onsdag 23 september 2009

Seger för förnuftet i Ks och misstroende mot kommunchefen

Seger för förnuftet och kommuninvånarnas framtida trygghet

Bloggen kan som första media rapportera om att kommuninvånarna vann en stor seger vid kvällens ks-möte, när demokratiska och sansade krafter vann majoritet för förslaget att förkasta Jan Erikssons hyresavtal, som hade inneburit förluster för skattebetalarna med 10- tals miljoner kronor och hotat kommunens verksamheter och anställda.

Bakom beslutet att förkasta hyresavtalen ställde sig Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Mot beslutet – och därmed för Jan Erikssons hyresavtal – satte sig Socialdemokraterna, Folkpartiet och Vänstern. Efter votering blev det 7 röster för och 6 röster mot. Vi återkommer senare med en utförlig analys och rapportering, om vad som sades och av vem samt hur de olika ledamöterna röstade.

Beslutet (återremiss med krav om omförhandling) innebär ett indirekt misstroendevotum mot kommunchef Jan Eriksson, som gått företagens intressen i hyresförhandlingarna, istället för ta tillvara kommunens och skattebetalarnas intressen.

Som grädde på moset röstade samma majoritet som ovan igenom ett tilläggsförslag från Rune Olssons (m), som innebär att Jan Eriksson inte längre får sköta förhandlingarna med företagen ensam. För att säkerställa att kommunens intressen i fortsättningen tillvaratas i förhandlingarna med företagen (d v s att företagen skall tvingas infria sina åtaganden enligt ramavtalet och därmed betala en hyra baserad på investeringen i Björnhuset), kommer Jan Eriksson att biträdas av Valbohems VD Bengt Sundholm, som – till skillnad från Jan Eriksson – har kompetens och erfarenhet att föra dylika förhandlingar. Det antagna tilläggsförslaget innebär dessutom ett nära nog direkt misstroendevotum mot Jan Eriksson och det är osäkert vad som nu händer med Eriksson.

Bloggen hoppas att kommunen löper linan ut och nu snabbt agerar för att återupprätta förtroendet för kommunen. En i vart fall tillfällig lösning på kommunchefsfrågan kan vara just Sundholm.

Bloggredaktionen

Hyreskontrakten - Ödesval i ks idag

Bloggen uppmanar Färgelandaborna att gå till Kommunstyrelsens sammanträde idag, kl 18.00, på kommunkontoret i gamla sessionssalen.

Oavsett om kommunens politiska myglare, eller ansvarsfulla politiska krafter, går segrande ur striden, kommer vi att rapportera om hur varje enskild ledamot röstat.

Bloggen kommer sedan att påminna invånarna om de enskilda ledamöternas ställningstagande hela vägen fram till valet. Ledamöter som tar sitt ansvar kommer att få ros. Politiskt korrupta ledamöter däremot kommer att påminnas om att de är simpla myglare som inte förtjänar att företräda invånarna i Färgelanda kommun.

Bloggredaktionen.