onsdag 14 oktober 2009

Kommunens skada - 17 miljoner kronor

Majoriteten av ledamöterna i Kommunstyrelsen i Färgelanda har sannolikt gjort sig skyldiga till brott, när de beslutade godkänna hyresavtalen med företagen.

Bloggen redovisar nedan den direkt påvisbara skada som kommunen lider genom ks:s beslut förra onsdagen, att frångå de civilrättsligt bindande avtalen med företagen och istället godkänna Jan Erikssons förslag till hyresavtal. Skadan uppgår noga räknat till drygt 17 000 000 kronor.

I sammanhanget skall framhållas att vi endast räknat på den första avtalsperioden, d v s på de första sju åren. Utfallet därefter är osäkert och det är inte säkert att företagen därefter fortsätter att hyra eller ens överlever den första hyresperioden.

Vid uträkningen har vi valt att endast räkna på skillnaden i hyra mellan de beslutade hyresavtalen och de civilrättsligt bindande avtalen, d v s ramavtalet från 2007 och tilläggsavtalet från maj i år (se avtalen nedan detta inlägg). Det innebär att vi inte baserat företagens hyra på 72 mkr när vi fastställt skadan, utan på de 62 mkr som företagen är skyldiga att betala hyra på enligt tilläggsavtalet från i maj. Detta för att kunna fastställa skadan i rättsligt hänseende.

Att de verkliga förlusterna blir betydligt högre är en annan sak. Den totala förlusten för skattebetalarna under hyresperioden, räknat på en investering om 72 mkr, uppgår faktiskt till det dubbla eller 34 mkr. Detta beror bl a på att grundhyran om 1,09 mkr/år inte räcker till för att täcka kostnaderna för drift och underhåll m m, som vid användande av REPAB:s vedertagna värden jämte avsättningar för erforderliga reinvesteringar i kylanläggning m m, uppgår till 2,6 mkr/år. Det skall också framhållas att 2,6 mkr/år är lågt räknat med tanke på anläggningens komplexitet, varför de verkliga kostnaderna kan förväntas bli ännu högre. Som jämförelse har Jan Eriksson räknat med en kostnad om ca 1,5 mkr/år för drift och underhåll, vilken alltså inte ens täcks av bashyran om 1,09 mkr/år.

Eftersom kommunens skada är både direkt påvisbar och möjlig att precisera samt att kommunen lidit skadan genom att en majoritet av ledamöterna i ks missbrukat sin förtroendeställning, föreligger enligt Bloggens uppfattning ett solklart fall av grov trolöshet mot huvudman. Brottet kommer att polisanmälas och det är vår starka förhoppning, dels att så många som möjligt kan förena sig kring en anmälan, dels att brottet lagförs.

I en kommentar tidigare idag, som rörde ett annat tillägg, pekade någon på vikten av att polisamäla - inte för att sätta dit någon utan för att försvara demokratin. Vi håller helt med om detta. Det handlar således inte i första hand om att sätta dit någon enskild, utan istället om att slåss för demokratiska grundprinciper och återupprätta kommuninvånarnas heder. Detta kan endast ske genom att de skyldiga skiljs från sina uppdrag.

Bloggredaktionen

(Klicka på bilderna nedan för att göra dem större)