söndag 21 november 2010

Ny bluff på gång i Björnhushärvan

Kommuninvånarna på väg att luras igen!

Enligt uppgifter i Bohusläningen är nuvarande ägare på väg att satsa sju miljoner kronor i Björneruds Gård AB. Fan trot!

Den sorgliga artikeln är signerad Jenny Borg, vem annars, och har rubriken "Gamla ägare miljonsatsar i Björnerud" (klicka på länken).

Björnerud har 46,5 mkr i skulder, varav 20 mkr är oprioriterade. I dessa 20 mkr ryms betydande skulder till Färgelanda kommun i form av obetalda driftskostnader (el, vatten etc), som kommunen till stor del kommer att efterskänka om man går med på ett ackord.

För den som undrar är det konkursmässiga bolaget Björnerud - med skulder på 46,5 mkr - ett av de tre företag i "livsmedelsklustret" i Björnhuset, som kommunchefen Jan Eriksson målade upp som ett stabilt och expanderande företag, när han drog igång Björnhusprojektet.

Med facit i hand kan vi alltså konstatera att den av tingsrätten utsedda rekonstruktören Johan Sölveland misslyckats med att sälja Björnerud - trots tidigare "löften" om "stort intresse" att köpa bolaget.

Man undrar ju i sitt stilla sinne vad Björneruds pannkakor egentligen är för affär, som inte kan dra till sig intressenter trots specialanpassade lokaler, en modern maskinpark och en försumbar hyra?

Det bristande intresset talar sitt tydliga språk - det finns inga affärsintressen som tror att Björnerud kan bli en affär ens på sikt.

Istället vill nu alltså de gamla ägarna rädda vad som räddas kan. Detta skall utåt sett ske genom att de påstås satsa nya miljoner, men i själva verket är det fordringsägarna - däribland Färgelandas skattebetalare - som får betala kalaset och för att cirkusen därmed kan fortsätta ett tag till.

Färgelanda kommun har redan lyckats med konststycket att betala flera gånger för Björnerud. Först betalade vi deras nya lokaler (och kanske en hel del mer - men det lär vi aldrig få veta eftersom kommunchefen av någon anledning godkände Björnhusfakturorna utan underlag), sedan fick de en hyra som bara motsvarar en bråkdel av investeringskostnaden och därefter tillät vi dem köra upp driftskostnader i miljonklassen på kommunens egna konton.

Samtidigt som det är uppenbart för alla läskunniga, att Björnerud inte är någon bra affär och som därför inte klarar sig utan framtida stöd från kommunen, fortsätter de tomma "försäkringarna" komma från både rekonstruktören och Björneruds ledning.

– "Verksamheten flyter bra och det finns en efterfrågan på företagets produkter. Men det finns mycket för företaget att göra när detta är klart. Man har varit bakbunden under tiden rekonstruktionen pågått och marknadsföringen har gått på sparlåga. – Bolaget är inte jättestarkt, men förutsättningarna är goda", säger rekonstruktören Johan Sölveland.

- "Ingen personal sägas upp, tvärtom kan det bli tal om nyanställningar framöver om bolaget fortsätter att gå bra", säger Björneruds styrelseordförande Åke Modig.

"Fortsätter att gå bra"?? Hallå!! Är det någon hemma?? "Fortsätter att gå bra"??

Hur de nyvalda politikerna kommer att tackla problemet Björnhuset och den sammanhängande frågan med kommunchefen Jan Eriksson, blir ett första test på deras regeringsduglighet. Om de inte klarar av att lösa dessa frågor, blir det nog till att packa ihop sina väskor och resa hem.

Bloggredaktionen