förmedlade uppgifter. Och vi förstår att Eriksson vägrade att låta sig bandas. Om uppgifterna från SR Väst stämmer (klicka på denna länk för att höra inslaget), kan vi nämligen lägga ännu ett skäl till listan för att säga upp honom från hans tjänst.

För övrigt kan vi meddela att det inte bara är Jan Eriksson som inte vill ställa upp på intervju. Även företagen gav Sveriges radio väst kalla handen när de försökte få till en intervju med dessa. Lyssna på radioinslaget här!

Bloggredaktionen