lördag 30 oktober 2010

Bohusläningen angriper åter Bloggen - denna gång handlar det om "läckor"

C och M gråter ut på Jennys soffa

Den eminenta lokalredaktörskan Jenny Borg har fått tag på ett riktigt scoop - hon har fått kloka företrädare för C och M att offentligt tala ut om sina interna problem, vilka de skyller på Bloggen. Ett härligt politiskt självmål rätt upp i krysset med andra ord.

Ann-Marie Jacobsson (C) uppger sålunda för Bohusläningen, att hon är mycket upprörd över att Bloggen läckt "mycket initierade uppgifter från mötena och även vilka frågor man kommit överens om" (klicka på länken).

Vad är då sant i den här historien? Vad är det för "initierade uppgifter" m.m. som Bloggen skall ha läckt?

Upprinnelsen till historien är att förste stenkastare Ann-Marie, var den som - först av alla - gick ut i radion och röjde treklöverns interna överenskommelse, genom att berätta att samarbetet var klart.

Per Krokström (M) och Peter Johansson (KD) ville inte vara sämre och bekräftade Ann-Maries uppgifter för Bohusläningen. Det var alltså Ann-Marie - inte Bloggen - som började läcka, tätt följd av Per och Peter.

Sannolikt kände Per ett behov av att prata av sig vid sitt samkväm med Jenny och det bar sig inte bättre än att Per läckte den ena detaljerade uppgiften efter den andra om samarbetet - rena sållet med andra ord. Pers möjligheter att bli kommunalråd tycks faktiskt minska för varje gång han öppnar munnen.

Till Jenny säger Per i dagens Bohusläningen att "läckorna är ett jättestort förtroendeproblem". Per fortsätter: -" Antingen är det någon som läcker som vill skjuta vårt samarbete i sank, eller så är det någon som inte förstår vad man får säga eller inte säga. Den som skrivit har inte förstått att inga beslut är tagna ännu. Är det någon från vår grupp som skrivit detta, är det i ren tanklöshet och den personen gör nog inte om det".

Per tycks ha uppenbara svårigheter att komma ihåg vad han sagt och gjort, när han varit tillsammans med Jenny. Den 22/10 läckte Per till Jenny, att diskussionerna om samarbete på torsdagskvällen hade "förts i hamn" och att treklövern skulle träffas på måndag för att utse kommunalråd (klicka på länken).

När Jenny glittrade med ögonen fyllde Per i: "– Vi har också satt ihop arbetsgrupper som ska ta fram ett gemensamt program och fördela posterna inom olika områden. Samarbetet känns bra och fungerar fantastiskt hittills. Vi jobbar väldigt bra ihop och ska ta fram gemensamt vilka frågor vi vill jobba med".

Bloggen försöker hålla sig väl informerad från alla partier, men av olika skäl väljer vi att inte publicera all information som kommer i vår väg. I det här fallet var det endast uppgiften om demensboendet som inte hade publicerats av andra media, men informationen var redan känd "på bygden" och treklövern hade dessutom själv visat vägen genom att agera såll.

Så mycket sanning låg det alltså i Ann-Maries påstående, om att Bloggen läckt "mycket initierade uppgifter från mötena och även vilka frågor man kommit överens om". I själva verket var det hon själv och hennes orutinerade medtävlare om kommunalrådsposten som läckt.

Ann-Marie uppträder i nuläget som en "äggesjuk höna" (som vi säger på Dal), eller som en hopplös hysterika (som vi säger på rikssvenska). Kanske har pressen p.g.a. kommunalrådsspekulationerna blivit för tung för henne? Ann-Marie har dock redan tidigare med eftertryck visat att hon inte klarar av att utöva ett tydligt politiskt ledarskap. Genom sitt senaste obalanserade utfall, stärker hon inte direkt sina aktier att bli kommunalråd.

Likaså har Per, genom en serie onyanserade uttalanden i massmedia, visat att han inte är mogen uppgiften som kommunalråd.

En veritabel tävlan att prata om treklöversamarbetet i media har brutit ut mellan de två huvudkandidaterna till kommunalrådsposten - Ann-Marie och Per. De båda tycks vara helt uppslukade av tanken att kunna bli nästa kommunalråd, vilket förklarar varför de inte hör sig själva och istället skyller på andra för att munnen glappar.

Normalt hade ett starkt S-alternativ varit att föredra framför Pellejönsarna från C och M. Ulla Börjesson har dock diskvalificerat sig för kommunalrådsposten för all framtid, i kraft av att hon är den politiker som är mest förknippad med den korruptiva kultur som råder i kommunhuset.

I likhet med Ann-Marie har Ulla dessutom redan fått pröva på att vara kommunens ledande politiker. Det senaste 1,5 året har hon tillsammans med Kenneth Carlsson (FP) "lyckats" rasera kommunens ekonomi och anseende i grunden.

Det är därför inte helt lätt att välja mellan dessa "framstående" namn. Ett sådant val blir närmast ett val mellan kolera "lite" och kolera "normal".

Ett alternativ som kommunalråd i treklövern är Peter Johansson (KD), ett namn som ännu inte är belastat av gamla synder, orutin eller okunskap. Om inte det är möjligt, återstår att ta in ett namn "utifrån". Men en sådan nödlösning är av flera skäl inte heller bra.

Bloggredaktionen