måndag 10 augusti 2009

Björnhuset - Vart tog pengarna vägen - del 3

Bloggen fortsätter sin granskning av vart pengarna tagit vägen i Björnhuset.

Bloggen har tidigare konstaterat att kommunen ofattbart nog inte har egen personal på plats för att kontrollera mängd och kvalitet i Björnhuset och vet därför inte heller om alla skattemiljoner går in i fastigheten eller hamnar någon annanstans. Med ett undantag – den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp), som säger sig veta att alla pengar går in i Björnhuset.

Vi skall nu med ett exempel visa konsekvenserna av att kommunen inte har någon egen personal på plats. Bloggens Bill Östlund gjorde ett eget stickprov i fakturahögen häromveckan och kunde då upptäcka märkliga saker. Som vi alla vet har det ju gått åt enormt mycket material i Björnhuset, som kostat så otroligt mycket mer än planerat – och ingen förstår varför.

Rör & Värme AB är en av Björnhusprojektets större leverantörer och köper även in material m m från underleverantörer. Rör & Värme AB är för övrigt det företag som kommer att äga och driva det nya fjärrvärmeverket, som skall eldas med flis och bl.a. leverera värme till Björnhuset.

I januari i år köpte VD:n för ett av klusterföretagen (Väst-Farm AB), Jimmy Högberg, rördelar hos Ahlsell (se faktura 1 nedan). Och det var inte lite rör heller – det var rör för 35 000:- exkl moms. Samtidigt såg Jimmy till att Ahlsell skickade fakturan till Rör & Värme AB – alltså inte till sitt eget bolag Väst-Farm AB. Därefter skickade Rör & Värme AB en samlingsfaktura om totalt 481 000:- exkl moms till Jimmys bulvanföretag Mathuset AB, som innefattade rördelarna för 35 000:-, och som sedan gick vidare till kommunen för betalning (se faktura 2 nedan).

Hos kommunen tog som vanligt Tord Karlsson emot fakturan, men den här gången tyckte Tord att fakturan såg lite underlig ut. Rör & Värme AB hade nämligen skickat med ”Ahlsell-fakturan” som underlag. Och så långt var väl allt gott och väl. Men Ahlsell hade olyckligvis satt Jimmy Högberg som Rör och Värme AB:s referens (se faktura 1 nedan). Och det var detta som Tord upptäckte och fann lite märkligt – att direktören Jimmy Högberg hämtat rördelar hos Ahlsell. Tord tar därför kontakt med Jimmy och frågar om fakturan. Jimmy erkänner då spontant att ett misstag har begåtts och att rören rätteligen avsåg honom själv. Jimmy bad om ursäkt för det inträffade och Tord lät det stanna vid detta samt skrev ut en kreditfaktura på beloppet – 35 000:- (se faktura 3 nedan).

Men hur kunde då detta hända? Jo, först plockar alltså Jimmy åt sig rördelar för 35 000:- hos Ahlsell. Och den första kontrollpunkten är naturligtvis Rör & Värme AB, som man kan anta är väl insatt i planerna, eftersom det primärt är Rör & Värme AB som betalar Ahlsells faktura. Men här glömmer alltså Jimmy att säga till Rör & Värme AB, att rören avser Väst-Farm AB och att rören därför inte skall faktureras Mathuset AB. Och som vi alla vet, är det ju mänskligt att glömma. En annan möjlighet är att Jimmy uttryckligen instruerat Rör & Värme AB att rördelarna för 35 000:- skulle faktureras Mathuset AB. Men det tror vi inte på, eftersom Jimmy är en hederlig person. Vi förstår dock inte vem det är som instruerat Rör & Värme AB att fakturera Mathuset AB.

Den andra kontrollpunkten är Mathuset AB, som Jimmy deläger genom Väst-Farm AB. När Mathuset AB får fakturan från Rör & Värme AB medföljer underfakturan från Ahlsell med Jimmys namn på (en tjock bunt specar på Jimmys alla rördelar). Vem är det som godkänner och attesterar fakturan hos Mathuset AB? Jo, det är Jimmy (se faktura 2 nedan). Det är alltså Jimmy själv som granskar och godkänner fakturan från Rör & Värme AB, innan den skickas vidare till kommunen för betalning. När Jimmy gör detta vet han alltså att fakturan innefattar hans egna rördelar för 35 000:-. Men genom förbiseende, eller p.g.a. att Jimmy än en gång glömt att han köpt rördelar för 35 000:-, skickar Jimmy olyckligtvis ändå fakturan vidare till kommunen för betalning.

Om inte Jimmy hade varit en hederlig person, och istället försökt lura kommunen, hade det varit fråga om försök till grovt bedrägeri. Och det var ju därför tur att Tord kunde upptäcka Jimmys misstag, så att ingen skada uppkom.

Bloggredaktionen