måndag 22 november 2010

Björnhuset - Björnerud åker 12 mil för att hämta ägg!

"Pannkaksföretag hämtar ägg i Skara"

Så lyder dagens Ebberöds bank-rubrik i Bohusläningen (klicka på länken), där reportern Ulf Blomgren bjuder på en relativt ny form av Färgelandahumor, som består av en rustik blandning av buskis och taskspeleri.

Det handlar förstås om det konkursmässiga företaget Björnerud, som - trots att de har ägg vägg i vägg - åker 12 mil (en väg) för att hämta ägg till sina pannkakor.

Är det någon som är förvånad över att det blivit pannkaka av alltihop och att Björnerud är konkursmässigt?

Och inte nog med det - Jimmy Högberg säljer samma ägg som används i Björneruds pannkakstillverkning till Skara! Hål i huvet x 2 med andra ord.

När Björnhusprojektet drogs igång, uppgav "arkitekten" - kommunchefen Jan Eriksson - att de tre företagen hade bildat ett "livsmedelskluster", som skulle samverka för att nå "billigare och bättre lösningar". Vidare skulle "klustret" underlätta för företagen att växa "på en expanderande marknad".

Med facit i hand vet vi att marknaden inte expanderar och att Björnerud är nöjt med att hålla sig vid liv. Vi vet också - vilket dagens artikel tydligt visar - att "klusterbolagen" inte samverkar.

Jimmy Högberg - VD för Västfarm (ett av "klusterföretagen") - uttalar sig i artikeln så pass korkat, att han sannolikt redan har säkrat sig en ombonad plats på kommunens nya demensboende.

På frågan varför han inte säljer sina ägg till klusterkompisen Björnerud? svarar Jimmy "- Vi utvecklar vårt samarbete efter hand". Jimmy följer sedan upp med ett skott i den andra stolpen "- Klustertänkandet går nog ut att vi ska jobba ihop alla tre här i Björnhuset".

Åke Modigh - notorisk för sitt uppdrag som styrelseordförande i Björnerud och sina mindre lyckade uttalanden - vill inte vara sämre än Jimmy: "- Vi borde skaffa oss en äggknäckarmaskin".

Bloggen gillar seriösa företag:)

Bloggredaktionen