torsdag 10 mars 2011

Stalfors höll avskedsföreställning

I tisdags var det sista natten med gänget för "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors.

Stalfors har som bekant fått sparken som "utvecklingsstrateg" och tisdagens möte blev slutpunkten för detta "utvecklingsarbete". Det var en välregisserad avskedsföreställning, där aktörerna utgjordes av ett 15-tal företagare (huvudsakligen bestående av Stalfors lojala påhejargrupp), kommunalrådet Peter Johansson (KD), Ann-Marie Jacobsson (C), Per Krokström (M), de två S-politikerna Ulla Börjesson och Kerstin Fredriksson samt Bohusläningens notoriska lokalredaktör Jenny Borg.

Efter vad Bloggen förstår blev inte kommunens samtliga företagare inbjudna av Stalfors.

Det var alltså upplagt för svinhugg mot Alliansen och Stalfors gjorde ingen besviken. Giftiga pilar och grovt artilleri regnade över majoritetens företrädare, som intet ont anande hade ställt upp för att diskutera ett förbättrat samarbete med näringslivet. Det fanns undantag bland de närvarande företagarna, men i huvudsak handlade det om Stalfors gäng som höll hov.

Kvällen till ära deltog Stalfors fru och hon skrädde minsann inte orden när hon - talande för sin mans räkning - återkommande spydde sin galla över Alliansen. Jenny Borg undvek i sin artikel att citera Stalfors maka - det hade kanske blivit väl genomskinligt då.

För ovanlighetens skull stängdes S-bloggen av på Bohusläningen, eftersom artikeln aldrig lades upp på tidningens nätsida.

De två bandhundarna Ulla Börjesson och Kerstin Fredriksson var alltså på plats och råskällde som vanligt på Alliansen, utan att bidra med något konstruktivt.

Av förmodat taktiska skäl undvek för en gångs skull Jenny Borg att citera lagkamraten Ulla Börjesson. Kritiken mot Alliansen kanaliserades istället genom de närvarande företagarna, som allmänheten "förhoppningsvis" skulle uppfatta som neutrala.

Sålunda citerades bl.a. Ulla Börjessons granne i Ödeborg, Einari Johansson, och Jan Stalfors granne i Ellenö, Matthildur Thordardottir.

Förra året gjorde sig Einari "ett namn", när han i Bohusläningen påstod att näringslivsklimatet i kommunen var bra. Einari kunde inte förstå Svenskt Näringslivs undersökning - där alla företagarna fick delta och säga sitt - som visade att näringslivsklimatet i kommunen nästan var sämst i Sverige.

Men nu - några månader senare och med en ny politisk ledning - är alltså allt nattsvart enligt Einari. Och detta trots att den nya majoriteten inte ens hunnit sätta sin prägel på näringslivspolitiken i kommunen.

Einari siktar in sig på att hans gamle kompis Jan Stalfors - den person som ansvarat för kommunens näringslivsfrågor under senare år och som därmed bär huvudansvaret för kommunens kollapsade företagarklimat - fått sparken. Kärleken är blind sägs det ju.

När Einari pratar med Jenny Borg tar han fram den stora motorsågen och säger att "detta kommer aldrig att hålla". För säkerhets skull blir han citerad en andra gång i artikeln. På Bloggen förstår vi inte riktigt vad det är som "inte skall hålla" - det finns ju uppenbarligen ingen grund att stå på.

Som "utvecklingsstrateg" lyckades alltså Stalfors inte särskilt väl med att förbättra företagsklimatet. Däremot lyckades han bränna av rätt mycket skattepengar på otaliga projekt (blev något av dessa projekt slutredovisat för politikerna?). Det mest framträdande av dessa projekt var tveklöst Björnhuset, som han drog igång tillsammans med den numera avskedade kommunchefen Jan Eriksson.

För Färgelandas del handlar det nu om att lägga det gamla och dåliga bakom sig samt sikta framåt, att börja om från början och skapa ett företagsklimat där alla kommunens företagare får delta och vara med och påverka.

Bloggredaktionen

Ulla Börjesson (S) når ny bottennivå!

Oppositionsrådet Ulla Börjesson följer upp förra veckans hysteriska mediautspel mot Alliansen med en insändare i dagens Bohusläningen.

Redan under förra mandatperioden blev ju Börjesson ökänd för en bredare allmänhet, detta efter att hon återkommande talade osanning i insändarspalterna,radio och TV. Främst var det Björnhuset och det uppmärksammade mobbningsfallet som stack ut, när Ulla Börjesson då levde rövare.

I praktiken kapade Ulla Börjesson kommunen och gjorde tillsammans med den nu avskedade kommunchefen Jan Eriksson lite grand som de ville. Att det inte alltid fanns kommunala beslut gjorde inte så mycket - beslut verkställdes ändå.

När den nya majoriteten tog vid och började ta ansvar för kommunens angelägenheter, protesterade Ulla Börjesson vilt mot avskedandet av kommunchefen. Hon menade på att det var politikerna som bar ansvaret och inte kommunchefen.

Det som många förmodligen tycker är lite märkligt med Ulla Börjessons resonemang, är att hon fortfarande sitter kvar. Om Ulla Börjesson - som hon själv säger - bär ansvaret för att kommunen förlorat 90 mkr i Björnhuset, att kommunen bröt mot lagen när inte Björnhusentreprenaden upphandlades, att kommunchefen (och ekonomichefen) skrev tilläggsavtalet till Swedbank som satte ramavtalet i Björnhuset ur spel, etc etc, varför sitter hon då kvar? Varför har hon inte tagit sitt ansvar och avgått?

Mycket berättigade frågor kan tyckas. Svaret är att Ulla Börjesson aldrig tagit något ansvar som politiker, men är å andra sidan duktig på att skylla ifrån sig på andra.

Dagens insändare är inget undantag, där hon skjuter på Alliansen för att t.f. kommunchefen Joakim Eriksson påstås ha misslyckats med sitt uppdrag. Det hör då till saken att Alliansen verkligen vinnlagt sig om, att informera Ulla Börjesson och övriga oppositionen i varje del och i varje steg.

Majoriteten har således varit helt öppen och väldigt noga med att Joakim Eriksson skulle upprätthålla och odla kontakter med såväl opposition, majoritet som personal. Börjessons svar på detta är alltså en käftsmäll i dagens tidning. Som medhjälpare har Börjesson den här gången rekryterat R. Ingemar Eriksson (V), som tyvärr återigen sänker sig till Börjessons låga nivå i den politiska debatten.

I sak är det heller inte mycket som stämmer i deras insändare. För det första vet Börjesson inte - lika lite som R. Ingemar Eriksson - att Joakim Eriksson misslyckats med sitt uppdrag. Det är därför närmast oförskämt att insinuera detta och dessutom peka fingret åt Alliansen för "misslyckandet".

Påståendet, att Joakim Eriksson misslyckats med att förbättra samarbetsklimatet mellan opposition och majoritet, är så groteskt och bisarrt att man nästan tappar andan. För det första var detta inte hans uppdrag, utan är något som Ulla Börjesson hittat på själv. Det räcker med att läsa protokollet, för att inse att påståendet är falskt. Ulla Börjesson och R. Ingemar Eriksson deltog i beslutet, men kommer alltså inte ihåg vad de själva beslutat om.

För det andra skulle inte ens den mest skicklige medlare eller diplomat kunna förbättra samarbetsklimatet, när oppositionen - med Ulla Börjesson i spetsen - medvetet ägnar sig åt politisk gerillakrigföring, där det tunga artilleriet ständigt hörs dåna i media.

Det är faktiskt obegripligt hur en ledande oppositionspolitiker kan uppträda så oansvarigt mot sin egen kommun och sina invånare, som hon har så stort ansvar för och som betalar hennes lön. Ulla Börjesson bara slår och slår och slår - allt går ut på att vara så destruktiv som möjligt.

Insändaren är helt klart ett led i detta destruktiva arbete och får närmast ses som ett försök att sabotera det arbete, som Joakim Eriksson lagt ned under sin tid som t.f. kommunchef. Insändaren är därmed också ägnad att sabotera politikens efterföljande arbete med att utvärdera och ta till sig Erikssons slutsatser och förslag.

Ulla Börjesson och R. Ingemar Eriksson har inte täckning för sitt påstående, att "uppdraget som tillförordnad kommunchef blev huvuduppgiften". Eller har de sett en arbetsredogörelse från Joakim Eriksson, som vi andra inte har sett? Och även om så vore fallet, skulle i så fall alla politiker - således även Ulla Börjesson och R. Ingemar Eriksson - vara lika "skyldiga", eftersom allt skett öppet utan protester från någon. Att då skylla på majoriteten - för något som man dessutom inte har täckning för - är inte bara oansvarigt, det är även riktigt riktigt dålig stil.

Påståendet, att "majoriteten fortfarande håller på att kritisera och inkompetensförklara tjänstemän i både media och på öppna ks-sammanträden", är ren och skär lögn. Det handlar om ett illasinnat påhitt från Ulla Börjessons sida, som hon och hennes parti sedan en tid försökt torgföra i media - men påståendet saknar alltså all grund.

Det är ingen överdrift att påstå, att den här typen av falska påståenden kan ha mycket negativ inverkan på andan och arbetsmoralen hos de anställda. Det är tråkigt att R. Ingemar Eriksson valt att sätta sitt namn under denna lögn.

Bloggredaktionen