torsdag 3 mars 2011

Han har kostat 300 000 på 26 dagar

Med denna krigsrubrik inleder den notoriska lokalredaktörskan Jenny Borg sin senaste nidskrift om Alliansens Färgelanda.

Det handlar alltså inte om vad t.f. kommunchefen Joakim Eriksson uträttat - bara om vad han kostat. Oseriös journalistik? Absolut. Lika oseriöst är det naturligtvis att - som Bohusläningen gör - påstå att Eriksson kostat 300 tkr, när han i själva verket bara kostat 237 tkr.

Bloggen är inte rädd för att kalla saker vid deras rätta namn. Det skall först sägas att kostnaden för Eriksson - 237 tkr - är relativt ointressant i sammanhanget, under förutsättning att han gör ett bra jobb som ger önskvärt resultat. Det handlar bl.a. om att effektivisera och kompetensförstärka förvaltningen, om den politiska styrningen och om att göra kostnadsbesparingar. I annat fall är det pengar i sjön.

Återstår då att titta på vad Eriksson faktiskt uträttat under sin tid som t.f. kommunchef. Tyvärr måste vi konstatera att Eriksson har uträttat förvånansvärt lite. I avsaknad av politisk ledning från Alliansen, har Eriksson fått ägna ansenlig tid åt tidsdebiterade terapisamtal med förvirrade tjänstemän och politiker. Han har även deltagit i många möten, möten som inte kommer att göra några större avtryck i historien. "-Det har också varit mycket jobb med Björnhuset", säger Eriksson. Mmmm, det är möjligt, men det märks tyvärr inte...

Kommunalrådet Peter Johansson (KD) säger till Bohusläningen att Färgelanda kommun inte klarar sig utan Eriksson och antyder därmed att både politiker och tjänstemän saknar kompetens. Även om Johansson till stora delar har rätt i vad han säger, känns ändå uttalandet så där om vi skall vara ärliga. Det inger i vart fall inget större förtroende. Noga räknat innebär Johanssons uttalande dessutom, att han och övriga kommunledningen saknar förmåga att bedöma huruvida Eriksson verkligen har den kompetens som kommunen är i behov av.

Bloggredaktionen

Kort och Gott!

Handlarna i Färgelanda polisanmäler numera alla snattare, vilket fått till följd att snatterierna minskat. Ett resolut och enhetligt handlande från handlarnas sida innebär inte att snatterierna upphör - däremot att de minskar i omfattning och att såväl handlare som berörda myndigheter får en bättre bild av vem det är som ägnar sig åt snatterier. Då finns det också bättre förutsättningar - om sociala myndigheter bryr sig - att sätta in åtgärder för att hjälpa snattarna, som ofta är ungdomar.

Passivhusen i Ellenö är klara för inflyttning. Men vi behöver ha mer passivhus och annan bebyggelse i Ellenö med omnejd. Barnfamiljerna skulle sannolikt stå på kö, om det fanns tillgång till bostäder i Ellenös natursköna omgivningar - på idealiskt pendlingsavstånd från Uddevallaområdet. Politikerna måste därför jobba hårt med att lösa de problem som uppkommit p.g.a. att länsstyrelsen agerar bromskloss och saboterar kommunens utvecklingsplaner i sjönära områden. Ett minst sagt oansvarigt agerande från länsstyrelsens sida, tycker sannolikt de flesta.

Teknikinspirerade Rikard Karlsson i Järbo planerar för nya investeringar och verksamheter med tillhörande nyanställningar. Härligt att se att det finns entreprenörsanda i kommunen - en av flera nödvändiga komponenter för att kommunen skall kunna utvecklas i framtiden.

Kenneth Carlsson (FP) har blivit utnämnd till begravningsombud och för denna bedrift - som i normala fall hade belönats med en notis - har Bohusläningen förärat honom en jätteartikel med tillhörande jättefoto. Allt är precis som vanligt med andra ord.

Bloggredaktionen