torsdag 22 oktober 2009

Lars Karlssons analys

Nedan publicerar vi Lars Karlssons, Mungärderud, analys av gårdagens Kf-möte och Björnhusaffären

"Gårdagens möte var som sagt verkligen en fars!!

Det är tyvärr så att gränsen för när man i praktiken hade kunnat göra något för att mildra konsekvenserna av Björnhusprojektet passerades i och med att hyresavtalen godkändes. Egentligen är det tveksamt om så mycket faktiskt hade kunnat göras då heller. Det stora felet är begånget i ett långt tidigare skede. Det ligger mycket i att det nu gäller att slutföra projektet och lära av misstagen.

Ska man (tveksamt!) ge sig in i ett projekt med den konstruktion som Björnhusprojektet har, då skall man naturligtvis göra en rejäl utredning innan, där det verkligen undersöks hur väl fastigheten är ämnad för den planerade verksamheten. Ett klart och tydligt avtal hade varit på sin plats, där hyresgästerna på papper, utan möjlighet till ifrågasättande i efterhand, godkänt fastigheten som grund för projektet.

Sedan skulle det gjorts fullständigt klart, utan några öppningar för avsteg, att vilken summa ombyggnationerna och anpassningarna än hamnar på, så kommer de - intill sista öret och inklusive ränta - att tas ut via hyran. Möjlighet till att påverka månadskostnaden genom att välja längre avskrivningstid och avtalslängd skulle funnits - Ja! Dock inte hur lång som helst. Sedan hade företagen haft detta att utgå ifrån. De hade varit medvetna om att varje spenderad krona kommer att få betalas - med ränta!

Sedan är det så att i ett sådant här fall kan man inte "försköna" kalkylerna i efterhand genom att sätta ett restvärde. I praktiken har naturligtvis anläggningarna ett restvärde efter avskrivningstiden, men för en kommun med skral ekonomi är det siffran längst ned under strecket, varje månad av varje år som är intressant. Att åtagandet inte belastar kommunens ekonomi löpande under åren framöver är det intressanta. Hyran måste vara satt så att även räntan på alla miljonerna täcks.

Att som Kenneth gör, med en dåres envishet forsätta tugga om sin övertygelse om break-even vid sju år och avkastning efter femton, det är både skrattretande och förargelseväckande på en och samma gång!

Han har ju den sitsen att han är medansvarig till misstagen som begicks i tidigare skede då alliansen styrde, men därtill - som lök på laxen - nu fortsätter med ytterligare klandervärda beslut inom ramen för det inofficiella, men likväl i praktiken existerande samarbetet med (s) och (v). Måste kännas härligt!

Han kom också med en lätt obegriplig och osammanhängande tirad om att utifall att det skulle kunna tänkas dyka upp möjligheter till ytterligare satsningar runt omkring björnhuset, då är det inte alls omöjligt att han inte skulle ställa sig negativ till dem heller (för vem ska väl stå ivägen för en lysande affär???)..

Geeez...."

Kf - Björnhustragedin fullbordades

Demokratisk fars i fullmäktige

Fullmäktiges möte igår bjöd på en orgie i mygel, lögner och halvsanningar, serverade av kommunchefen Jan Eriksson och företrädarna för de korrupta partierna (s), (fp) och (v).

Igår skrevs också det sista? kapitlet i Björnhushärvan, när (s), (fp) och (v) röstade igenom förslaget att skänka ytterligare 10 mkr till företagarna.

Den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp) försvarade beslutet med att han var "övertygad" om att vi skulle få tillbaka pengarna - han hade nämligen fått siffror från kommunchefen Jan Eriksson som visade detta!! Och eftersom Eriksson är ett notoriskt sanningsvittne, så förstår nog alla bristen på verklighetsförankring i Carlssons övertygelse.

Efter alla lögner kom också passande nog den beklagansvärde med en bekännelse igår - den att han trodde på gud. Hur är det talessättet lyder? "När fan blir gammal, blir han religiös".

Bloggen återkommer med en djupare analys av gårdagens politiska teaterstycke, som tyvärr var både patetiskt och tragiskt.

Bloggredaktionen