fredag 12 mars 2010

Björnhushärvan - Mathusets VD bekräftar obestånd!

I dagens Bohusläningen bekräftar Mathusets VD att bolaget är på obestånd och att bolaget försätts i konkurs om inte kommunen pumpar in ytterligare miljoner i det privatägda bolaget.

Samtidigt bekräftar Mathusets VD att banken sagt upp krediten.

Att utan betryggande säkerheter betala ut pengar till det bolag som Bohusläningen beskriver i den aktuella artikeln, torde utan vidare kunna betraktas som brottsligt.

I nuläget handlar kravet om ytterligare 11 miljoner kronor. Men de med insyn vet att det inte kommer att stanna vid det. Kontoren är inte inräknade i den summan och företagen har dessutom rest krav på yttre upprustning, som kan förväntas kosta mellan 10-50 mkr - allt beroende på ambitionsnivå. En rimlig slutsumma för projektet kan därför förväntas ligga runt 150 mkr.

Problemet är att Björnerud och Lillesjö inte ens orkar bära dagens investering om 72 mkr (i själva verket betalar företagen en hyra som endast motsvarar en investering om ca 20 mkr), och kommer alltså inte att kunna betala ytterligare investeringar i Björnhuset genom höjd hyra. Ytterligare investeringar är därmed bortkastade pengar, eftersom vi tvingas skriva ned fastigheten med motsvarande värde och säga upp anställda samt höja skatten för att täcka förlusterna.

Det är alltså rent och skärt vansinne, vad som nu pågår, och om det finns någon handlingskraft utanför de av maktarrogans förblindade Kenneth Carlssons (FP) och Ulla Börjessons (S) skara, så är det hög tid att ingripa.

Bloggredaktionen