måndag 20 juli 2009

Sommarlovstankar av Bill Östlund

Hoppas ni har en skön sommar och känner att ni laddar batterierna inför hösten och vintern. Idag köpte jag ett nytt batteri till husvagnen. Blev då upplyst av försäljaren att det gamla hade blivit förstört eftersom det blivit för urladdat under vintern. Tänkte då att det är nog så med oss människor också! Vi behöver nog en tändande gnista då och då annars går vi sönder. Gnistorna bör dock vara positiva så att det inte blir bakström.

Vill återigen framföra att jag önskar företagen i Björnhuset framgång. Det är ofta tufft att vara företagare. Därför är det viktigt att spelregler följs så att inte osund konkurrens uppstår.

Vill dock beklaga att kommunstyrelsen hitills intill osannolikhetens träsk låter sig bondfångas och förnedras. Övriga partimedlemmar som sitter i kf får väl också anses förnedrade.

Kort kort om ett par ovedersägliga saker som att 50 miljoner kronor är utbetalt, via bulvanföretaget Mathuset AB, TROTS att ks eget avtal säger att inte rött öre får betalas innan inflyttning. Inflyttning har ännu inte skett!!! Ks avtal är alltså inte värt ens pappret det är skrivet på. Ks medlemmarna är tysta Ja de tycker till och med att det är etiskt förkastligt att fråga varför de är tysta. Kommunchefen ljög på kf i mars om att det finns hyresavtal med företagen. Detta finns inspelat och alla som var där vet att det är så. Hyresavtalen är ännu inte tecknade.

När ett barn ertappas med en lögn får det oftast be om ursäkt. Uppfostring kallas det visst. Återigen är det helt tyst från politikerna. Nu har ju problematiken övergått till att handla om tilliten till det heligaste demokratiska forum vi har d.v.s. kommunfullmäktige. Hur ska allmänheten veta att en fråga kommer att besvaras sanningsenligt i fortsättningen??? Jag vet inte hur varje enskild politiker resonerar med sig själv innan de somnar på kvällarna men jag hade då aldrig kunnat sitta tyst kvar som politiker. Någon liten självaktning har man ju!

Lite om det allra senaste avtalet med logistema. Bloggredaktionen beskriver problematiken på annan plats men vill ändå ge er en blänkare om hur inkompetent vår kommunchef är (eller är han beräknande?).

Se på avtalet nedan som inte är diariefört samt skrivet på ett papper utan kommunens vapen. Se därefter på fakturan. På fakturan står två kostnadsslag:
1. Arvode 150 000 kronor
2. Resekostnader
Något ytterligare faktureringsunderlag finns inte med fakturan.

Se nu på avtalet som säger att kostadstaket är 150 000 kronor. Alltså det är taket inte ett fast pris. Om avtalet beskriver ett tak så måste ju avtalet reglera vad som skall/kan generera kostnader under det taket d.v.s. timmar/timpeng etc. Uppdragsbeskrivningen är nonchalant och saknar vederhäftighet när det gäller uppdragets beskaffenhet och omfattning.

Att skriva ett sådant här avtal vittnar om en total avsaknad av avtalskompetens samt förståelse för att man är inkompetent. Det blir som att låta någon som är körkortslös och dessutom mycket omdömeslös köra linjebuss. Den bussresan lär inte sluta väl! När bussen för andra gången kör i diket ska då de ansvariga, bussbolaget, än en gång säga att det berodde på den mänskliga faktorn istället för att ta sitt ansvar och plocka bort den körkortlösa och omdömeslösa busschauffören.

Alltså ett i det närmaste värdelöst avtal som inte är diariefört. Inget fakturaunderlag och inget dokumenterat resultat. Kan det bli värre??? Man skulle inte kunna tro det. Tänk efter - bloggredaktionen har gjort det.

Skall bli intressant att få svar från ks om de fortfarande har förtroende för kommunchefen. Om de svarar JA! så har de (var och en) sagt antingen:

1. De begriper inte ovan beskrivna problematik

eller

2. De begriper, men tycker att förfarandet är OK.

Vilken av punkterna som ev. skulle gälla innebär ju att den som är normalbegåvad ej rimligtvis kan ha fortsatt förtroende för politikerna.

Några andra alternativ finns inte, eller? Jag kommer då inte på några.







./. Bill Östlund

Erikssons logistikrapport - en bluff?

Är logistikrapporten en bluff? Den frågan ställer sig Bloggen.

Vi ställer också tre konkreta frågor till politikerna i ks med anledning av logistikrapporten:

Kommer ks vidta åtgärder för att skattebetalarna skall få veta sanningen om Erikssons logistikfaktura och logistikrapporten?

Vill ks läsa den logistikrapport som skattebetalarna betalat närmare 200 000 kronor för och vill ks se underlaget till logistikfakturan?

Kommer ks att kräva av kommunchefen att han från Logistema AB begär in logistikrapporten, som kommunen enligt ”konsultavtalet” äger, och underlaget för logistikfakturan?

Bloggens talesman Bill Östlund skickade i veckan en skriftlig förfrågan till kommunen ang tidpunkten för presentationen av den påstådda logistikrapporten och om det fanns några politiker närvarande när den presenterades. Bill fick svar per mejl att mötet ägde rum den 22/10 2007 och att Ann-Marie Jacobsson (c) och Ulla Börjesson (s) deltog.

Av Erikssons icke diarieförda ”konsultavtal”, som är daterat 2007-09-10, framgår att Logistema AB skulle utföra arbetet. Bloggen har redan tidigare ifrågasatt äktheten i ”konsultavtalet” p.g.a märkliga omständigheter. "Konsultavtalet" är inte diariefört och Eriksson avbröt sin semester och kom in till t f kommunchef Peo Johansson med ”konsultavtalet”, några dagar efter att Bill begärt ut handlingarna.

Av faktureringsunderlag som Bloggen inhämtat från kommunen, framgår att Logistema anlitats långt tidigare än vad som sägs i ”konsultavtalet”. Det är timredovisning från konsultfirman SmedGard AB, samma konsultfirma för övrigt som ansvarar för det dagliga arbetet i Björnhusprojektet och som hittills fakturerat kommunen drygt en miljon kronor utan upphandling, som visar att Logistema anlitades redan i början av augusti 2007 (se nedan). Av SmedGards timredovisning framgår dessutom, att ett stormöte med Logistema ägde rum den 24/10. Detta skall jämföras med kommunens mejlsvar till Bill, vari sägs att mötet hölls den 22/10.

Ett räkneexempel bidrar med ytterligare kunskap om förhållandet. Logistema har fakturerat 150 000 kronor exkl moms. Om vi använder oss av samma timtaxa som SmedGard (450kr/t) blir det 333 arbetstimmar (150 000/450). Logistemas faktura är daterad 2008-10-24. Det innebär maximalt 35 arbetsdagar räknat från ”konsultavtalets” 2007-09-10. Även om Logistema skulle ha arbetat varje dag och 8 timmar om dagen med Björnhusprojektet under dessa 35 arbetsdagar, skulle det ändå bara ha blivit 280 arbetstimmar (35 x 8). Det skulle därmed ha blivit 53 arbetstimmar över!

Ett granskningsunderlag, i form av timredovisning m.m. från Logistema, skulle naturligtvis ha bringat klarhet i saken. Bloggen misstänker att det finns en anledning till varför granskningsunderlaget saknas till Logistikfakuran. Smedgards timredovisning nedan förstärker denna misstanke.

Bloggredaktionen

Klicka på bilderna nedan för att se en större bild