torsdag 16 december 2010

Fadäs i KF

Bloggen vill gärna delge er en fadäs från gårdagens KF, som speglar den låga nivån på oppositionens politiska arbete.

Edgardos språksvårigheter fick igår en ny dimension, när Ulla från talarstolen bad om ursäkt. Ursäkten rörde det faktum att Ulla skrivit att Edgardo var sosse på hans interpellation ang kommunens hantering av kommunchefsfrågan.

Bakgrund:
S och V hade lämnat in två helt likalydande interpellationer. Den ena underskriven av Ulla Börjesson (S) och den andra Edgardo Varas (S).


"Samarbetet" mellan S och stämpeldynan V är tydligen mer långtgående än vad många trott - S agerar spökskrivare åt V och författar deras politiska förslag. Ulla skickar sedan över förslagen till Edgardos dator, som sedan Edgardo torgför i Vänsterpartiets namn.

Redan det faktum att interpellationerna var likalydande gav ju anledning till misstanke, om att det låg en hund begraven. När Edgardo dessutom inte förstod att han skulle byta ut S mot V, utan lämnade in intepellationen till kommunkontoret som sosse, så var den pinsamma fadäsen ett faktum. Och det var därför som Ulla var tvungen att förklara sig. Edgardo däremot sa inte ett ord.

Bloggen föreslår att Ulla i fortsättningen tar höjd för Edgardos uppenbara lässvårigheter och noga korrekturläser de politiska förslag som hon skriver för Vänsterpartiets räkning. På så sätt undviker man att liknande pinsamma intermezzon uppstår i framtiden.

Bloggredaktionen

KF igår kväll - politisk buskis varvat med allvar

Från gårdagskvällens KF-övningar kan följande rapporteras:

Oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) flirtade ogenerat med Kenneth Carlsson (FP), detta efter att Kenneth tydligen fått Ulla att tända till på alla cylindrar med sitt prat om ståpäls. Kenneth besvarade dock inte inviten.

Möjligen känner sig Kenneth bränd av det tidigare ensidiga förhållandet, där Ulla slukat Kenneth och hans lokala variant av FP med hull och hår, eller så hade Kenneth glömt Viagra-burken hemma och kände att han inte skulle klara av att fullt ut tillfredsställa Ullas begär.

Hur som helst såg Kenneth trött ut. Tiden efter valet har nog varit en enda lång baksmälla för honom. Annars var ändå Kenneth den som skötte sig snyggast av oppositionen – måhända är det på det sättet att Kenneth gör sig bäst när han slipper ta ansvar.

Förutom genanta inviter till sin gamle polare Kenneth, ägnade sig Ulla åt diverse genomskinliga försök att komma åt alliansen i den interpellation, som hon ställt i kommunchefsfrågan. Att hennes agerande skadar kommunen tycks inte bekymra henne nämnvärt.

Trots att Ulla inledde med att försäkra att hon inte avsåg att diskutera vad som förekommit på ks-sammanträdet – ”för det är ju sekretessbelagd information och därför skulle jag aldrig offentligt diskutera sådan information”, sa Ulla B - så var det naturligtvis exakt det hon gjorde, när hon i nästa andetag redogjorde för vad som avhandlats på ks-mötet.

Ullas partikamrat Kerstin Fredriksson ville inte vara sämre hon och gick därför upp och redogjorde för den diskussion som förevarit på ks-mötet. Så gjorde även R. Ingemar Eriksson (V) och hans partikollega Edgardo ”Chavez” Varas.

R. Ingemar föreföll pressad (måhända var han plågad av dåligt samvete?), medan Edgardo föll ut i välbekanta hysteriska tirader, som lämnade alla oberörda – sannolikt p.g.a. att ingen förstår vad han säger.

Edgardo inledde för övrigt en av kvällens tirader med att ge uttryck för sin avsky för extremistiska yttringar av religiöst och politiskt slag. Det framgick dock inte om han inkluderade sig själv i den senare kategorin.

Vänsterextremisterna i landet – varav många återfinns just i Edgardos eget parti – är ju ökända för sitt stöd till islamister och för att underblåsa judehat. Det är tråkigt att konstatera den typen av rasistiska yttringar hos ett parti, som säger sig stå för demokratiska värderingar.

Edgardo var annars på strålande humör för kvällen – han fick nämligen vara med om att besluta höja skatten. Och det var ingen höjning som helst inte – hela 1,50! Inte undra på då att tårarna rann nerför Edgardos kinder av ren och pur glädje. Jublande glad redogjorde han för sin stora ”triumf” och det var nästan så att historiens mäktiga vingslag kunde höras i fullmäktigesalen. En del sade sig t.o.m. ha sett en näve knytas, som manade till kamp mot kapitalet och allt annat ont på denna jord.

Som kuriosa kan nämnas att Edgardo stödde S förslag, som innebar en höjning med ”bara” 1,20. Men eftersom alliansen röstade igenom en skattehöjning med 1,50 kunde Edgardo glädja sig dubbelt – han fick högsta möjliga skattehöjning utan att behöva stödja ett borgerligt förslag.

Edgardo gick ju som bekant till val på att höja skatten – det var hans enda valfråga. Edgardo har – liksom sin namne Chavez i ett fjärran land – sisådär verklighetskoll. Han har därför inte förstått att det är hans partis stöd till de regeringsodugliga S och FP de senaste två åren, som är orsaken till kvällens exempellösa skattehöjning.

Utan Ullas och Kenneths vanstyre (frånvaro av ledning, styrning och kontroll som revisorerna uttrycker det) hade inte kommunens ekonomi kraschat, något som Ulla för övrigt förnekade hela vägen fram till valdagen.

I debatten om ekonomiplanen förde Ulla ett invecklat resonemang om redovisningsprinciper som hon förmodligen inte förstod själv – i vart fall var det ingen annan som förstod. Ullas ”seriösa” förslag gick i alla fall ut på att kommunens redovisningsprinciper skall vara flexibla och kunna ändras lite hur som helst. Bill Östlund (KD), kommenterade det hela med orden ”- Ulla har redovisningsprinciper som ändras efter väder och vind”.

Ulla anmälde vidare att hon tyckte att det var KS som bar ansvaret för det ekonomiska haveriet, men skyndade sig genast att säga att det var KS:s ALLA 13 ledamöter som bar ansvaret. Och orsakerna till att KS brustit?? Ja, det ville Ulla rakt inte diskutera. Ulla uppträdde precis som vanligt med andra ord.

Sverigedemokraternas två stolar stod tomma under KF:s sammanträde - ett hån mot såväl väljarna som demokratin.

Bloggredaktionen