lördag 16 januari 2010

Inga hyresfakturor till Hawaii-resenärerna!

Som Bloggen kunde avslöja för några dagar sedan, har inte klusterföretagen Lillesjö och Björnerud betalat någon hyra för lokalerna i Björnhuset.

Bloggen kan nu också avslöja att kommunen inte ens skickat ut hyresavier till företagen!, vilket kan förklara varför de inte betalat någon hyra. Förmodligen har inte heller företagen förväntat sig några hyresavier, eftersom kommunen tidigare varit så generös med alla skattemiljoner.

Finns det över huvudtaget en ekonomifunktion i kommunen, kan man med rätta fråga sig? Finns det någon i kommunhuset som utövar kontroll och uppföljning? Det handlar ändå om kommunens största och mest omdebatterade projekt. Hyresavtalen är dessutom överklagade, så ekonomichefen kan ju gärna inte ha glömt att det finns hyresavtal. Bloggen har lite svårt att finna ord för det svineri som pågår med skattebetalarnas pengar i Björnhuset. Ord som skandal räcker liksom inte till för att beskriva det vi nu bevittnar.

Bloggen har tagit del av ett e-mail, där det vikarierande kommunalrådet Kenneth Carlsson (fp) besvarar en fråga om den uteblivna hyran. Den beklagansvärde svarar att nu skall minsann hyresavier skickas ut till företagen och urskuldar sig med, att företagen skulle ha betalat utan "anmaning". En lika dålig som skrattretande "förklaring".

För det första - om det hade varit som den beklagansvärde påstår, alltså att hyrebetalning skulle ha skett utan "anmaning" - är det fråga om kontraktsbrott, varvid hyresrätten är förverkad! Intressant tanke eller hur?

För det andra skickas alltid en hyresavi till hyresgästen på hyresbeloppet, med anvisning om vart betalningen skall ställas. Annars kan ju inte hyresgästen betala sin hyra, eller hur?!

För det tredje - även om "förklaringen" varit godtagbar i sig - skulle kommunen redan för flera månader sedan ha skickat betalningspåminnelse till företagen om den uteblivna hyran. Ja, i själva verket har det nu gått så lång tid att det i normalfallet hade blivit fråga om indrivningsåtgärder.

Bloggen hoppas innerligt att beskedet om att företagen nu måste betala hyra - även om den fortfarande är kraftigt subventionerad - inte når Cecilias och Henriks öron innan de kommer hem från Hawaii. Ett sådant förtida besked skulle ju annars riskera att helt spoliera deras semester, vilket säkert många kommuninvånare skulle tycka vore mycket mycket tråkigt.

Bloggredaktionen